1. Home
 2. Meer HAS
 3. Studeren aan de HAS

Studeren aan de HAS

HAS green academy is dé hogeschool voor agro, food en leefomgeving. Samen met medestudenten werk je aan actuele vraagstukken van bedrijven en organisaties. Met de kennis en ervaring die je opdoet, ontwikkel je praktische oplossingen die bijdragen aan een gezonde omgeving met voldoende gezond voedsel. Zowel in Nederland als daarbuiten. Ontdek het!

Onderwijs aan de HAS

HAS green academy is de beste groene hogeschool van Nederland. Dat vinden wij niet alleen zelf, ook de Keuzegids, de onafhankelijke studievergelijker, heeft ons als beste groene hogeschool van 2022 en 2023 uitgeroepen. Alle hbo-opleidingen van HAS green academy zijn daarbij NVAO geaccrediteerd. De NVAO ziet erop toe dat de kwaliteit van het onderwijs aan de HAS behouden blijft. 

Bij HAS green academy kom je studeren aan een voltijd hbo-bachelor. Dit is een opleiding van 4 jaar. Alle opleidingen bij de HAS zijn voltijd. Je kunt dus geen deeltijd of duaal trajecten volgen.

HAS green academy biedt ook een breed aanbod minors aan.

Ontdek alle hbo-opleidingen

 • Applied Geo-Information Science

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Wil jij weten hoe je een app ontwikkelt die de kortste route berekent naar een laadpaal voor elektrische auto's? Dan ben je bij de opleiding Applied Geo-Information Science aan het juiste adres! Je leert met behulp van (geo) data science maatschappelijke thema's op te lossen.

 • Bedrijfskunde en agribusiness

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Ligt jouw hart in de agrarische sector? Dan past de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness bij jou! Je leert hier de bedrijfskundige kant van agrarische bedrijven kennen.

 • Bedrijfskunde en foodbusiness

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij nieuwsgierig hoe een pak melk in het schap van jouw supermarkt komt? Bij de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness leer je de bedrijfskundige kant van bedrijven in de foodsector kennen.

 • Food Innovation

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ben je vaak creatief bezig met eten? Of wil je bijdragen aan een betere wereld door duurzame verpakkingen te ontwikkelen? Bij de HBO-opleiding Food Innovation aan HAS green academy leer je hoe je nieuwe food concepten bedenkt en succesvol in de markt zet.

 • Health Innovation

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Wist jij dat een gezonde leefstijl over meer gaat dan gezond eten en genoeg bewegen? Het gaat ook over hoe goed je in je vel zit. Bij Health Innovation leer je de invloed van voeding en leefomgeving op de gezondheid kennen.

 • Hippische Bedrijfskunde en Pet Business

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Zie jij jezelf later als bedrijfsleider van een topsport stal aan de slag gaan? Of ontwerp je liever gave campagnes voor een leverancier in dierenaccessoires? Tijdens de hbo-opleiding Hippische Bedrijfskunde en Pet Business leer je alles over de bedrijfsmatige kant van de paarden en gezelschapsdierensector.

 • Horticulture & Business Management

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Onderzoek jij graag de optimale groei omstandigheden voor de tomatenteelt? Tijdens de Engelstalige opleiding Horticulture and Business Management ga je aan de slag in de open en gesloten teelt, ontdek je nieuwe innovaties binnen de sector en pas jij je kennis toe in praktische situaties.

 • International Food & Agribusiness

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Het voeden van meer mensen is één van de enorme uitdagingen waar de wereld voor staat. Wil jij deel uitmaken van de oplossing? Kies dan voor de Engelstalige hbo-opleiding International Food & Agribusiness.

 • Management van de Leefomgeving

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij graag in de natuur en houd je van aardrijkskunde of biologie? Dan is de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving iets voor jou!

 • Milieukunde

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij gek op scheikunde en biologie? Bij de hbo-opleiding Milieukunde ga je met deze vakken aan de slag om oplossingen te vinden voor een beter milieu en een leefbare aarde.

 • Toegepaste Biologie

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij nieuwsgierig en geïnteresseerd in biologie? Bij Toegepaste Biologie leer je om met onderzoek een bijdrage te leveren aan gezonder eten, een beter milieu en een goed leven voor de dieren.

 • Tuinbouw en akkerbouw

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Wil jij aan de slag in de sector die steeds belangrijker wordt voor de productie van ons voedsel en alle planten en bloemen? Dan is de hbo-opleiding Tuinbouw en akkerbouw iets voor jou!

 • Veehouderij

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Bedenk jij een nieuwe stalindeling om efficiënter te kunnen voeren? Tijdens de hbo-opleiding Veehouderij ga je aan de slag met belangrijke onderwerpen die spelen in de sector; dierenwelzijn, voeding, gezondheid, kringlooplandbouw maar ook de economische bedrijfsvoering komen aan bod.

 • Food Technology

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ontdek jij hoe je snacks gezonder kunt maken? Of hoe je sinaasappelsap lekker en langer houdbaar maakt? Tijdens de hbo-opleiding Food Technology leer je alles over de wereld achter het etiket.

Starten met een opleiding

Om te kunnen beginnen met jouw hbo-bachelor opleiding bij de HAS, moet je voldoen aan de toelatingseisen die de opleiding stelt. Voldoe je hieraan? Dan kun je je meteen aanmelden.

Heb je dé opleiding voor jou al gevonden, maar voldoe je niet aan de toelatingseisen? Geef niet op: er zijn verschillende manieren om alsnog met de opleiding te kunnen starten. Bijvoorbeeld door je bij te scholen op een of meerdere vakken. Volg hiervoor een toelatingstraject dat past bij jouw situatie. 

Goed om te weten

Studiekosten

Aan welke kosten moet je allemaal denken als je gaat studeren? Er is natuurlijk het collegegeld, maar ook heb je studieboeken nodig, ga je vanuit jouw opleiding op excursies en ga je misschien wel op kamers wonen. 

Collegegeld 

Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld, dat jaarlijks wordt bepaald door de overheid, en het instellingsgeld, dat jaarlijks door HAS green academy wordt bepaald. De actuele kosten zijn te vinden op onze collegegeld pagina! 

Als je gaat studeren, kun je op de
website van DUO terecht voor het aanvragen van studiefinanciering en een OV-studentenkaart. Daarvoor heb je het digitale formulier 'Aanmelden en Studiefinanciering' nodig. 


Studiematerialen en excursies
 

Deze kosten verschillen per opleiding en vind je terug onder de opleiding van jouw keuze.

Op kamers 

Wil je op kamers gaan wonen in Den Bosch of Venlo? Dan moet je ook hier rekening houden met kosten, zoals je huur, maar ook je boodschappen. Hoeveel je hiervoor per maand nodig hebt, verschilt natuurlijk per persoon. Het Nibud geeft een inschatting op basis van studentenonderzoek wat zij maandelijks uitgeven. 

Meer over collegegeld
Faciliteiten bij de HAS

Proeven en experimenten doen in het lab, in de keuken of in de kas; het hoort er natuurlijk bij als je aan de HAS studeert. Daarom vind je bij de HAS allerlei faciliteiten om je kennis in de praktijk te brengen. Maar ook een fijne lunchplek en studieruimte zijn er voor jou als student! 

Faciliteiten
 • Kas HAS Hogeschool
 • Milieuhal
 • Techniekhal HAS Hogeschool
 • Milieuhal
Regeling topsport

Doe je aan topsport en wil je dit combineren met een hbo-opleiding? Bij de HAS moedigen we je aan om alles uit jezelf te halen. Daarom is er een speciale regeling voor jou als topsporter, waarbij we je helpen om in beiden succesvol te zijn. Je doet hiervoor als student een aanvraag voor de regeling topsport via de topsportcoördinator van de HAS en de studieadviseur van jouw opleiding. Uiteindelijk beslist de examencommissie over jouw aanvraag.  

Studeren met een functiebeperking

Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren. 

Vragen? Neem contact met ons op. 

Voor Den Bosch, neem contact op met Monique Huberts (M.Huberts@has.nl - 088 - 890 3822)

Voor Venlo, neem contact op met Daniëlle Graat (D.Graat@has.nl - 088 - 890 3859 / 06 4345 9451)

Jaaroverzicht
Onderwijscatalogus

Ben je benieuwd naar de verschillende modules die een opleiding of minor aanbiedt? Check dan onze onderwijscatalogus. Daar vind je per opleiding alle modules die je kunt gaan volgen tijdens je opleiding. 

Onderwijscatalogus HAS green academy

Tijdens je opleiding

Een vast onderdeel van iedere hbo-opleiding bij de HAS is dat je stage loopt en een afstudeerproject doet. Een stage volg je in ieder geval in het derde jaar, maar ook in het eerste of tweede studiejaar kan een oriëntatiestage onderdeel zijn van het curriculum. Dit verschilt per opleiding, net als de vakken die je volgt. Tijdens het vierde en laatste jaar van jouw hbo-opleiding ga je afstuderen. 

Over stage en afstuderen

Stage

Tijdens jouw opleiding bij de HAS ga je op stage. Veel HAS-studenten kiezen ervoor de stage, of een deel hiervan, in het buitenland te doen. Een superleuke en leerzame ervaring! 

De HAS neemt deel aan het Erasmus+ Programma waarbinnen beursmogelijkheden zijn voor o.a. een stage in het buitenland. Meer informatie over het Erasmus+ Programma vind je op onze Engelstalige site.

Afstuderen

Heb je alle studiepunten behaald, dan kun je afstuderen. Op de HAS studeer je af met een Beroepsopdracht, en nee, dat is geen gewone afstudeeropdracht. HAS green academy is naast een onderwijsinstelling namelijk ook een kennis- en expertisecentrum voor bedrijven en overheden. Zij leggen een vraag of uitdaging neer bij de HAS en ze investeren in een projectresultaat. Je werkt dus aan een echte vraag en voor een echte opdrachtgever.  

Je kunt ook kiezen voor een afstudeertraject via de HAS Innovatieklas of Topklas ondernemen. 

HAS Innovatieklas 

De Innovatieklas is een module van HAS green academy van 20 weken in het 4e studiejaar. Tijdens deze module voer je als student een innovatief project uit, waarbij de basis dicht bij jouw persoonlijke interesses en talenten ligt. Jaarlijks komen hier allerlei projecten in voorbij: van horeca- en foodconcepten tot productinnovaties, maar ook het gebruik van groene reststromen voor bouwmaterialen met behulp van schimmels. 

Topklas ondernemen 

Het Topklas Ondernemen-traject is een bijzondere afstudeervariant, hierin kun je namelijk jouw eerste stappen gaan zetten als ondernemer. Dit doe je samen met een groepje medestudenten. Lef, volharding en ambitie. Passen die eigenschappen bij jou? Dan is de deze afstudeervariant iets voor jou! Het maakt niet uit welke opleiding je aan de HAS volgt. Bij elke opleiding is het mogelijk om in plaats van het reguliere afstuderen via een bedrijfsopdracht het afstudeertraject Topklas Ondernemen te volgen. 

Statuten en reglementen

Studentenstatuut

Via het studentenstatuut krijgt de student zicht op wat van hem of haar verwacht wordt in een onderwijssysteem, waarin de eigen verantwoordelijkheid van de student centraal staat. 

Het studentenstatuut is bedoeld als een heldere vastlegging van de relatie tussen de hbo-bachelor student en HAS green academy. De instelling legt haar kwaliteitsdoelstellingen vast naar de student, die recht heeft op  studentgecentreerd, kwalitatief goed onderwijs en goede onderwijsvoorzieningen.

Bekijk het Studentenstatuut
Onderwijs- en examenreglement

In het onderwijs- en examenregelement (OER) staan een groot aantal zaken met betrekking tot het onderwijs en examens vastgelegd. Deze OER is van toepassing op de voltijd hbo-bacheloropleidingen van HAS green academy. 

Alle relevante bepalingen met betrekken tot het onderwijs zijn in de OER verzameld. De OER bestaat uit het algemene deel en de opleidingsdelen. 

Het algemene deel bevalt de algemene regels voor alle studenten. In een opleidingsdeel worden specifieke aanvullingen gegeven die betrekking hebben op de hbo-opleiding in kwestie. 

Onderwijs- en Examenregelement

Ontdek welke opleiding bij jou past