1. Home
  2. Onderzoek
  3. Gezonde voedselproductie

Onderzoeks- groep Gezonde voedselproductie

De onderzoeksgroep Gezonde voedselproductie van HAS green academy draagt bij aan de ontwikkeling van voedselsystemen met respect voor mens, dier en planeet. We werken aan de verduurzaming van de huidige landbouw en voedselketens, en ondersteunen tegelijkertijd de transitie naar nieuwe voedselsystemen.

Gezonde_voedselproductie

We kijken hierbij op verschillende schaalniveaus: we onderzoeken het systeem, maar zoomen ook in op plant en dier en houden in het vizier dat de ondernemer een boterham kan blijven verdienen. Onderzoek naar data gedreven productie, alternatieve eiwitten, dierenwelzijn, voedselsystemen, businessmodellen en het sluiten van kringlopen dragen bij aan een duurzame toekomst.

Maatschappelijke opgaves

We dragen bij aan het oplossen van de volgende maatschappelijke opgaves:

  • Een duurzaam, gezond en rechtvaardig voedselsysteem met voldoende veilig en betaalbaar voedsel geproduceerd binnen de planetaire en sociale grenzen
  • Het vergroten van gezondheid en welzijn van mens en dier zonder de leefomgeving aan te tasten
  • Een vitaal platteland, met behoud van boerenstand en versterking van natuur

Over de onderzoeksgroep

Doelen

In 2030 heeft de onderzoeksgroep het volgende bereikt: 

  • HAS green academy is in Zuid-Nederland hét expertisecentrum voor toegepast en praktijkgericht onderzoek op het thema gezonde voedselproductie. We hebben in samenwerking met andere kennisinstellingen en onderzoeksgroepen van de HAS strategische allianties gevormd met overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
  • We hebben stappen gezet in de verduurzaming van de huidige productiesystemen. De ondernemer heeft perspectieven op een gezonde toekomst. Het dierenwelzijn is verbeterd en de milieubelasting verminderd.
  • We hebben transitiepaden naar nieuwe voedselsystemen verder ontwikkeld, uitgedragen en geïmplementeerd.
  • We hebben de uitkomsten en nieuwe inzichten geïntegreerd in opleidingen en cursusaanbod.
Onderzoekslijnen

Voor deze onderzoeksgroep hebben we twee onderzoekslijnen met onderliggende onderzoeksvragen vastgesteld waarbinnen gericht en intensief onderzoek gedaan wordt:

Onderzoekslijn 1: Verduurzaming
Verduurzaming en ontwikkeling van huidige productiesystemen

Hoe kunnen we de huidige systemen verduurzamen en hoe kunnen we de kringlopen sluiten in alle fases van de voedselketen? Hoe kan monitoring van plant en dier door middel van  sensoren en datascience-technieken bijdragen aan verhoging van duurzaamheid, dier- en plantgezondheid en dierenwelzijn? Hierbij is ook aandacht voor andere gehouden dieren zoals gezelschapsdieren en proefdieren en voor planten die niet gericht zijn op het produceren van voedsel, zoals boom-en sierteelt en biobased materialen.

Onderzoekslijn 2: Transitie
Het voedselsysteem van de toekomst

Hoe kunnen we zorgen voor een duurzaam, gezond en rechtvaardig voedselsysteem? Welke transities in het systeem zijn hier voor nodig? Hoe draagt een eiwittransitie bij aan het systeem van de toekomst, en welke stappen kunnen we daar voor zetten?

Betrokken lectoraten
Gerelateerde opleidingen

Projecten

  • Waterlinzen

    Duurzame eiwitten: eendje meer

    HAS green academy werkt aan een onderzoek naar een optimale en duurzame teelt van waterlinzen (eendenkroos) in Nederland, inclusief de verwerking in voedingsproducten. Dit project wordt uitgevoerd samen met verschillende kennisinstellingen en MKB-bedrijven met als doel om waterlinzen op een rendabele manier naar de consument te brengen.

  • NWA-transitie

    Transitie naar een duurzaam voedselsysteem

    Onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda werkt een breed consortium aan het 3-jarige programma ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’. HAS green academy is vanuit het lectoraat Future Food Systems penvoerder.

  • Cellulaire eiwitten

    Duurzame productieketens voor cellulaire eiwitten

    Een publiek-privaat consortium heeft Nederlandse PPS-toeslag ontvangen voor een meerjarig project over het gebruik van microbiële biomassa om functionele, eiwitrijke ingrediënten te maken voor de duurzame productie van voedsel. Het lectoraat Eiwittransitie in voeding werkt namens HAS green academy aan dit project.

  • food waste

    ZERO Food Waste Challenge

    Het lectoraat Design Methoden in Food is aanjager van de ZERO Food Waste Challenge dat als doel heeft hbo-studenten bewustmaken van voedselverspilling in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie. De live kick-off van de editie van 2023 vond plaats op 12 september 2023 om 18.45 uur.

  • insecten

    Safe insects

    Het lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie verzamelt met dit project gegevens over voedselveiligheid om de toepassing van wettelijk verboden organische reststromen als substraat voor insectenkweek mogelijk te maken.

  • Microbiële contaminanten

    Microbiële contaminanten in plantaardig voedsel

    Het lectoraat Eiwittransitie in voeding is namens HAS green academy partner in een publiek-privaat consortium dat werkt aan een meerjarig project gericht op het onderzoeken van de potentiële voedselveiligheids- en kwaliteitsrisico's van microbiële contaminanten in plantaardige voedingsproducten.

  • Kefir

    Bio-purificatie van plantaardige eiwitten

    HAS green academy werkt via het lectoraat Eiwittransitie in voeding aan een project dat bio-purificatie-technieken ontwikkelt op basis van fermentatie. Met fermentatie kun je yoghurt, brood en bier maken, maar het kan breder worden toegepast in de voedselproductiedoor verschillende microbiële culturen te gebruiken.

  • Smaaktextuur

    Flavour & Texture

    Een consortium uit de hele voedselproductieketen werkt aan een project over het oplossen van smaak-en textuurproblemen van plantaardige voedsel. De resultaten zorgen voor een positievere smaakbeleving bij het eten van plantaardige vlees- en zuivelvervangers. Het lectoraat Eiwittransitie in voeding werkt namens HAS green academy aan dit project.

  • varken

    Gezondheid en klimaat van varkens

    Het lectoraat Dierenwelzijn en Technologie doet onderzoek naar het klimaat en de gezondheid van vleesvarkens. De focus ligt op het verzamelen van data, de inzet van nieuwe technieken en best practices.

  • Kennis voor verdienvermogen

    Kennis voor verdienvermogen

    Lectoraatgroep Future Food Systems participeert in het project Kennis voor verdienvermogen. Dit project richt zich op de kritische succesfactoren voor verdienvermogen van kringlooplandbouw en het berekenen van de impact daarvan op het verdienvermogen.

  • Koe detectie ziekte MKZ

    Onderzoek early-warningsysteem MKZ

    Studenten van HAS green academy en Avans Hogeschool hebben samen met onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research een computer geleerd om symptomen van mond-en-klauweer (MKZ) te herkennen op pasfoto’s van koeien. Dit deden zij in een afstudeeropdracht en opvolgend minorproject.

  • koe-qr

    Minor Data Science in Agrifood

    In de Minor Data Science in Agrifood werkten studenten samen aan het toepassen van datascience in de plant-, dier of leefomgeving. Het lectoraat Dierenwelzijn en Technologie van HAS green academy was nauw betrokken.

  • Koe hittecamera

    Beeldanalyse en gezondheid van melkkoeien

    In een meerjarenproject onderzoekt het lectoraat Dierenwelzijn en Technologie samen met Wageningen BioVeterinary Research de relatie tussen warmtefoto’s en kreupelheden bij melkkoeien.

  • Ontmoeten

    Ruimte voor landbouw- en voedseltransitie

    Lectoraatgroep Future Food Systems richt zich in het project Ruimte voor landbouw- en voedseltransitie op ontmoetingen tussen vernieuwers en de gevestigde orde als het gaat om de transitie naar een duurzaam voedselsysteem en hoe zij hierin samen op kunnen trekken.

  • kuiken

    Welzijn en gezondheid bij vleeskuikens

    Doel van KIEM-project ‘Slimme sensoren voor welzijn vleeskuikens’ van het lectoraat Dierenwelzijn en Technologie is het monitoren van gezondheid en welzijn met behulp van slimme sensoren in de vleeskuikenstal.

  • koe

    Ademlucht en pensgezondheid bij melkkoeien

    In een langlopend project bekijkt het lectoraat Dierenwelzijn en Technologie of het mogelijk is om in uitgeblazen lucht van melkkoeien vluchtige vetzuren, methaan of aceton te bepalen.

  • varken

    Varkensgeluid, stress en gezondheid

    In samenwerking met NoldusIT, Connecting Agri&Food en Fontys Venlo heeft het lectoraat Dierenwelzijn en Technologie onderzoek gedaan naar varkensgeluid in de stal en gedrag en gezondheid van varkens.

  • Masterclass Expeditie Toekomst

    Masterclass Expeditie Toekomst

    Hoe denken jongeren over de toekomst van voedsel, landbouw en leefomgeving? Het lectoraat Future Food Systems organiseerde net voor de zomer van 2022 de vijfdaagse masterclass Expeditie Toekomst over dit onderwerp.

  • Koeien sociaal gedrag

    Sociaal gedrag melkkoeien op de kaart

    Het uitoefenen van sociaal gedrag is belangrijk voor het welzijn van koeien. Het lectoraat Dierenwelzijn en Technologie doet hier meerjarig onderzoek naar.

Neem contact op

  • Suzanne Wierckx MSc

    Coördinator onderzoeksprojecten / Regiocoördinator Zuidwestelijke Delta

    S.Wierckx@has.nl
    S.Wierckx@has.nl
    Linkedin
    Linkedin

Nieuws over onderzoek

  • plant protein

    Project PLENTY van start: méér eiwitrijke voedsel- innovaties naar de consument

    pubDate
    15-09-2025

    Hoe zorgen we ervoor dat duurzame, eiwitrijke voedselinnovaties écht hun weg vinden naar het bord van de consument? Dat is de centrale vraag binnen het PLENTY-project. Op 11 september ging het onderzoeksproject PLENTY officieel van start met een inspirerende bijeenkomst vol kennisdeling, praktijkcases en plantaardige proeverijen.

  • Celine Nicole

    HAS green academy benoemt Dr. Céline Nicole tot lector Horticulture Technologies

    pubDate
    28-08-2025

    Dr. Céline Nicole is sinds 1 augustus lector van het nieuwe lectoraat Horticulture Technologies bij HAS green academy. Zij combineert deze functie met een rol als associate professor aan de Universiteit Maastricht (UM). Met de benoeming intensiveren de twee onderwijsinstellingen hun samenwerking. Het nieuwe lectoraat geeft een boost aan de expertise van HAS green academy rondom hightech tuinbouw.

  • Podcast Hart voor Groen: Antien Zuidberg en Theo Toering over consumentenonderzoek op locatie

    pubDate
    17-07-2025

    Deze aflevering staat in het teken van verschillende onderzoeksprojecten die HAS green academy samen met Bamboo Brands uitvoert binnen het Consumer Behaviour Lab. Dit lab heeft als doel start-ups en scale-ups te helpen succesvolle innovaties te realiseren op basis van écht consumentengedrag. Want 80% van de innovaties zijn binnen een jaar alweer uit het winkelschap verdwenen.

  • Nu in onze podcast Hart voor Groen: transitie naar een duurzaam voedselsysteem

    pubDate
    27-05-2025

    In de nieuwste aflevering van onderzoekspodcast Hart voor Groen zoomen we in op het recent afgeronde onderzoekprogramma ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’. Een breed consortium heeft de afgelopen 4 jaar onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda aan dit nationale onderzoeksprogramma gewerkt met HAS green academy - vanuit het lectoraat Future Food Systems - als penvoerder. Ook het lectoraat Groene Gezondheid was nauw bij het programma betrokken.

  • Midterm onderzoek

    Midterm Review Onderzoek: trots op wat we bereikt hebben

    pubDate
    25-03-2025

    Bij HAS green academy was op 13 maart de Midterm Review Onderzoek. In 2021 werd de onderzoekstak van de HAS gevisiteerd door een BKO-panel. Daaruit volgden verschillende aanbevelingen. Via showcases en gesprekken lieten directeuren, lectoren, docentonderzoekers en onderzoeksondersteuners afgelopen donderdag zien hoe wij als HAS met deze aanbevelingen aan de slag zijn gegaan. Ook gingen we in op de ambities die we hebben voor de toekomst.

  • dierenwelzijn nieuwe naam

    Het lectoraat Precision Livestock Farming heet vanaf nu Dierenwelzijn en Technologie

    pubDate
    25-03-2025

    Het lectoraat Precision Livestock Farming van HAS green academy heeft een nieuwe naam: Dierenwelzijn en Technologie. Een hele verandering, of toch niet? “Het lectoraat is van naam veranderd, maar niet van inhoud”, legt lector Lenny van Erp uit. “Wel past de nieuwe naam veel beter bij wat we al doen, namelijk het meten en monitoren van gezondheid, gedrag en welzijn van dieren met behulp van technologie."

  • podcast_20

    Deze keer in onze podcast Hart voor Groen: internationaal onderzoek doen

    pubDate
    13-02-2025

    In de nieuwste aflevering van onze onderzoekspodcast Hart voor Groen van HAS green academy praten we over internationaal onderzoek doen. Gasten Marjo Baeten en Bram van Helvoirt gaan in op het belang van internationaal onderzoek doen in de sectoren agro, food en leefomgeving. Ook vertellen ze hoe internationaal samenwerken de laatste jaren nieuwe vormen heeft aangenomen.

  • Project COMBINED kick-off

    Project COMBINED over stedelijke biodiversiteit officieel van start

    pubDate
    31-01-2025

    Het NWA-onderzoeksproject COMBINED waar HAS green academy in participeert, is officieel van start. Donderdag 23 januari vond de kick-off plaats. Met COMBINED werken we toe naar een toekomst waarin Nederlandse landschappen met grasland, bos en stedelijk groen actief bijdragen aan biodiversiteitsherstel, klimaatbestendigheid en een gezonde leefomgeving.

Afleveringen van Onderzoekspodcast Hart voor Groen over gezonde voedselproductie

#27 Transitieprogramma ReGeNL - met Patricia de Cocq en Wouter-Jan Schouten

Deze aflevering staat in het teken van het transitieprogramma ReGeNL. Dit programma wil van regeneratieve landbouw in Nederland het nieuwe normaal maken. De groene hogescholen zijn als partners aan het programma verbonden vanuit zowel onderwijs als onderzoek. Te gast zijn clusterdirecteur Patricia de Cocq van HAS green academy en programmadirecteur Wouter-Jan Schouten van ReGeNL. Dit programma is in beheer van Next Food Collective.

Meer informatie over ReGeNL: https://regenl.nl/

Meer informatie over onderzoek bij HAS green academy vind je op onze website: has.nl/onderzoek

#25 Een carrière in praktijkgericht onderzoek – met Maartje van der Sloot en Jan Meiresonne

We hebben inmiddels al behoorlijk wat lectoren en docentonderzoekers aan de podcasttafel gehad. Allemaal bevlogen experts die op een bepaald moment kozen voor een carrière in onderzoeksland. We zoomen hier graag eens op in.

Wat drijft jonge onderzoekers? Wat maakt onderzoek doen zo leuk? Hoe ervaren ze hun werk tot nu toe? En: hoe zien ze de rest van hun carrière voor zich?

Aan tafel zitten Jan Meiresonne en Maartje van der Sloot, beiden onderzoeker bij HAS green academy.  

#24 Transitie duurzaam voedselsysteem – met Frederike Praasterink en Herman Peppelenbos

In deze aflevering staat helemaal in het teken van het recent afgeronde onderzoekprogramma ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’. Een breed consortium heeft de afgelopen 4 jaar onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda aan dit nationale onderzoeksprogramma gewerkt met HAS green academy als penvoerder.

Het is het eerste transdisciplinaire consortium in Nederland dat aan de transitie van het voedselsysteem als geheel werkte. En dat ook nog met een hbo-instelling als trekker. Daarom bespreken we niet alleen de resultaten van het project, maar delen ook ervaringen over het proces. Te gast zijn lectoren Frederike Praasterink van het lectoraat Future Food Systems en Herman Peppelenbos van het lectoraat Groene Gezondheid.

#22 Diergezondheid - met Tom Vingerhoets en Arjen Oord

In deze aflevering zoomen we in op het thema diergezondheid. Te gast zijn docentonderzoekers en dierenartsen Tom Vingerhoets en Arjen Oord van het lectoraat Healthy Farming. Via praktijkonderzoek werken zij aan een toekomstbestendige veehouderij.

Zo doet Tom voor zijn PhD onderzoek naar nieuwe eiwitbronnen in diervoeding en de effecten daarvan op de gezondheid van dieren. Arjen richt zich op de klauwgezondheid van koeien. Hij verkent dit onderwerp en een mogelijke onderzoekslijn binnen een eerste afstudeerproject met studenten. 

#23 Samenwerken met WBVR en Avans – met Gerben Hofstra, Ronald Petie en Mark Mastop

In deze aflevering zoomen op samenwerken binnen praktijkgericht onderzoek. Samenwerken is een thema dat als rode draad door onze podcastafleveringen heen loopt en daarom staan we er graag eens specifiek bij stil. We doen dit met behulp van een onderzoeksproject gericht op het detecteren van MKZ bij koeien met behulp van beeldherkenning.  

HAS green academy, Wageningen Bioveterinary Research en Avans Hogeschool werkten nauw samen aan dit onderzoek binnen zowel een afstudeeropdracht als een minor. Meerdere studenten waren erbij betrokken. Gasten Gerben Hofstra, Ronald Petie en Mark Mastop vertellen over hoe dergelijke samenwerkingen ontstaan en wat ervoor nodig is om ze tot een succes te maken.

 

#20 Internationaal onderzoek doen - met Marjo Baeten en Bram van Helvoirt

In deze aflevering praten we over internationaal onderzoek doen. Gasten Marjo Baeten en Bram van Helvoirt gaan in op het belang van internationaal onderzoek doen in de sectoren agro, food en leefomgeving. Ook vertellen ze hoe internationaal samenwerken de laatste jaren nieuwe vormen heeft aangenomen.  

Marjo en Bram delen veel persoonlijke ervaringen en vertellen enthousiast over hun buitenlandse belevenissen. Beiden werkten in internationale onderzoeksprojecten in onder meer landen als Kenia en Indonesië. Marjo is daarnaast programma-manager bij HAS International Projects, ofwel HIP. Dit is bij de HAS het centrale coördinatiepunt voor internationale projecten. 

#16 De juiste mest op de juiste plek - met Rob Bakker en Daan Adank

Mest is in Nederland al jaren een veelbesproken onderwerp. In deze aflevering zoomen we in op het thema duurzame mestverwerking en toepassing. Aan tafel zitten lector Rob Bakker en docentonderzoeker Daan Adank van het lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie. Centraal in hun onderzoek op het gebied van mest staat ‘de juiste mest op de juiste plek’.

We hebben het onder meer over de onderzoeksprojecten Fieldlab Circulaire Meststoffen in plantaardige teelten en de Wiki Mest.

#15 De eiwittransitie - met Ingeborg Haagsma-Boels en Mike van ‘t Land

Tussen 5-12 oktober is het de Week van Ons Eten. De perfecte week voor lector Ingeborg Haagsma-Boels van het lectoraat Eiwittransitie in Voeding om haar inaugurele rede te houden. Ingeborg is daarom in deze aflevering te gast, samen met docentonderzoeker Mike van ’t Land. 

Het lectoraat focust zich op toepassing van plantaardige eiwitten én de verkenning van nieuwe eiwitbronnen. Denk aan projecten rondom waterlinzen en cellulaire agricultuur (fermentatie). En dit alles in het kader van de eiwittransitie.

#14 Gedragsonderzoek dierenwelzijn - met Lenny van Erp, Manon de Kort en Gerben Hofstra

Het is de belangrijkste drijfveer van het lectoraat Dierenwelzijn en Technologie van HAS green academy: dierenwelzijn. Meer en vooral betere kennis van het gedrag en de gezondheidsstatus van een dier zorgt voor een beter welbevinden. In deze aflevering bespreken we onder meer hoe het ervoor staat met dierenwelzijn in Nederland en hoe het onderzoek ernaar in de loop der jaren is veranderd.

Te gast zijn lector Lenny van Erp en docentonderzoekers Gerben Hofstra en Manon de Kort. 

#12 Verdienvermogen creëren met de ketenaanpak - met PJ Beers en Roy Meijer

Dit is de laatste aflevering in onze serie over het thema verdienmodellen en verdienvermogen. In de vorige aflevering bespraken we de gebiedsaanpak als manier om boeren te ondersteunen met verduurzamen en tegelijkertijd voldoende verdienvermogen te creëren. In deze aflevering bekijken we de ketenaanpak.

Te gast zijn lector PJ Beers van de lectoraatgroep Future Food Systems en daarnaast Roy Meijer, voorzitter van het NAJK, ofwel het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt 

#11 Verdienvermogen creëren met de gebiedsaanpak - met Aafke Schaap en Luc van Veghel

Dit is de 3e aflevering in onze serie over het thema verdienmodellen en verdienvermogen. Uiteindelijk moeten alle boeren mee als het gaat om de transitie van de sector. Eén van de manieren voor agrarisch ondernemers om voldoende verdienvermogen te creëren is de gebiedsaanpak. Ze nemen dan maatregelen die zorgen voor een gunstige situatie in een specifiek gebied, bijvoorbeeld door aan natuurbeheer te doen.  

Te gast zijn docentonderzoekers Aafke Schaap van het lectoraat Verdienvermogen voor natuurinclusieve landbouw en Luc van Veghel van lectoraatgroep Future Food Systems. 

#9 Het belang van voldoende verdienvermogen – met PJ Beers en Daan Groot

Deze aflevering is de eerste van een serie over het thema verdienmodellen en verdienvermogen. Er zijn veel boeren die aan de slag willen met nieuwe of andere vormen van landbouw. Verdienvermogen creëren is daarbij noodzakelijk. Waarom eigenlijk? Wat kan er al? En: wat is er nog nodig?  

Te gast zijn lectoren Daan Groot van het lectoraat Verdienvermogen voor natuurinclusieve landbouw en PJ Beers van de lectoraatgroep Future Food Systems. Presentator Florieke Koers praat met hen onder meer over het onderzoeksproject Kennis voor Verdienvermogen én het symposium Verdienvermogen voor kringlooplandbouw. 

#8 Opleiden & ondernemen regeneratieve landbouw – met René Quinten en Jord van Wijk

Deze laatste aflevering gaat het over het opleiden van regeneratieve boeren. Hoe kunnen zij zich verder ontplooien? Wat hebben ze nodig? Welke rol speelt ondernemerschap? En hoe kunnen wij ze als HAS begeleiden? 

Te gast zijn docent René Quinten van de opleiding Toegepaste Biologie en 4ejaars student Jord van Wijk van de opleiding Management van de Leefomgeving van HAS green academy. Ze hebben het onder meer over de minor Farming with Nature, de bedrijfsopleidingen binnen het thema natuurbeheer en ondernemerschap en het biologische melkveebedrijf van Jords familie. 

#5 De context van regeneratieve landbouw - met Frederike Praasterink en Bram van Helvoirt

In deze aflevering bespreken we de context van het thema regeneratieve landbouw. Wat is dit eigenlijk? Voor welke maatschappelijke opgaven biedt het een oplossing? Welke barrières moeten we dan doorbreken? En wat is de rol van de HAS hierin?

Te gast zijn Frederike Praasterink en Bram van Helvoirt van HAS green academy. Frederike is lector van de lectoraatgroep Future Food Systems. Bram van Helvoirt is docentonderzoeker en verbonden aan de opleiding International Food & Agribusiness. Zij schetsen de context van regeneratieve landbouw.

Aan bod komt onder meer het onderzoeksproject Transitie naar een duurzaam voedselsysteem waar HAS green academy penvoerder van is en de bedrijfsopleiding Regeneratieve landbouw.