1. Home
 2. Hbo-opleidingen
 3. Toegepaste Biologie

In het kort

Hoe zorg je dat koeien voldoende veilige melk produceren en een fijn leven hebben? Hoe bestrijdt je plantenziekten bij de teelt van paprika's, zodat toxines geen probleem vormen voor de humane gezondheid? En wat zijn de effecten van verdroging op verschillende boomsoorten in een natuurgebied? Met onderzoek lever je tijdens de hbo-opleiding Toegepaste Biologie een bijdrage aan gezonder eten, een beter milieu en een goed leven voor de dieren.
Diploma
Bachelor of Science
Start in
september
Studieduur
4 jaar
Taal
Nederlands
Leerweg
Voltijd
Locatie
Den Bosch,Venlo

Opleiding in beeld

Ik vond het heel fijn dat ik invloed had op het onderwerp waar ik mee bezig was en over leerde.
Joep
Oud-student Toegepaste Biologie

Tijdens je studie

Theorie, praktijk, cases en projecten: bij de hbo-opleiding Toegepaste Biologie komen ze perfect samen. Meteen vanaf het eerste jaar werk je in groepen aan vraagstukken uit de praktijk, vaak in opdracht van een bedrijf. In de kas, het dierenverblijf of buiten in het veld verzamel jij gegevens voor jouw onderzoek. Zo ontwikkel je jezelf én draag je bij aan een gezonde, duurzame leefomgeving voor ecologie, dier, plant en in Venlo ook voeding. ERVAAR HET!

Inhoud van de studie

Jaar 1: Brede basis, van grote ecosystemen tot kleine cellen

Het onderwijs bestaat in elk blok uit theorielessen (hoorcolleges) en praktijklessen (werkcolleges en onderzoeksprojecten). Daarnaast ga je wekelijks samenwerken om een probleemvraag te beantwoorden. Onder begeleiding van een docent ga je zelf actief aan de slag met het uitwerken van de theorie en vervolgens gaan jullie je bevindingen presenteren en bediscussiëren. Dit noemen we Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO). Ondersteunend aan de theorie en de projecten krijg je in elke blok ook vakken zoals scheikunde, wiskunde, dataverwerking, statistiek en Engels. 

 • Blok 1: ecologie

In het eerste blok leer je over de interactie tussen de eigenschappen van de bodem en de vegetatie die erop groeit.  

 • Blok 2: dier

In blok 2 leer je over diergedrag & dierwelzijn, en hoe stress en omgevingsfactoren hier invloed op hebben.

 • Blok 3 & 4: groei en ontwikkeling

In de laatste twee blokken zoom je in op de bouw, werking en functie van organen, weefsels, cellen en zelfs moleculen waaruit planten en dieren zijn opgebouwd.   

Jaar 2: Uitbreiding en verdieping

In het tweede jaar bouw jij je vaardigheden uit jaar 1 uit met o.a. vakken als statistiek, Engels, adviesvaardigheden en onderzoeksmethodieken. Je opgedane kennis pas je meteen toe in een real-life groepsproject voor een bedrijf of organisatie uit de biologiesector. Je werkt een jaar lang aan dit project, zet zelf een onderzoek op, voert experimenten uit en doet de verslaglegging ervan.

Verdieping en verbreding

In jaar 2 verbreed en verdiep jij je kennis waarbij we een stuk meer zelfstandigheid van je verwachten dan in jaar 1. In de modules van dit jaar krijg je verdiepende vakken zoals (toegepaste) genetica, vegetatieve vermeerdering, microbiologie, biotechnologie, diervoeding, plantgezondheid, populatie ecologie en aquatische ecologie.

Jaar 3: Stages in binnen- en buitenland en verbreding

In jaar 3 bewijs jij individueel dat je gedegen onderzoek kan uitvoeren. Dit doe je in één of twee onderzoekstages, waarvan één in het buitenland. De stages zijn niet alleen leerzaam maar ook een groot avontuur. Naast deze stage(s) kun je een minor volgen waarbij jij leert samenwerken met studenten uit andere studies en de verbreding of verdieping opzoekt.

Jaar 4: Specialiseren en afstuderen

Het vierde jaar is het afstudeerjaar. Tijdens dit jaar kies je voor een van de specialisaties die worden aangeboden:

 • Food quality and health (in Venlo)
 • Hightech Agrosystems (in Venlo)
 • Applied Animal Sciences
 • Applied Plant Research
 • Toegepaste ecologie
 • Betekenisvol Ondernemen.
Daarnaast werk je met een groepje van 2 of 3 studenten aan een beroepsopdracht. Dit is een real-life opdracht uit het beroepenveld (bedrijf, overheid of organisatie). Je wordt bij deze beroepsopdracht intensief begeleid door een docent.
Wanneer je alles tot een goed einde hebt gebracht, ben jij als toegepaste bioloog helemaal klaar voor de beroepspraktijk of kun je nog doorstuderen. 
Leerplan overzicht

Je krijgt bij de opleiding Toegepaste Biologie verschillende hoorcolleges, werkcolleges, praktijklessen en practica. Gedrag van krekels en weefselkweek zijn voorbeelden van practica. Naast 15-20 contacturen per week kun je 20-25 uur per week aan zelfstudie verwachten.

Aan het einde van ieder blok sluit je een vak af met bijvoorbeeld een toets, een eindpresentatie of  een opdracht. 

In het leerplan lees je welke vakken je in welke periode volgt. Download het leerplan hieronder. 

Leerplan Toegepaste Biologie Den Bosch

Topopleiding

De hbo-opleiding Toegepaste Biologie in Venlo & Den Bosch zijn in 2024 uitgeroepen tot TOPOPLEIDING! Dit kwaliteitszegel is gebaseerd op het tevredenheidsonderzoek onder studenten van Keuzegids Hbo. Toegepaste biologie Venlo kreeg de zegel ook al in 2017, 2018, 2019, 2021, 2022 en 2023. 

Studenttevredenheid (NSE 2023)

 • 4,0/5
  Tevredenheid algemeen
 • 4,4/5
  Sfeer op de opleiding
 • 4,1/5
  Opleiding opnieuw kiezen
 • 4,1/5
  Aansluiting beroepspraktijk
 • 4,0/5
  Docenten
 • 4,0/5
  Betrokkenheid en contact

Handig om te weten

Studievereniging Biota Natura

Aan de opleiding Toegepaste Biologie is de studievereniging Biota Natura verbonden. Biota Natura organiseert veel interessante excursies en activiteiten. Daarnaast proberen ze het studeren voor studenten van Toegepaste Biologie zo leuk en makkelijk mogelijk te maken, door bijvoorbeeld bijles plantendeterminatie te organiseren. 

Bekijk ook de website bionatura.nl

Studeren met een functiebeperking

Studenten die beschikken over een officiële dyslexie- of dyscalculieverklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Studenten met andere beperkingen kunnen een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken wat de student tijdens de opleiding nodig heeft en hoe HAS green academy hieraan kan bijdragen. 

HAS Den Bosch

Vestiging Den Bosch

In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een kas, technologiehal, laboratoria, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc. 

Voor projecten werk je zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven, met echte vraagstukken uit het werkveld. In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker van een bedrijf of organisatie. 

Studentenstad Den Bosch

Studentenstad

's-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch is de leukste stad van Nederland. Dat zeggen ze niet alleen in Den Bosch, maar dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Je kunt er uitstekend winkelen, prima eten in iedere prijsklasse, leuk uitgaan en op het gebied van theater, film en festivals staat Den Bosch bovenaan in bijna iedere 'hit' lijst. Kortom: in Den Bosch zul je je niet snel vervelen. 

Studeren in Den Bosch
Informatie voor nieuwe studenten

Het studiejaar 2023-2024 begint op maandag 26 augustus 2024. 

De literatuurlijst voor het eerste jaar en minimum laptopeisen worden uiterlijk 1 juli gepubliceerd. Dictaten worden door docenten beschikbaar gesteld aan het begin van het schooljaar.

De kosten voor boeken en andere leermiddelen zijn ongeveer € 350 plus ongeveer € 150 voor excursies en outdooractiviteiten. Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld. 

Checklist laptopeisen

Windows

 • Processor Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 Voldoende processorcapaciteit voor modern besturingssysteem, zoals Windows 10/11
 • Schermresolutie WXGA (1280x768 pixels) - full HD (1920x1080 pixels) aanbevolen 
 • 8 GB intern geheugen - Voldoende geheugencapaciteit voor modern besturingssysteem, zoals Windows 10/11)  
 • 256 GB Solid State Drive met 100 GB vrije schijfruimte - Voldoende schijfruimte om naast besturingssysteem ook andere applicaties te kunnen installeren, zoals MS Office 

 • Webcam en microfoon - Voor het kunnen volgen van online colleges en overleggen via bijvoorbeeld Microsoft Teams
 • WiFi-standard IEEE 802.11n 2,4/5GHz -5GHz-ondersteuning voor optimale verbinding met draadloos netwerk van HAS green academy 
 • Lange accuduur- stroomvoorzieningen zijn niet overal beschikbaar

#studiekeuze #events

Na je studie

DOE HET! Na de hbo-opleiding Toegepaste Biologie kan jij veel kanten op. Denk aan onderzoeker dierenwelzijn, adviseur ecologie, kwaliteitscontroleur groente en boomtechnisch adviseur. En er is meer! Met jouw kennis over het vakgebied en jouw skills in (toegepaste) genetica, microbiologie en biotechnologie weet jij je straks te onderscheiden van alle andere professionals in de biologische sector.

Jouw carrière

Werkveld

We snappen dat je benieuwd bent naar je toekomstige baan. Om je een voorproefje te geven vertellen we je graag wat meer over het vakgebied waar je terecht kan komen: 

 

 • Ecologie

Een Ecoloog onderzoekt verbanden tussen organismen en de omgeving in een bepaald gebied. Het ecologische werkveld staat momenteel erg in de schijnwerpers, vanwege verschillende inspanningen om natuurinclusiever om te gaan met onze omgeving.   

  

Een ecoloog onderzoekt de relaties tussen organismen en hun omgeving binnen een specifiek gebied. Het vakgebied van de ecologie krijgt momenteel veel aandacht omdat we als maatschappij op een meer natuurvriendelijke manier met onze omgeving om willen gaan. (AI generated/aangepast) 

 

 • Plant

Je kunt terecht komen in bijvoorbeeld de plantenveredeling. Plantenveredeling is het door selectie ontwikkelen van planten die zo goed mogelijk aan bepaalde eisen voldoen. Een veredelaar selecteert planten met de voor een bepaald doel beste erfelijke eigenschappen en maakt daar nieuwe rassen van.  

 

 • Dier

In het vakgebied 'dier' kun jij aan de slag gaan in de diergedrag, dierwelzijn of gezondheid. Je kunt als onderzoeker aan de slag bij een geitenhouder om te kijken naar de gevolgen bij pensverzuring. Als adviseur kun je het verblijf van de neushoorns monitoren om te controleren of het nog voldoet aan de eisen voor het welzijn van de dieren. Ook worden dieren steeds vaker ingezet bij therapieën en activiteiten voor mensen met een beperking. Denk maar aan hulphonden, dieren op een zorgboerderij of therapie met paarden. Jij staat in het werkveld tussen de behandelaar, de cliënt en het dier in en adviseert over en begeleidt bij de juiste aanpak. 

 

Beroepen
Ben jij benieuwd waar jij terecht kan komen na de opleiding Toegepaste Biologie? Onze studenten starten hun carrière onder andere als:
 • Adviseur ecologie
Als adviseur ecologie geef je bijvoorbeeld advies over hoe natuurgebieden beheerd kunnen worden, of kijk je of bedrijven hun activiteiten genoeg aanpassen aan de flora en fauna in het gebied. 
 • Plant Veredelaar 

Als veredelaar werk je aan een nieuw plantenras. Dit doe je door bestaande rassen te kruisen met elkaar. Zo voeg je nieuwe eigenschappen aan een plant toe zoals kleur, geur of meerdere bloemen.  

 • Specialist diervoeding 

Je onderzoekt hoe je bijvoorbeeld diervoeding gezonder kunt maken of af kan stemmen op bepaalde doelgroepen en eisen. 

 • Onderzoeker/adviseur dierenwelzijn 

Je onderzoekt of dieren zich goed voelen, en hoe je het natuurlijke gedrag van (landbouw)huisdieren kan stimuleren zodat de dieren een beter leven kunnen krijgen.  

Vervolgopleidingen

Heb je straks je hbo-opleiding Toegepaste Biologie afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Dan kun je een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren in het onderwerp van jouw interesse. Bij de opleiding Toegepaste Biologie kiest 50% van de afgestudeerden om te gaan doorstuderen. 

Doorstudeermogelijkheden

Masteropleidingen

Heb je straks je hbo-opleiding Toegepaste Biologie afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Wil je je nog verder verdiepen?

Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein. Bij de opleiding Toegepaste Biologie kiest 50% van de afgestudeerden om te gaan doorstuderen.

Voor Toegepaste Biologie kun je denken aan deze vervolgopleidingen*:

 • Plant Sciences – Wageningen University 
 • Ecology and Evolution – Vrije Universiteit 
 • Animal Sciences – Wageningen University 
 • Conservation and Restoration Ecology - Radboud universiteit 
 • Environmental Biology – Universiteit Utrecht 
 • River Delta Development – Van Hall Larenstein 

*De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.

Het onderwijs in

Na de opleiding Toegepaste Biologie kun je ervoor kiezen om een ‘Kopopleiding leraar biologie’ te volgen. Hiermee haal je een tweedegraads onderwijsbevoegdheid en mag je les geven in de onderbouw van havo of vwo, het vmbo en het mbo. Deze opleiding duurt 1 jaar. 

Facts & figures 1,5 jaar na afstuderen

 • 72%
  Goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
 • 79%
  Aansluiting opleiding en functie
 • 4,9%
  Werkloosheid
 • 50%
  Doorstuderen
 • 2.819
  Bruto maandsalaris
 • 79%
  Veel carrièremogelijkheden
 • 87%
  Opleiding opnieuw kiezen

Toelating

Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?

Vooropleiding

havo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur & maatschappij
  + scheikunde en wiskunde
 • Economie en maatschappij
  + scheikunde
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek

Biologie als eindexamenvak is zeer gewenst.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk meer over:

vwo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
  + wiskunde en scheikunde
 • Economie en maatschappij
  + scheikunde
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek

Biologie als eindexamenvak is zeer gewenst.

 

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk meer over:

mbo

Toelaatbaar met het volgende niveau:

 • Niveau 4
  Wiskunde en scheikunde worden sterk aanbevolen

Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Het is mogelijk om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk ze hier:

Wil je Toegepaste Biologie in Venlo gaan doen, volg dan het Young Professionals Traject (Venlo) speciaal voor mbo-studenten!

Ouder dan 21?

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)?

Neem uiterlijk 1 mei contact op met de studieadviseur om in aanmerking te komen voor het 21+ toelatingsonderzoek.

Aanmelden

Via Studielink kun jij je aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.

Aanmelden

Proces van aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding Toegepaste Biologie (CROHO 30009) bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nl en log in met jouw DigiD-code. 

Let op: meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet*.  

*Voor Toegepaste Biologie in Den Bosch kun je enkel nog toegelaten worden als je aan de verplichte studiekeuzecheck hebt voldaan (zie info hieronder). Anders kun je je voor studiejaar 2024-2025 niet meer aanmelden voor de opleiding in Den Bosch.

Aanmelden via Studielink
Studiekeuzecheck

Toegepaste Biologie in Den Bosch

Voor Toegepaste Biologie in Den Bosch is de studiekeuzecheck verplicht. De studiekeuzecheck bestaat uit 2 onderdelen:

 1. Deelname aan een proefstudeerdag
  De laatste proefstudeerdag is op 3 juni. Mocht je wegens uitzonderlijke omstandigheden niet aanwezig kunnen zijn bij de laatste proefstudeerdag, neem dan uiterlijk 3 juni contact op met de studieadviseur. 

 2. Invullen van het motivatieformulier.
  Doe dit binnen 2 weken na inschrijving, maar uiterlijk 3 juni. Het formulier krijg je per mail toegestuurd als je je hebt ingeschreven voor de opleiding via Studielink. Check ook je spambox en/of neem even contact met ons op als je deze niet direct hebt ontvangen. 

Toegepaste Biologie in Venlo

Voor Toegepaste Biologie in Venlo is de studiekeuzecheck niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen. Je weet dan beter of de studie van je keuze bij je past. Vraag hiervoor een motivatieformulier aan bij de studieadviseur. 

Collegegeld

Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.

Collegegeld

FAQ

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Wij helpen je graag

Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken. Daarnaast zijn er proefstudeerdagen waarbij je een nog beter beeld van de opleiding krijgt. Ook kun je altijd je vragen stellen aan de studieadviseurs van de desbetreffende opleidingen.

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Dit is voor iedereen persoonlijk

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek. Voor vragen over dergelijke vakken kun je altijd terecht bij de studieadviseur van de opleiding.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?

Op kamers in Venlo

Ben je op zoek naar een kamer in Venlo, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Maar je kan ook terecht bij Student Housing Venlo, LEBE City Campus en LEBE woonruimte huren.

Op kamers in Den Bosch

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant Wonen.

Ik heb een functiebeperking. Kan ik hulp krijgen?

Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een functiebeperking. Dit kan een beperking zijn op het gebied van:

 • visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
 • chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
 • stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
 • stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie

Heb je een beperking en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen? Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren. Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring? Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.

Neem contact op met Monique Huberts: email M.Huberts@has.nl telefoon 088 890 3822.

Wat zijn de verschillen tussen studeren in Venlo en studeren in Den Bosch?

Zoek wat bij je past

Als je twijfelt tussen Den Bosch of Venlo, adviseren we je om het verschil vooral zelf te komen ervaren. 

Bezoek op beide locaties een open dag of kom proefstuderen en kies de locatie die het beste bij jou past.

 

Onderwijsconcept

Op beide locaties werken we met zoveel mogelijk projecten uit het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. Er is een verschil in werkwijze:

 • In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.

 • In Venlo heeft HAS green academy een breed netwerk van partnerbedrijven. Studenten bezoeken minimaal een keer per week een partnerbedrijf. Zo kunnen ze de theorie die geleerd wordt tijdens hoor- en werkcolleges meteen toepassen in de praktijk.

 

Gebouw en faciliteiten

Het andere verschil tussen de locaties is de grootte.

 • In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een kas, technologiehal, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.

 • In Venlo studeren zo’n 500 studenten. Het gebouw beschikt over een hypermodern laboratorium. Voor andere faciliteiten maken de studenten gebruiken van de faciliteiten van partnerbedrijven. Bijvoorbeeld het researchcenter voor vertical farming BrightBox, het Co Creation Lab in Villa Flora, het hightech melkveebedrijf Hoeve Rosa en het studentlaboratorium Baylab Plants van Bayer Crop Science.

 

Stel je vraag!

Twijfel je nog tussen opleidingen? Anderen bekeken ook:

 • Tuinbouw en akkerbouw

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Wil jij aan de slag in de sector die steeds belangrijker wordt voor de productie van ons voedsel en alle planten en bloemen? Dan is de hbo-opleiding Tuinbouw en akkerbouw iets voor jou!

 • Veehouderij

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Bedenk jij een nieuwe stalindeling om efficiënter te kunnen voeren? Tijdens de hbo-opleiding Veehouderij ga je aan de slag met belangrijke onderwerpen die spelen in de sector; dierenwelzijn, voeding, gezondheid, kringlooplandbouw maar ook de economische bedrijfsvoering komen aan bod.

 • Health Innovation

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Wist jij dat een gezonde leefstijl over meer gaat dan gezond eten en genoeg bewegen? Het gaat ook over hoe goed je in je vel zit. Bij Health Innovation leer je de invloed van voeding en leefomgeving op de gezondheid kennen.

 • Management van de Leefomgeving

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij graag in de natuur en houd je van aardrijkskunde of biologie? Dan is de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving iets voor jou!

Vestiging(en)

 • Den Bosch

  Onderwijsboulevard 221
  5223 DE 's-Hertogenbosch

  has@has.nl

  088 890 3600

  Exterieur HAS Hogeschool

  Den Bosch

 • Venlo

  Spoorstraat 62
  59111 KJ Venlo

  has@has.nl

  088 890 3600

  Achterzijde HAS Hogeschool gebouw Venlo

  Venlo