In het kort

Ontdek jij hoe je snacks efficiënter kunt produceren of gezonder kunt maken? Of ontwikkel jij een productiemethode om sinaasappelsap langer houdbaar te maken zonder smaakverlies? Tijdens de hbo-opleiding Food Technology leer je alles over de wereld achter het etiket. Wie weet ben jij straks het brein achter smaakvolle, veilige, gezonde en duurzame voeding. De opleiding Food Technology is een variant van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie.
Diploma
Bachelor of Science
Start in
september
Studieduur
4 jaar
Taal
Nederlands
Leerweg
Voltijd
Locatie
Den Bosch

Opleiding in beeld

Het is leuk en leerzaam om te zien hoe het in het echt werkt. In het Food Technology Centre komt de theorie samen met de praktijk.
Louisben
Student Food Technology

Tijdens je studie

Tijdens de opleiding Food Technology leer je hoe je eten en drinken smaakvol, veilig, gezond en duurzaam ontwikkelt en produceert of verbetert. Je ontdekt welke ingrediënten en innovatieve procestechnologieën je kunt gebruiken. Je onderzoekt welke innovaties kunnen bijdragen om een bestaand product gezonder te maken. En je gaat op zoek naar ontwikkelingen die de duurzaamheid van voedingsmiddelen vergroten. Daarnaast ontdek je hoe je bestaande processen kunt verbeteren. Je kunt je in verschillende richtingen specialiseren: Food Technology & Product, Food Technology & Production, Food Technology & Quality en Food Technology & Quality. ERVAAR HET!

Inhoud van de studie

Jaar 1: kennismaken en brede basiskennis

Het eerste jaar staat in het teken van het opbouwen van een brede basiskennis en oriëntatie op het werkveld van een voedingsmiddelentechnoloog. Je bent vaak te vinden in het Food Technology Centre, waar je de opgedane theoretische kennis toepast in de praktijk. Je gaat zelf aan de slag met onder andere het brouwen van bier en het maken van brood, kaas en worst.

Jaar 2: verdiepen en toepassen van opgedane kennis

Het tweede leerjaar start met een korte oriëntatiestage van 9 weken. Je werkt deze periode actief mee in een voedingsmiddelenbedrijf. Je maakt kennis met het toekomstige werkveld en leert de structuur, cultuur en organisatie van een bedrijf beter kennen.

Na de oriëntatiestage krijg je vakken die aansluiten bij de verschillende specialisaties:

 • Food Technology & Product
 • Food Technology & Production
 • Food Technology & Quality

Hierbij ga je de opgedane kennis toepassen om de wat meer complexere vraagstukken op te lossen. 

Jaar 3: minor, binnen- en buitenlandse stage

Het 3e leerjaar staat in het teken van een minor volgen en stage lopen. Je gaat in dit leerjaar een binnen- en buitenland ervaring aan in de vorm van twee stages of een stage en een minor. Dit jaar stel je zelf samen op basis van je interesses.

Minor

Als je een minor gaat volgen dan specialiseer je jezelf of je verbreedt je horizon. Deze minor kun je op HAS green academy of bij een andere hogeschool volgen.

Stage

Je gaat ook stage lopen. Hierin leer je de (internationale) beroepspraktijk kennen en pas je opgedane kennis toe in de praktijk. In leerjaar 3 kom je écht uit je comfortzone.

Jaar 4: afronding, specialisatie en beroepsopdracht

In het vierde leerjaar krijg je lessen die helemaal toegespitst zijn op jouw gekozen specialisatie. De specialisaties waar je uit kunt kiezen zijn:

 • Food Technology & Product
 • Food Technology & Production
 • Food Technology & Quality

Daarnaast voer je in groepsverband een specialisatieopdracht uit. De resultaten van deze specialisatieopdracht presenteer je tijdens de HAS Food Experience. Dit evenement treft jaarlijks 1.500 bezoekers uit het bedrijfsleven die allemaal geïnteresseerd zijn in jullie resultaten. Het vierde studiejaar rond je af met de beroepsopdracht. Deze beroepsopdracht wordt vanuit de HAS voor je geregeld. Het vraagstuk dat jij samen met jouw projectgroep uitvoert is afkomstig uit het bedrijfsleven. De beroepsopdracht kun je zien als de afstudeeropdracht.

Leerplan overzicht

Je krijgt bij de opleiding Food Technology werkcolleges, diverse practica en projectlessen. De practica worden altijd aan werkcolleges gekoppeld. Zo krijg je bijvoorbeeld practica bij procestechnologie, levensmiddelenchemie, microbiologie en productontwikkeling. In ieder blok zit een project, waarbij je in groepsverband een probleem oplost, onderzoekt of een product ontwikkelt. Naast ongeveer 15 tot 20 contacturen per week, kun je nog 20 tot 25 uur per week aan zelfstudie verwachten.

Aan het eind van ieder blok sluit je een of meerdere vakken af. Dit kan zijn met een tentamen, een eindpresentatie of door opdrachten in te leveren. 

In het leerplan lees je welke vakken je in welke periode volgt. Download het leerplan hieronder.

Leerplan Food Technology Den Bosch 2324
Specialisaties
 • Food Technology & Product

Gedurende deze specialisatie leer je ideeën en concepten te genereren en deze te vertalen in producten. Centraal staat het integreren van kennis op diverse vlakken met focus op kennis van ingrediënt en technologie. Je leert recepturen van keukenschaal opschalen naar industrieel niveau.

 

 • Food Technology & Production

Tijdens deze specialisatie leer je productielijnen te optimaliseren en te ontwikkelen, waarbij vooral de relatie met productkwaliteit, –veiligheid en lijnefficiency leidend zijn. De ontwikkeling van productieprocessen start vaak met experimenten op kleine schaal, waarna de vertaalslag naar industriële capaciteit volgt.

 

 • Food Technology & Quality

Bij deze specialisatie leer je de kwaliteit van het product en de effectiviteit en efficiëntie van het proces in een voedingsmiddelenbedrijf te monitoren, te beheersen, te verbeteren en te borgen. Centraal staat het integreren van kennis op diverse vlakken met focus op kennis van voedselveiligheidssystemen, managementsystemen en verbetermethodieken.

#HASverhalen

Topopleiding

De hbo-opleiding Food Technology is in 2023 uitgeroepen tot TOPOPLEIDING! Dit kwaliteitszegel is gebaseerd op tevredenheidsonderzoek onder studenten van Keuzegids Hbo.

Studenttevredenheid (NSE 2023)

 • 3,9/5
  Tevredenheid algemeen
 • 4,3/5
  Sfeer op de opleiding
 • 4,1/5
  Opleiding opnieuw kiezen
 • 4,3/5
  Aansluiting beroepspraktijk
 • 3,8/5
  Docenten
 • 3,9/5
  Betrokkenheid en contact

Handig om te weten

Studieverenigingen

Studievereniging

Aan de hbo-opleiding Food Technology is studievereniging Cidion verbonden. Deze studievereniging heeft als doel het samenbrengen van studiegenoten van verschillende opleidingen, met interesse in dezelfde sector. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, seminars en excursies.

Studie+

Studeren met een functiebeperking

Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren. 

HAS Den Bosch

Vestiging Den Bosch

In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een food technology centre, kas, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.

Voor projecten werk je zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.

Studentenstad Den Bosch

Studentenstad

's-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch is de leukste stad van Nederland. Dat zeggen ze niet alleen in Den Bosch maar dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Je kunt er uitstekend winkelen, prima eten in iedere prijsklasse, leuk uitgaan en op het gebied van theater, film en festivals staat Den Bosch bovenaan in bijna iedere 'hit' lijst. Daarnaast zijn er 2 leuke studentenverenigingen aan de HAS gekoppeld: Gremio Unio (GU) en Ichthus. Kortom: in Den Bosch zul je je niet snel vervelen.

Studeren in Den Bosch
Informatie voor nieuwe studenten

Kom kennismaken met de opleiding! Op maandag 1 juli van 16:00 tot 17:30 uur ben jij welkom om onze online kennismakingsbijeenkomst bij te wonen. De introductie activiteiten starten 26 augustus 2024, vanaf 2 september 2024 start het studiejaar. Meer informatie over dit studiejaar volgt in Juli.

Informatie voor nieuwe studenten

#studiekeuze #events

Na je studie

DOE HET! De baankansen bij Food Technology zijn erg gunstig: 78% van de afgestudeerden vindt binnen twee maanden na afstuderen een baan op hbo-niveau. Afgestudeerden gaan onder andere werken als productontwikkelaar, commercieeltechnoloog, procestechnoloog, operations manager, adviseur kwaliteitssystemen of kwaliteitsmanager in de food-sector. Ze komen te werken bij bedrijven als Unilever, Nestlé, FrieslandCampina, Danone, Peijnenburg, Vegetarische Slager, Mars, Bavaria en HAK.

Jouw carrière

Beroepen

Ben jij benieuwd waar jij terecht kan komen na de opleiding Food Technology? Onze studenten starten hun carrière onder andere als:

 • Productontwikkelaar

Je ontwikkelt nieuwe producten of verbetert bestaande producten op basis van marktvraag en kennis van ingrediënten en voedingsmiddelen.

 • Applicatietechnologie

Je beoordeelt en onderzoekt nieuwe of alternatieve ingrediënten. Samen met het verkoopteam bedenk je welke trends er in de markt spelen, waar je daarna oplossingen voor ontwikkelt.

 • Sensorisch medewerker

Je bereidt de sensorische testen voor en voert ze uit als kwaliteitscontrole of om ontwikkelde producten te testen.

 • Procestechnoloog

Je ontwikkelt nieuwe processen of verbetert bestaande processen en verliest daarbij duurzaamheid en efficiëntie niet uit het oog.

 • Kwaliteitsmanager

Je werkt aan de kwaliteitsoptimalisatie van het productieproces. Je voert interne kwaliteitscontroles (audits) uit en zorgt dat verbeteringen worden doorgevoerd.

 • Adviseur kwaliteitssystemen

Je gaat namens een adviesbureau naar verschillende bedrijven, die je ondersteunt en begeleidt bij vraagstukken omtrent kwaliteit en voedselveiligheid.

 • Technical sales manager ingrediënten

Je verkoopt ingrediënten aan bedrijven. Met jouw technische kennis over de ingrediënten kun jij helpen met het kiezen van het juiste ingrediënt voor hun product.

Vervolgopleidingen

Heb je straks je hbo-opleiding Food Technology afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein.

Doorstudeermogelijkheden

Masteropleidingen

Vervolgopleidingen Food Technology

 • Food Technology - Wageningen University
 • Food Safety - Wageningen University
 • Health Food Innovation Management - Maastricht University

*De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.

Het onderwijs in

Na de opleiding Food Technology kun je ervoor kiezen om een ‘Kopopleiding onderwijsbevoegdheid’ te volgen waardoor je les mag geven in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo) en in het praktijkonderwijs. Deze opleiding duurt 1 jaar.

Facts & figures 1,5 jaar na afstuderen

 • 93%
  Goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
 • 95%
  Aansluiting opleiding en functie
 • 0%
  Werkloosheid
 • 34%
  Doorstuderen
 • 2927
  Bruto maandsalaris
 • 91%
  Veel carrièremogelijkheden
 • 90%
  Opleiding opnieuw kiezen

Toelating

Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?

Vooropleiding

havo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
  + wiskunde en scheikunde
 • Economie en maatschappij
  + scheikunde
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek

 

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk meer over:

vwo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
  + wiskunde en scheikunde
 • Economie en maatschappij
  + scheikunde
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek

 

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk meer over:

mbo

Toelaatbaar met het volgende niveau:

 • Niveau 4
  Wiskunde en scheikunde worden sterk aanbevolen

Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Het is mogelijk om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk ze hier:

 

Ouder dan 21?

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)? Dan kun je in aanmerking komen voor een 21+ toelatingstoets. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur.

Beschik je over een niet-Nederlands diploma?

Internationale student? Bekijk ook de toelatingseisen op de Engelstalige website.

International Office behandelt de aanmeldingen van studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die zich willen inschrijven voor een Nederlandstalig hbo bachelor programma.

Verder moet je voldoen aan de volgende taaleis:

 • NT2-certificaat Nederlands, óf
 • bewijs dat je in Nederland hebt gestudeerd tot 3 HAVO / 3 VWO

Heb je vragen over deze aanmeldprocedure? Neem dan contact op met International Office: international@has.nl

Aanmelden

Via Studielink kun jij je aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.

Aanmelden

Proces van aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding Voedingsmiddelentechnologie (CROHO 34856) bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nl en log in met jouw DigiD-code.

Let op: meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.   

Aanmelden via Studielink
Studiekeuzecheck

Het maken van een juiste studiekeuze is belangrijk. Voor deze opleiding is de studiekeuzecheck niet verplicht.
Voor de opleiding Food Technology bestaat de studiekeuzecheck uit het deelnemen aan een (online) proefstudeerdag. Je kunt deze aanvragen bij de studieadviseur.

Email studieadviseur
Collegegeld

Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.

Collegegeld

FAQ

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Wij helpen je graag

Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken. Daarnaast zijn er proefstudeerdagen waarbij je een nog beter beeld van de opleiding krijgt. Ook kun je altijd je vragen stellen aan de studieadviseurs van de desbetreffende opleidingen.

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Dit is voor iedereen persoonlijk

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek. Voor vragen over dergelijke vakken kun je altijd terecht bij de studieadviseur van de opleiding.

Ik heb een functiebeperking. Kan ik hulp krijgen?

Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een functiebeperking. Dit kan een beperking zijn op het gebied van:

 • visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
 • chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
 • stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
 • stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie

Heb je een beperking en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen? Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren. Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring? Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.

Neem contact op met Monique Huberts: email M.Huberts@has.nl telefoon 088 890 3822.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?

Op kamers in Den Bosch

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waar kamers worden aangeboden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant wonen.

Anderen bekeken ook:

 • Milieukunde

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij gek op scheikunde en biologie? Bij de hbo-opleiding Milieukunde ga je met deze vakken aan de slag om oplossingen te vinden voor een beter milieu en een leefbare aarde.

 • Bedrijfskunde en foodbusiness

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij nieuwsgierig hoe een pak melk in het schap van jouw supermarkt komt? Bij de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness leer je de bedrijfskundige kant van bedrijven in de foodsector kennen.

 • Food Innovation

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ben je vaak creatief bezig met eten? Of wil je bijdragen aan een betere wereld door duurzame verpakkingen te ontwikkelen? Bij de HBO-opleiding Food Innovation aan HAS green academy leer je hoe je nieuwe food concepten bedenkt en succesvol in de markt zet.

 • Health Innovation

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Wist jij dat een gezonde leefstijl over meer gaat dan gezond eten en genoeg bewegen? Het gaat ook over hoe goed je in je vel zit. Bij Health Innovation leer je de invloed van voeding en leefomgeving op de gezondheid kennen.

 • International Food & Agribusiness

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Het voeden van meer mensen is één van de enorme uitdagingen waar de wereld voor staat. Wil jij deel uitmaken van de oplossing? Kies dan voor de Engelstalige hbo-opleiding International Food & Agribusiness.

Vestiging(en)

 • Den Bosch

  Onderwijsboulevard 221
  5223 DE 's-Hertogenbosch

  has@has.nl

  088 890 3600

  Exterieur HAS Hogeschool

  Den Bosch