In het kort

Wat iemand eet, zegt veel over zijn manier van leven. Bij de hbo-opleiding Food Innovation aan HAS green academy ontwikkel je innovatieve concepten, maar ook slimme verpakkingen. Een afwisselende opleiding voor creatieve en ondernemende food liefhebbers!
Diploma
Bachelor of Science
Start in
september
Studieduur
4 jaar
Taal
Nederlands
Leerweg
Voltijd
Locatie
Den Bosch

BELANGRIJK: 

Per september 2024 gaat de opleiding Food Innovation enkel nog op locatie Den Bosch van start. Studieadviseur Caroline Kesselaer beantwoord graag je vragen via mail of tel: 088-890 37 20

Opleiding in beeld

Natuurlijk leren we de theoretische modellen, maar het gaat om de toepassing. Je leert breed denken, zodat je gebruik kan maken van verschillende inzichten.
Pepijn
Student Food Innovation

Tijdens je studie

Ben je vaak creatief bezig met eten of draag je graag bij aan een betere wereld door gezonde producten en duurzame verpakkingen te ontwikkelen? Dan is Food Innovation echt iets voor jou! Hier ga je aan de slag om jouw ideeën uit te werken tot concepten en succesvol op de markt te zetten. ERVAAR HET!

Inhoud van de studie

Jaar 1: Food Innovation breed

In het eerste jaar krijg je les in alle grondbeginselen van conceptontwikkeling, creativiteit,  product, verpakking en marketing. Je leert de wereld van Food met de trends, ontwikkelingen en marktpartijen kennen. Voedingsstoffen en nutriënten worden bekende begrippen voor je en je maakt producten in onze eigen keukenfaciliteiten. Je leert ideeën te genereren en deze te visualiseren en te presenteren aan een opdrachtgever. Daarnaast krijg je les in de basisprincipes van marketing en communicatie en ga je aan de slag met consumentenonderzoek in de praktijk. Verder leer je werken met computerprogramma’s InDesign en Photoshop en doe je kennis op over de basisbeginselen van verpakkingsdesign. Er wordt veel samengewerkt en dit gaat op een bijzonder leuke manier.

Jaar 2: Food Innovation breed en specialisatie

Tot nu toe heb je van alles over de losse onderdelen van een food concept geleerd. In de eerste helft van leerjaar 2 ga je product, verpakking, verhaal, marketing en doelgroep creatief met elkaar verbinden om tot food concepten te komen. Hiervoor zal soms ook verder kijken dan de landsgrenzen. Letterlijk met een excursie naar het buitenland.

In de tweede helft van dit jaar ga je je verder specialiseren in een van deze drie richtingen:

 • Product
 • Marketing
 • Verpakking

Het concept blijft hierbij natuurlijk altijd de rode draad. 

Ook in het tweede leerjaar wordt volop samengewerkt met elkaar en met bedrijven en ondernemers uit de Food wereld om ons heen.

Jaar 3: Stage en minor

Het 3e leerjaar staat in het teken van jezelf als Food Innovator verder ontwikkelen door middel van een verbredende of verdiepende minor én je gaat in dit leerjaar op een stage. Je mag zelf bepalen hoe je de minor en de stage verdeeld. Zowel je stage als je minor mag in het binnen- of buitenland zijn! Je leert zo de (internationale) beroepspraktijk kennen en past je opgedane kennis toe in de praktijk. In leerjaar 3 kom je écht uit je comfortzone. DOE HET!

Minor

Je gaat een minor volgen waarbij jij jezelf verder specialiseert of je horizon verbreedt. Deze minor kun je op de HAS of bij een andere hogeschool volgen. 

Stage

Je gaat ook in het totaal 30 weken op stage in het binnen- of buitenland. 

Jaar 4: Afstuderen

In het 4e leerjaar ga je aan de slag met jouw zelf bedachte food concept. In de eerste helft van dit jaar bedenk je van A tot Z een innovatief food concept. Aan het eind van deze periode exposeer je dit food-concept voor ongeveer 1.500 bezoekers tijdens de HAS Food Experience. Tijdens de HAS Food Experience komt het bedrijfsleven jouw concept bekijken. Wie weet tref je hier je toekomstige werkgever wel.

Na de HAS Food Experience is het tijd voor de beroepsopdracht. Deze beroepsopdracht wordt vanuit de HAS voor je geregeld. Het vraagstuk dat jij samen met jouw projectgroep uitvoert is afkomstig uit het bedrijfsleven.

Kriebelt het nu al een tijd om ondernemer te worden? Ook dat kan in het 4de jaar, we hebben HAS breed een speciaal programma om jou te begeleiden in het opstarten van je eigen onderneming.

Specialisaties

Product

Hou jij vooral van experimenteren met bereidingstechnieken, productiemethoden en ingrediënten? Met de specialisatie Product verdiep je je in wat de consument wil en vertaalt dat in nieuwe food concepten. Je leert hoe je deze maakt en verder ontwikkelt, ook op grote schaal.

Marketing

Hoe zet je een nieuw food concept in de markt? Bij de specialisatie Marketing draait het allemaal om behoeften en verleiding. Je doet consumentenonderzoek en leert alles over marketingstrategieën en reclame. Zo ontdek je de commerciële kansen van een product. 

Packaging

Uiterlijk is best belangrijk! Een goede verpakking valt op, maar heeft ook een functie in het transport en bewaren van het product. Bij de specialisatie Packaging komt alles aan de orde: van materialen en technieken tot trends en marketing. Zo ontwerp jij straks een slimme verpakking, die er ook aantrekkelijk uitziet.

Leerplan overzicht

Je krijgt bij de opleiding Food Innovation verschillende colleges: hoorcolleges, werkcolleges, online colleges, practicumlessen, bedrijfsbezoeken, gastcolleges en trainingen. Naast ongeveer 15 contacturen per week, kun je 20-25 uur aan zelfstudie en projectwerk verwachten waarin je aan de slag gaat met kennisclips, feedbacksessies en samenwerking.

Je sluit elk vak af met een beroepsproduct dat in de praktijk gebruikt wordt door Food Innovators. Oftewel, een geschreven en/of gevisualiseerd document dat jouw prestaties laat zien en daarom bruikbaar is voor beoordeling. Bijvoorbeeld een ideeënboek, een procesmap of een presentatie. Sommige vakken sluit je ook af met een tentamen.

Leerplan Food Innovation

Studenttevredenheid (NSE 2023)

 • 3,8/5
  Tevredenheid algemeen
 • 4,2/5
  Sfeer op de opleiding
 • 3,8/5
  Opleiding opnieuw kiezen
 • 3,8/5
  Aansluiting beroepspraktijk
 • 3,8/5
  Docenten
 • 3,9/5
  Betrokkenheid en contact

Handig om te weten

Studie+

Studeren met een functiebeperking

Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren. 

HAS Den Bosch

Vestiging Den Bosch

In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een kas, technologiehal, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.

Voor projecten werk je zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.

Studentenstad Den Bosch

Studentenstad

's-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch is de leukste stad van Nederland. Dat zeggen ze niet alleen in Den Bosch maar dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Je kunt er uitstekend winkelen, prima eten in iedere prijsklasse, leuk uitgaan en op het gebied van theater, film en festivals staat Den Bosch bovenaan in bijna iedere 'hit' lijst. Daarnaast zijn er 2 leuke studentenverenigingen aan de HAS gekoppeld: Gremio Unio (GU) en Ichthus. Kortom: in Den Bosch zul je je niet snel vervelen.

Studeren in Den Bosch
Informatie voor nieuwe studenten

Kom kennismaken met de opleiding! Op dinsdag 2 juli nodigen wij jou uit om naar onze kennismakingsbijeenkomst te komen. Hiervoor ontvang je nog een officiële uitnodiging van ons met verdere informatie, maar zet de datum vast in jouw agenda zodat je zeker weet dat je hierbij kan zijn. De introductie activiteiten starten 26 augustus 2024, vanaf 2 september 2024 start het studiejaar. Meer informatie over dit studiejaar volgt in Juli.

Informatie voor nieuwe studenten

#studiekeuze #events

Na je studie

Met het hbo-diploma Food Innovation op zak ga jij straks aan de slag als productontwikkelaar, food marketeer, onderzoeker, sensorich specialist of designer. Je leert namelijk alles over de wereld van groente en fruit, zuivel, eieren, vlees en vis. En je leert de behoefte van de consument te vertalen naar innovatieve concepten en verpakkingen. Wat dacht je van een product met een compleet unieke smaak of producten die goed zijn voor de gezondheid?!

Jouw carrière

Beroepen

Ben jij benieuwd waar jij terecht kan komen na de opleiding Food Innovation? Onze studenten starten hun carrière onder andere als:

 • Food designer/ conceptontwikkelaar

Je combineert consumentinzichten, trends, marktinformatie tot een food concept dat technisch en commercieel haalbaar is.

 • Creatieve productontwikkelaar

Je ontwikkelt nieuwe producten of verbetert bestaande producten op basis van marktinformatie en kennis van food en ingrediënten.

 • Food marketeer/ Marketingmanager

Je houdt je bezig met het in de markt zetten van nieuwe voedingsmiddelen en de daarbij behorende marketingstrategie.

 • Marktonderzoeker Food sector

Je onderzoekt nieuwe producten, trends, het imago van een bedrijf en klanttevredenheid over een product.

 • Verpakkingsontwerper

Op basis van kennis van verpakkingen en materialen, 3d en grafische vormgeving ontwikkel je nieuwe verpakkingsconcepten voor een bedrijf. Of je houdt je bezig met de grafische vormgeving van de opdruk van de verpakking.

 • Inkoper

Je bestelt nieuwe materialen, diensten of grondstoffen voor een bedrijf tegen goede inkoopprijzen.

 • Ondernemer

Soms heb je als food innovator een concept bedacht dat écht de markt op moet. Bij de hbo-opleiding Food Innovation stimuleren we je om jouw eigen bedrijf te starten. Bijvoorbeeld in conceptontwikkeling of een ontwerpstudio voor verpakkingen. Na de hbo-opleiding Food Innovation ben je klaar voor deze stap!

#afgestudeerd #vierhet

Vervolgopleidingen

Heb je straks je hbo-opleiding Food Innovation afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd of wil je je nog verder verdiepen? Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein.

Doorstudeermogelijkheden

Masteropleidingen

Voor Food Innovation kun je denken aan deze vervolgopleidingen*:

 • Wageningen University: Food Quality Management, Food Safety of Consumer Studies/Science
 • Technische Universiteit Delft/Eindhoven/Enschede: Industrial Design
 • Harper Adams University (Engeland): MSc in Food Industry Management of Master of Research
 • IULM (Italië): Master Course Food Design
 • University of Copenhagen (Denemarken): Integrated Food Studies
 • University of Helsinki (Finland): Master's Programme in Human Nutrition and Food-Related Behaviour
 • Hogeschool voor de Kunsten: Cross-over Creativity
 • Diverse hogescholen: Communicatie of Psychologie

*De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.

Het onderwijs in

Na de opleiding Food Innovation kun je ervoor kiezen om een ‘Kopopleiding onderwijsbevoegdheid’ te volgen waardoor je les mag geven in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo) en in het praktijkonderwijs. Deze opleiding duurt 1 jaar.

Facts & figures 1,5 jaar na afstuderen

 • 41%
  Goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
 • 69%
  Aansluiting opleiding en functie
 • 2,6%
  Werkloosheid
 • 17%
  Doorstuderen
 • 2626
  Salaris
 • 71%
  Veel carrièremogelijkheden
 • 66%
  Opleiding opnieuw kiezen

Toelating

Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?

Vooropleiding

havo

havo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek
vwo

vwo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek
mbo

mbo

Toelaatbaar met het volgende niveau:

 • Niveau 4

Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Volg dan het Young Professionals Traject, speciaal voor mbo-studenten!

Ouder dan 21?

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)? Dan kun je in aanmerking komen voor een 21+ toelatingstoets. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur.

Beschik je over een niet-Nederlands diploma?

Internationale student? Bekijk ook de toelatingseisen op de Engelstalige website.

International Office behandelt de aanmeldingen van studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die zich willen inschrijven voor een Nederlandstalig hbo bachelor programma.

Verder moet je voldoen aan de volgende taaleis:

 • NT2-certificaat Nederlands, óf
 • bewijs dat je in Nederland hebt gestudeerd tot 3 HAVO / 3 VWO

Heb je vragen over deze aanmeldprocedure? Neem dan contact op met International Office: international@has.nl

Aanmelden

Via Studielink kun jij je vanaf 1 oktober aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben.

Ben jij er komend jaar bij?

Proces van aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding Food Innovation (CROHO 34122) bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nl en log in met jouw DigiD-code.

Let op: meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht.

Aanmelden via Studielink
Studiekeuzecheck

Doe de studiekeuzecheck

We adviseren je om gebruik te maken van de studiekeuzecheck. Je weet dan beter of de studie van je keuze bij je past. Vraag hiervoor een motivatieformulier aan bij de studieadviseur.

Collegegeld

Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.

Collegegeld

FAQ

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Wij helpen je graag

Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken. Daarnaast zijn er proefstudeerdagen waarbij je een nog beter beeld van de opleiding krijgt. Ook kun je altijd je vragen stellen aan de studieadviseurs van de desbetreffende opleidingen.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?

Op kamers in Den Bosch

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waar kamers worden aangeboden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant wonen.

Ik heb een functiebeperking. Kan ik hulp krijgen?

Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een functiebeperking. Dit kan een beperking zijn op het gebied van:

 • visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
 • chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
 • stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
 • stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie

Heb je een beperking en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen? Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren. Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring? Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.

Neem contact op met Monique Huberts: email M.Huberts@has.nl telefoon 088 890 3822.

Anderen bekeken ook:

Vestiging(en)

 • Den Bosch

  Onderwijsboulevard 221
  5223 DE 's-Hertogenbosch

  has@has.nl

  088 890 3600

  Exterieur HAS Hogeschool

  Den Bosch