Flavour & Texture

Een consortium uit de hele voedselproductieketen werkt aan een project over het oplossen van smaak-en textuurproblemen van plantaardige voedsel. De resultaten zorgen voor een positievere smaakbeleving bij het eten van plantaardige vlees- en zuivelvervangers. Het lectoraat Eiwittransitie in voeding werkt namens HAS green academy aan dit project.

Smaaktextuur

De eiwittransitie komt in een stroomversnelling nu er steeds meer plantaardige producten op de markt komen. Bovendien wordt de keuze aan plantaardige eiwitingrediënten voor deze producten steeds groter, nu er een groeiend scala aan producten op basis van peulvruchten, zoals gele erwt en tuinboon, naast de al bekende vlees- en zuivelvervangers op sojabasis in de schappen verschijnen.

Ontwikkelen en testen risicobeperkende strategieën

Plantaardige producten hebben echter sensorische uitdagingen zoals bitterheid, bonensmaak of weinig sappigheid. Het consortium 'Flavour & Texture' brengt een breed scala aan industriële expertise samen, om de oorzaak van deze sensorische problemen bij vlees- en zuivelvervangers te onderzoeken en technieken te ontwikkelen om ze te verminderen.

Het consortium ontwikkelt en test momenteel verschillende risicobeperkende strategieën die kunnen worden toegepast tijdens de productie van eindproducten. Deze mogelijke oplossingen kunnen bestaan uit het voorbewerken van ingrediënten, zorgvuldige afgestemde verwerkingsomstandigheden en maskeringstrategieën in verschillende combinaties.

Expertise hele voedselproductieketen

Het consortium 'Flavour & Texture' brengt expertise uit de hele voedselproductieketen samen. Deze keten omvat commerciële en academische onderzoeksorganisaties en bedrijven uiteenlopend van de leveranciers van ingrediënten tot de leveranciers van bekende voedselmerken: Biospringer by Lesaffre, Brabender, Bunge, Danone, Edlong Flavors, Ebro Ingredients, HAS Green Academy, Ruitenberg Ingredients, en NIZO (coördinator).

Het project wordt financieel ondersteund door de Topsector Agri & Food. Binnen deze Topsector werken kennis- en overheidsinstellingen samen aan innovaties ten behoeve van veilige en gezonde voedingsmiddelen voor 9 miljard mensen in een veerkrachtige wereld.

Bron: NIZO

Meer informatie lectoraat Eiwittransitie in voeding

Neem contact op