1. Home
 2. Hbo-opleidingen
 3. Toegepaste Biologie

In het kort

Hoe zorg je dat koeien voldoende veilige melk produceren en een fijn leven hebben? En hoe bestrijdt je plantenziekten bij de teelt van paprika's, zodat toxines geen probleem vormen voor de humane gezondheid? Met onderzoek lever je tijdens de hbo-opleiding Toegepaste Biologie een bijdrage aan gezonder eten, een beter milieu en een goed leven voor de dieren.
Diploma
Bachelor of Science
Start in
september
Studieduur
4 jaar
Taal
Nederlands
Leerweg
Voltijd
Locatie
Den Bosch,Venlo

Opleiding in beeld

Ik vond het heel fijn dat ik invloed had op het onderwerp waar ik mee bezig was en over leerde.
Joep
Oud-student Toegepaste Biologie

Tijdens je studie

Theorie, praktijk, cases en projecten: bij de hbo-opleiding Toegepaste Biologie komen ze perfect samen. Meteen vanaf het eerste jaar werk je in groepen aan vraagstukken uit de praktijk, vaak in opdracht van een bedrijf. In de kas, het dierenverblijf of buiten in het veld verzamel jij gegevens voor jouw onderzoek. Zo ontwikkel je jezelf én draag je bij aan een gezonde, duurzame leefomgeving voor ecologie, dier, plant en in Venlo ook voeding. ERVAAR HET!

Inhoud van de studie

Jaar 1: Brede basis, van grote ecosystemen tot kleine cellen
 • Blok 1: plant

In het eerste blok krijg je een introductie op hoe temperatuur, vocht en voedingsstoffen invloed hebben op de verspreiding. Daarbij leer je planten voorkomen in een ecosysteem.

 • Blok 2: dier

In blok 2 focus je op hoe het gedrag van dieren wordt beïnvloed door bijvoorbeeld hun voeding of omgevingsfactoren.

 • Blok 3 & 4: ecologie

In de laatste twee blokken zoom je in op de bouw, werking en functie van organen, weefsels, cellen en zelfs moleculen waaruit planten en dieren zijn opgebouwd en koppelt dit aan hun levenscyclus.

Het hele jaar ga je naast lessen en zelfstudie wekelijks samenwerken om een case op te lossen. Onder begeleiding van een docent ga je zelf actief aan de slag met het uitwerken van de theorie en vervolgens gaan jullie je bevindingen presenteren en bediscussiëren. Dit noemen we Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO).

Ondersteunend aan de theorie en de projecten krijg je vakken zoals scheikunde, wiskunde, dataverwerking, statistiek en Engels.

Jaar 2: Uitbreiding en verdieping

In het tweede jaar bouw jij je vaardigheden uit jaar 1 uit met o.a. vakken als statistiek, Engels, adviesvaardigheden en onderzoeksmethodieken. Je opgedane kennis pas je meteen toe in een real-life groepsproject voor een bedrijf of organisatie uit de biologiesector. Je werkt een jaar lang aan dit project, zet zelf een onderzoek op, voert experimenten uit en doet de verslaglegging ervan.

Verdieping en verbreding

In jaar 2 verbreed en verdiep jij je kennis waarbij we een stuk meer zelfstandigheid van je verwachten dan in jaar 1. In de modules van dit jaar krijg je verdiepende vakken zoals (toegepaste) genetica, vegetatieve vermeerdering, microbiologie, biotechnologie, diervoeding, plantgezondheid, populatie ecologie en aquatische ecologie.

Jaar 3: Stages in binnen- en buitenland en verbreding

In jaar 3 bewijs jij individueel dat je gedegen onderzoek kan uitvoeren. Dit doe je in een of twee onderzoekstages. Een van deze stages voer je uit in het buitenland. De stages zijn niet alleen leerzaam maar ook een groot avontuur. Naast deze stage(s) kun je een minor volgen waarbij jij leert samenwerken met studenten uit andere studies en de verbreding of verdieping opzoekt.

Jaar 4: Specialiseren en afstuderen

Het vierde jaar is het afstudeerjaar. Tijdens dit jaar kies je voor een van de specialisaties die worden aangeboden:

 • Food quality and health (in Venlo)
 • Hightech Agrosystems (in Venlo)
 • Applied Animal Sciences
 • Applied Plant Research
 • Toegepaste ecologie
 • Betekenisvol Ondernemen.
Daarnaast werk je met een groepje van 2 of 3 studenten aan een beroepsopdracht. Dit is een real-life opdracht uit het beroepenveld (bedrijf, overheid of organisatie). Je wordt bij deze beroepsopdracht intensief begeleid door een docent.
Wanneer je alles tot een goed einde hebt gebracht, ben jij als bioloog helemaal klaar voor de beroepspraktijk of kun je nog doorstuderen.
Leerplan overzicht

Je krijgt bij de opleiding Toegepaste Biologie verschillende hoorcolleges, werkcolleges, praktijklessen en practica. Gedrag van krekels en weefselkweek zijn voorbeelden van practica. Naast 15-20 contacturen per week kun je 20-25 uur per week aan zelfstudie verwachten.

Aan het einde van ieder blok sluit je een vak af. Dit kan zijn met een tentamen,met een eindpresentatie of door opdrachten in te leveren.

In het leerplan lees je welke vakken je in welke periode volgt. Download het leerplan hieronder.

Leerplan Toegepaste Biologie Den Bosch

Topopleiding

De hbo-opleiding Toegepaste Biologie in Venlo & Den Bosch zijn in 2024 uitgeroepen tot TOPOPLEIDING! Dit kwaliteitszegel is gebaseerd op tevredenheidsonderzoek onder studenten van Keuzegids Hbo. Toegepaste biologie Venlo kreeg de zegel ook al in 2017, 2018, 2019, 2021, 2022 en 2023.

Studenttevredenheid (NSE 2023)

 • 4,0/5
  Tevredenheid algemeen
 • 4,4/5
  Sfeer op de opleiding
 • 4,1/5
  Opleiding opnieuw kiezen
 • 4,1/5
  Aansluiting beroepspraktijk
 • 4,0/5
  Docenten
 • 4,0/5
  Betrokkenheid en contact

Handig om te weten

Studievereniging Biota Natura

Aan de hbo opleiding Toegepaste Biologie is de studievereniging Biota Natura verbonden. Biota Nature heeft als doel om veel interessante excursies en activiteiten te organiseren. Daarnaast proberen ze het studeren voor studenten Toegepaste Biologie zo leuk en makkelijk mogelijk te maken, door bijvoorbeeld bijles in plantendeterminatie te geven.

Bekijk ook de website bionatura.nl

Studeren met een functiebeperking

Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren. 

HAS Den Bosch

Vestiging Den Bosch

In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een kas, technologiehal, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.

Voor projecten werk je zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.

Studentenstad Den Bosch

Studentenstad

's-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch is de leukste stad van Nederland. Dat zeggen ze niet alleen in Den Bosch maar dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Je kunt er uitstekend winkelen, prima eten in iedere prijsklasse, leuk uitgaan en op het gebied van theater, film en festivals staat Den Bosch bovenaan in bijna iedere 'hit' lijst. Kortom: in Den Bosch zul je je niet snel vervelen. 

Studeren in Den Bosch
Informatie voor nieuwe studenten

Op 26 augustus 2024 starten de introductieactiviteiten en 2 september 2024 starten de lesdagen van het studiejaar 2024/2025. Meer informatie volgt in juli.

De literatuurlijst voor het eerste jaar en minimum laptopeisen worden uiterlijk 1 juli gepubliceerd. Dictaten worden door docenten digitaal beschikbaar gesteld, je kunt zelf bepalen of je het dictaat wil laten printen. De kosten voor boeken en andere leermiddelen zijn ongeveer € 350 plus ongeveer € 150 voor excursies en outdooractiviteiten.

Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.

#studiekeuze #events

Na je studie

DOE HET! Na de hbo-opleiding Toegepaste Biologie kan jij alle kanten op. Denk aan Onderzoeker dierenwelzijn, adviseur ecologie, kwaliteitscontroleur groente en boomtechnisch adviseur. En er is meer! Met jouw kennis over het vakgebied en jouw skills in (toegepaste) genetica, microbiologie en biotechnologie weet jij je straks te onderscheiden van alle andere professionals in de biologische sector.

Jouw carrière

Werkveld

We snappen dat je benieuwd bent naar je toekomstige baan. Om je een voorproefje te geven vertellen we je graag wat meer over het vakgebied waar je terecht kan komen:

 

 • Ecologie

Een Ecoloog onderzoekt verbanden tussen planten, dieren en de mens in een bepaald gebied. Het doel is om harmonie te creëren tussen deze verschillende elementen en een plan op te zetten voor het waarborgen of aanpassen van leven in het gebied.

 

 • Plant

Je kunt terecht komen in bijvoorbeeld de plantenveredeling. Plantenveredeling is het door kunstmatige selectie ontwikkelen van planten die zo goed mogelijk aan de eisen van de mens voldoen. Een veredelaar selecteert planten met de voor een bepaald doel beste erfelijke eigenschappen en maakt daar nieuwe rassen van. 

 

 • Dier

In het vakgebied 'dier' kun jij aan de slag gaan in de diergezondheid. Dieren worden steeds vaker ingezet bij therapieën en activiteiten voor mensen met een beperking. Denk maar aan hulphonden, dieren op een zorgboerderij of therapie met paarden. Jij staat in het werkveld Dieren in de zorg tussen de behandelaar, de cliënt en het dier in en adviseert over en begeleidt bij de juiste aanpak.

Beroepen
Ben jij benieuwd waar jij terecht kan komen na de opleiding Toegepaste Biologie? Onze studenten starten hun carrière onder andere als:
 • Adviseur ecologie
Als adviseur ecologie kijk je naar ecologie vanuit een brede kennis van het landschap ecologisch functioneren van natuurlijke systemen.
 • Product developer komkommer en paprika

Een product developer is iemand die binnen een bedrijf nieuwe producten ontwikkelt die voldoen aan de klantvraag.

 • Supervisor fytopathologie

Een fytopathologie brengt de problemen of verbeterpunten in kaart en bedenkt zo duurzamere en efficiëntere manieren om planten te telen of te beschermen tegen ongedierte en ziektes.

 • Assistent veredelaar

Een veredelaar maakt een nieuw ras. Dit doet hij door bestaande rassen te kruisen met elkaar waardoor er een nieuwe soort kan ontstaan. Met kruisen voegt een veredelaar nieuwe eigenschappen aan een plant toe zoals kleur, geur of meerdere bloemen. Als assistent assisteer jij dit proces.

 • Specialist diervoeding/nutritionist

Een voedingsdeskundige (ook wel voedseldeskundige of nutritionist genoemd) is iemand die een wetenschappelijk onderzoek doet op het gebied van voeding en/of mensen raad geeft wat voor hen specifiek het beste is om te eten.

 • Onderzoeker/adviseur dierenwelzijn

Dierenwelzijn is in onze optiek de kwaliteit van leven zoals het dier het zelf ervaart, op basis van kennis en diergericht meten.

 • Kwaliteitscontroleur groente en fruit

In deze functie ben je vooral bezig met het keuren van voeding. Je kijkt of voeding voldoet aan kwaliteitsstandaarden en de geldende wet- en regelgeving. Soms moet je hiervoor kwaliteitscontroles uitvoeren bij leveranciers op locatie, om zo de beste kwaliteit te waarborgen.

 • Onderzoeker/adviseur voedselveiligheid

Als onderzoeker/adviseur voedselveiligheid houd jij je bezig met het belang van voedselveilig en weet waar je op moet letten. Je maakt iedere dag impact. Je helpt voedselveiligheidsgevaren voorkomen en gaat voedselverspilling tegen. 

Vervolgopleidingen

Heb je straks je hbo-opleiding Toegepaste Biologie afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein.

Doorstudeermogelijkheden

Masteropleidingen

Heb je straks je hbo-opleiding Toegepaste Biologie afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Wil je je nog verder verdiepen?

Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein. Bij de opleiding Toegepaste Biologie kiest 50% van de afgestudeerden om te gaan doorstuderen.

Voor Toegepaste Biologie kun je denken aan deze vervolgopleidingen*:

 • Plant Sciences – Wageningen University
 • Ecology and Evolution – Vrije Universiteit
 • Animal Sciences – Wageningen University

*De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.

Het onderwijs in

Na de opleiding Toegepaste Biologie kun je ervoor kiezen om een ‘Kopopleiding onderwijsbevoegdheid’ te volgen waardoor je les mag geven in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo) en in het praktijkonderwijs. Deze opleiding duurt 1 jaar.

Facts & figures 1,5 jaar na afstuderen

 • 72%
  Goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
 • 79%
  Aansluiting opleiding en functie
 • 4,9%
  Werkloosheid
 • 50%
  Doorstuderen
 • 2.819
  Bruto maandsalaris
 • 79%
  Veel carrièremogelijkheden
 • 87%
  Opleiding opnieuw kiezen

Toelating

Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?

Vooropleiding

havo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur & maatschappij + scheikunde en wiskunde
 • Economie en maatschappij + scheikunde
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek

Biologie als eindexamenvak is zeer gewenst.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk meer over:

vwo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij + wiskunde en scheikunde
 • Economie en maatschappij + scheikunde
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek

Biologie als eindexamenvak is zeer gewenst.

 

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk meer over:

mbo

Toelaatbaar met het volgende niveau:

 • Niveau 4
  Wiskunde en scheikunde worden sterk aanbevolen

Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Volg dan het Young Professionals Traject, speciaal voor mbo-studenten!

Het is ook mogelijk om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk ze hier:

 

Ouder dan 21?

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)?

Neem uiterlijk 1 mei contact op met de studieadviseur om in aanmerking te komen voor het 21+ toelatingsonderzoek.

Aanmelden

Via Studielink kun jij je vanaf 1 oktober aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben.

Ben jij er komend studiejaar bij?

Proces van aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding Toegepaste Biologie (CROHO 30009) bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nl en log in met jouw DigiD-code. 

Let op: meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht. Voor deze opleiding is de studiekeuzecheck verplicht.

Aanmelden via Studielink
Studiekeuzecheck

Toegepaste Biologie in Den Bosch

Voor Toegepaste Biologie in Den Bosch is de studiekeuzecheck verplicht. De studiekeuzecheck bestaat uit 2 onderdelen:

 1. Deelname aan een proefstudeerdag

 2. Invullen van het motivatieformulier.
  Doe dit binnen 2 weken na inschrijving, maar uiterlijk 8 juni. Het formulier krijg je per mail toegestuurd als je je hebt ingeschreven voor de opleiding via Studielink. Check ook je spambox en/of neem even contact met ons op als je deze niet direct hebt ontvangen. 

Toegepaste Biologie in Venlo

Voor Toegepaste Biologie in Venlo is de studiekeuzecheck niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen. Je weet dan beter of de studie van je keuze bij je past. Vraag hiervoor een motivatieformulier aan bij de studieadviseur. 

Collegegeld

Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.

Collegegeld

FAQ

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Wij helpen je graag

Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken. 

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Dit is voor iedereen persoonlijk

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?

Op kamers in Venlo

Ben je op zoek naar een kamer in Venlo, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Maar je kan ook terecht bij Student Housing Venlo, LEBE City Campus en LEBE woonruimte huren.

Op kamers in Den Bosch

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant Wonen.

Ik heb een functiebeperking. Kan ik hulp krijgen?

Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een functiebeperking. Dit kan een beperking zijn op het gebied van:

 • visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
 • chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
 • stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
 • stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie

Heb je een beperking en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen? Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren. Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring? Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.

Voor Den Bosch, neem contact op met Monique Huberts: email M.Huberts@has.nl telefoon 088 890 3822.

Voor Venlo, neem contact op met Daniëlle Graat: email D.Graat@has.nl, telefoon 088 890 38 59 of mobiel 06 434 594 51.

Wat zijn de verschillen tussen studeren in Venlo en studeren in Den Bosch?

Zoek wat bij je past

Als je twijfelt tussen Den Bosch of Venlo, adviseren we je om het verschil vooral zelf te komen ervaren. 

Bezoek op beide locaties een open dag of kom proefstuderen en kies de locatie die het beste bij jou past.

 

Onderwijsconcept

Op beide locaties werken we met zoveel mogelijk projecten uit het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. Er is een verschil in werkwijze:

 • In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.

 • In Venlo heeft HAS green academy een breed netwerk van partnerbedrijven. Studenten bezoeken minimaal een keer per week een partnerbedrijf. Zo kunnen ze de theorie die geleerd wordt tijdens hoor- en werkcolleges meteen toepassen in de praktijk.

 

Gebouw en faciliteiten

Het andere verschil tussen de locaties is de grootte.

 • In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een kas, technologiehal, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.

 • In Venlo studeren zo’n 500 studenten. Het gebouw beschikt over een hypermodern laboratorium. Voor andere faciliteiten maken de studenten gebruiken van de faciliteiten van partnerbedrijven. Bijvoorbeeld het researchcenter voor vertical farming BrightBox, het Co Creation Lab in Villa Flora, het hightech melkveebedrijf Hoeve Rosa en het studentlaboratorium Baylab Plants van Bayer Crop Science.

 

Stel je vraag!

Twijfel je nog tussen opleidingen? Anderen bekeken ook:

 • Tuinbouw en akkerbouw

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Wil jij aan de slag in de sector die steeds belangrijker wordt voor de productie van ons voedsel en alle planten en bloemen? Dan is de hbo-opleiding Tuinbouw en akkerbouw iets voor jou!

 • Veehouderij

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Bedenk jij een nieuwe stalindeling om efficiënter te kunnen voeren? Tijdens de hbo-opleiding Veehouderij ga je aan de slag met belangrijke onderwerpen die spelen in de sector; dierenwelzijn, voeding, gezondheid, kringlooplandbouw maar ook de economische bedrijfsvoering komen aan bod.

 • Health Innovation

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Wist jij dat een gezonde leefstijl over meer gaat dan gezond eten en genoeg bewegen? Het gaat ook over hoe goed je in je vel zit. Bij Health Innovation leer je de invloed van voeding en leefomgeving op de gezondheid kennen.

 • Management van de Leefomgeving

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij graag in de natuur en houd je van aardrijkskunde of biologie? Dan is de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving iets voor jou!

Vestiging(en)

 • Den Bosch

  Onderwijsboulevard 221
  5223 DE 's-Hertogenbosch

  has@has.nl

  088 890 3600

  Exterieur HAS Hogeschool

  Den Bosch

 • Venlo

  Spoorstraat 62
  59111 KJ Venlo

  has@has.nl

  088 890 3600

  Achterzijde HAS Hogeschool gebouw Venlo

  Venlo