In het kort

Ben jij gek op scheikunde en biologie? Bij de hbo-opleiding Milieukunde (Environmental Innovation) ga je met deze vakken aan de slag om oplossingen te vinden voor een beter milieu en een leefbare aarde. Zo help je bedrijven om te produceren zonder afval. Of om grondstoffen opnieuw te gebruiken. Belangrijk voor nu én later.
Diploma
Bachelor of Science
Start in
september
Studieduur
4 jaar
Taal
Nederlands
Leerweg
Voltijd
Locatie
Den Bosch

Opleiding in beeld

Topopleiding

De hbo-opleiding Milieukunde is in 2023 uitgeroepen tot TOPOPLEIDING! Dit kwaliteitszegel is gebaseerd op tevredenheidsonderzoek onder studenten van Keuzegids Hbo. Milieukunde kreeg het zegel ook al in 2021 en 2022.

Tijdens je studie

Bij de hbo-opleiding Milieukunde (Environmental Innovation) leer je creatieve en vernieuwende oplossingen bedenken om het gebruik van grondstoffen, energie en water terug te dringen. Ook leer je meer over het opzetten van management- en milieuzorgsystemen, over (milieu)recht en vergunningen. Je kunt je specialiseren door binnen projecten, stages of je afstudeeropdracht zelf te kiezen voor technologie of management.

Inhoud van de studie

Jaar 1

In het eerste jaar krijg je lessen in scheikunde, wiskunde en biologie. Deze kennis is nodig om te begrijpen waarom en hoe milieuproblemen echt ontstaan. Deze kennis heb je nodig om over de juiste oplossingen na te kunnen denken en deze te kunnen begrijpen. Je leert bijvoorbeeld over klimaatverandering, wereldwijde watervoorziening, bodemverontreiniging, de beschikbaarheid van energie en de verspreiding van plastic afval in de oceanen.

Daarnaast krijg je vakken die van de middelbare school minder bekend zijn. Denk hierbij aan Milieubeleid, Milieumanagement en Milieurecht. Deze kennis heb je nodig om mee te kunnen denken met bedrijven en je te kunnen inleven in de belangen die deze bedrijven hebben.

Jaar 2

Jaar 2 is opgedeeld in 2 semesters. In het eerste semester ga je met de thema’s lucht en energie aan de slag en in het tweede semester met het thema water en bodem. Via langlopende en diepgaande projecten kun je specialiseren in 1 thema per semester. Naast deze vakken krijg je ook onderwerpen aangeboden zoals Levencyclus Analyse (LCA), Milieurecht en procestechnologie.  

Jaar 3

In het derde jaar loop je stage, zowel in Nederland als in het buitenland. Op deze manier krijg je meer kennis en ervaring in het bedrijfsleven en krijg je meer inzicht in de uitdagingen die er wereldwijd liggen. Je mag zelf kiezen welk onderwerp je stage wilt lopen. Op deze manier kun je jezelf nog verder specialiseren na jaar 2. Je hebt dit jaar de mogelijkheden om deze flexibel in te richten. De lengte van de stages kunnen variëren, maar je hebt ook de mogelijkheid om een minor te gaan volgen en je zo te verbreden. De keus is aan jou.

Jaar 4

In het vierde jaar krijg je de kans om samen met studenten van allerlei andere opleidingen projecten uit te voeren voor bedrijven tijdens de specialisatie Challenge Sustainability. Tijdens deze Challenge ga je verder op zoek om jouw talenten en kennis in te zetten om bedrijven te helpen een volgende stap te zetten richting verduurzaming van hun productieproces. Vervolgens ga je afstuderen samen met een collega student.

Leerplan overzicht

Je krijgt bij de opleiding Milieukunde verschillende hoorcolleges, werkcolleges, projecten en practica. Op scheikunde en wiskunde na, krijg je niet meer de vakken zoals je ze kent van je vooropleiding. De lessen zijn meer gericht op hoe je jouw kennis op je latere werk toepast. 

Naast ongeveer 12-17 contacturen per week kun je 23-28 uur aan zelfstudie en projectwerk per week verwachten. Aan het einde van ieder blok sluit je het vak af. Dit kan zijn met een tentamen, met een eindpresentatie of door opdrachten in te leveren.

In het leerplan lees je welke vakken je volgt in welke periode. Download het leerplan hieronder.

Leerplan Milieukunde

#HASverhalen

Handig om te weten

Studeren met een functiebeperking

Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren. 

HAS Den Bosch

In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een food technology centre, kas, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.

Voor projecten werk je zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.

Studentenstad Den Bosch

's-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch is de leukste stad van Nederland. Dat zeggen ze niet alleen in Den Bosch maar dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Je kunt er uitstekend winkelen, prima eten in iedere prijsklasse, leuk uitgaan en op het gebied van theater, film en festivals staat Den Bosch bovenaan in bijna iedere 'hit' lijst. Kortom: in Den Bosch zul je je niet snel vervelen. 

Studeren in Den Bosch
Informatie voor nieuwe studenten

Het studiejaar 2023-2024 begint op maandag 28 augustus 2023.

De literatuurlijst voor het eerste jaar en minimum laptopeisen worden uiterlijk 1 juli gepubliceerd. Dictaten worden door docenten digitaal beschikbaar gesteld, je kunt zelf bepalen of je het dictaat wil laten printen. De kosten boeken en andere leermiddelen zijn ongeveer € 400. Excursies en de introductie kosten ongeveer € 100

Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.

Informatie voor nieuwe studenten

Studie in cijfers (NSE 2022)

 • 4,1/5
  Studenttevredenheid
 • 57
  Aantal nieuwe eerstejaars
 • 80%
  Doorstroom naar jaar 2
 • 87%
  Baan (1,5 jr na afstuderen)

#studiekeuze #events

Na je studie

Waar komen de afgestudeerden van de hbo-opleiding Milieukunde (Environmental Innovation) terecht? Om je een idee te geven van de diversiteit aan functies en organisaties vertellen oud-studenten hier over de baan die zij na hun opleiding kregen.

Beroepen

Duurzaamheidscoördinator

Als duurzaamheidscoördinator bepaal je het beleid ten aanzien van duurzaamheid van een organisatie. Ook op het gebied van inkoop, projectmanagement, communicatie en compliance speelt de duurzaamheidscoördinator een belangrijke rol.

Proces- en afvalwatertechnoloog

Je draagt bij aan innovaties op het gebied van afvalwatertechnologie en voert op basis van inhoudelijke kennis duurzame en maatschappelijke projecten uit.

Specialist luchtkwaliteit

Als specialist luchtkwaliteit adviseer je bij vraagstukken over luchtkwaliteit bijvoorbeeld bij vergunningen, toezicht en handhaving. Ook beoordeel je rapportages over de luchtkwaliteit en begeleid je onderzoeken.

Handig om te weten

Doorstuderen

Heb je straks je hbo-opleiding Milieukunde afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Wil je je nog verder verdiepen? Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein. Van de opleiding Milieukunde kiest 36% van de afgestudeerden voor doorstuderen.

Mogelijke vervolgopleidingen

 • Environmental Sciences (Wageningen University)
 • Biotechnology (Wageningen University)
 • Sustainability Science and Policy (Maastricht University)

Na de hbo-opleiding Milieukunde kun je ervoor kiezen om een ‘Kopopleiding onderwijsbevoegdheid’ te volgen waardoor je les mag geven in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo) en in het praktijkonderwijs. Deze opleiding duurt 1 jaar.

De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.

Baankansen
 • 87% van de afstudeerders vindt de opleiding een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt (62% landelijk gemiddelde hbo)
 • 94% van de afstudeerders vindt dat de opleiding goed aansluit bij hun functie (79% landelijk gemiddeld hbo)
 • 78% vindt dat er (heel) veel carrièremogelijkheden zijn (67% landelijk gemiddeld hbo)
 • 2,7% is werkeloos 1 jaar na afstuderen (2,5% landelijk gemiddeld hbo)
 • 93% zou opnieuw dezelfde opleiding kiezen aan dezelfde hogeschool (71% landelijk gemiddeld hbo)

Bron: hbo-monitor 2021, n=46

Wat ga je verdienen?

Na de hbo-opleiding Milieukunde is het gemiddelde bruto maandsalaris € 2.810 (1 jaar na afstuderen, 40-urige werkweek).

Twijfel je nog tussen opleidingen? Anderen bekeken ook:

 • Management van de Leefomgeving

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij graag in de natuur en houd je van aardrijkskunde of biologie? Dan is de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving iets voor jou!

 • Applied Geo-Information Science

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Jij maakt het straks mogelijk om ruimtelijke vraagstukken inzichtelijk te maken en een antwoord te vinden op maatschappelijke vragen na de hbo-opleiding Applied Geo-Information Science.

 • Veehouderij

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Je verdiept je tijdens de hbo-opleiding onder andere in de voeding, de fokkerij, de intensieve en extensieve houderijsystemen en de economische kanten van het houden van productiedieren.

 • Toegepaste Biologie

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Met onderzoek lever je tijdens de hbo-opleiding Toegepaste Biologie een bijdrage aan gezonder eten, een beter milieu en een goed leven voor de dieren.

Toelating

Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?

Vooropleiding

havo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Economie en maatschappij + scheikunde
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek

 

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om scheikunde bij te spijkeren via de basiscursus scheikunde.

vwo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Economie en maatschappij + scheikunde
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek


Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om scheikunde bij te spijkeren via de basiscursus scheikunde.

mbo

Toelaatbaar met het volgende niveau:

 • Niveau 4
  Wiskunde en scheikunde worden sterk aanbevolen

Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Volg dan het Young Professionals Traject, speciaal voor mbo-studenten!

Het is ook mogelijk om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk ze hier:

 

Ouder dan 21?

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)? Dan kun je in aanmerking komen voor een 21+ toelatingstoets. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur.

Beschik je over een niet-Nederlands diploma?

Internationale student? Bekijk ook de toelatingseisen op de Engelstalige website.

International Office behandelt de aanmeldingen van studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die zich willen inschrijven voor een Nederlandstalig hbo bachelor programma.

Verder moet je voldoen aan de volgende taaleis:

 • NT2-certificaat Nederlands, óf
 • bewijs dat je in Nederland hebt gestudeerd tot 3 HAVO / 3 VWO

Heb je vragen over deze aanmeldprocedure? Neem dan contact op met International Office: international@has.nl

Begeleiding projecten O&O

Zit je op de havo of het vwo en ga je binnen het vak O&O aan de slag met een project (3/4 havo of 4/5 vwo), je profielwerkstuk of meesterproef? En heb je interesse in milieu- of duurzaamheidsvraagstukken? Dan kunnen wij je helpen! Vanuit de opleiding Milieukunde van HAS green academy krijg je expert-begeleiding én kun je onderzoek komen doen in het milieukundig laboratorium van HAS green academy in Den Bosch.

Vragen
Heb je vragen over expert-begeleiding bij O&O projecten? Mail dan onze begeleider Sebastiaan Morre via s.morre@has.nl

Aanmelden

Via Studielink kun jij je aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.

Aanmelden

Proces van aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding Milieukunde (CROHO 34248) bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nl en log in met jouw DigiD-code. 

Let op: meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.   

Aanmelden via Studielink
Studiekeuzecheck

Het maken van een juiste studiekeuze is belangrijk. Voor de opleiding Milieukunde is een studiekeuzecheck niet verplicht. De studiekeuzecheck bestaat uit het invullen van een motivatieformulier, je kunt deze aanvragen bij de studieadviseur.

Email studieadviseur
Collegegeld

Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.

Collegegeld

FAQ

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Wij helpen je graag

Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken. 

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Dit is voor iedereen persoonlijk

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek.

Ik heb een functiebeperking. Kan ik hulp krijgen?

Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een functiebeperking. Dit kan een beperking zijn op het gebied van:

 • visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
 • chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
 • stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
 • stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie

Heb je een beperking en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen? Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren. Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring? Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.

Voor Den Bosch, neem contact op met Monique Huberts: email M.Huberts@has.nl telefoon 088 890 3822.

Voor Venlo, neem contact op met Daniëlle Graat: email D.Graat@has.nl, telefoon 088 890 38 59 of mobiel 06 434 594 51.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?

Op kamers in Den Bosch

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waar kamers worden aangeboden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant wonen.

Vestiging(en)

 • Den Bosch

  Onderwijsboulevard 221
  5223 DE 's-Hertogenbosch

  has@has.nl

  088 890 3600

  Exterieur HAS Hogeschool

  Open dag Den Bosch:

  Den Bosch