1. Home
 2. Hbo-opleidingen
 3. Groene Leefomgeving Ad

In het kort

Ons klimaat verandert, wat direct invloed heeft op het stedelijk gebied. Denk hierbij aan hittegolven, extreme neerslag of langdurige droogte. Dagelijks zien we in het nieuws hoe kwetsbaar het stedelijk gebied is en dat verandering van de inrichting nodig is. Ga jij met jouw vaardigheden technische oplossingen bedenken om steden toekomstbestendig in te richten? Met jouw kennis over water, bodem, groen en biodiversiteit bedenk jij oplossingen die het stedelijk gebied leefbaar maken en houden.
Diploma
Associate degree
Start in
september
Studieduur
2 jaar
Taal
Nederlands
Leerweg
Voltijd
Locatie
Den Bosch
Oplossingen bedenken voor een groene stedelijke omgeving

Tijdens je studie

Wil je met jouw praktische kennis en vaardigheden technische oplossingen bedenken om steden toekomstbestendig en natuurinclusief in te richten? Tijdens de Ad Groene Leefomgeving ga je met de thema's groen, water, bodem en biodiversiteit aan de slag om steden klimaatbestendig in te richten. ERVAAR HET!

Inhoud van de studie

Jaar 1

In het eerste jaar van de opleiding richt jij je op projecten in het stedelijk gebied op kleinere schaal. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pleinen, parken, straten, speeltuinen en daktuinen.

Je krijgt verschillende vakken over beplanting, water en de bodem terwijl je ook werkt aan je presentatievaardigheden en onderzoekende houding. Je leert samenwerken in projectteams en werkt aan de ontwikkeling van jouw eigen professionele toekomst.

Vanaf het eerste moment sta je met beide benen in de praktijk en na een introductieperiode loop je 2 dagen per week stage, heb je 1 dag praktijkleren/ excursies en ben je 2 dagen fysiek aanwezig op de opleiding.

Jaar 2

Het tweede studiejaar is het afstudeerjaar. Tijdens dit studiejaar richt jij je tijdens het eerste semester op de woonwijk/ het bedrijventerrein van de toekomst. Je ontwikkelt je specialisme verder en blijft 2 dagen in de week stagelopen.

In het 2e semester ga je afstuderen. Het afstuderen gaat in samenwerking met partners uit het werkveld waar je een beroepsproduct voor oplevert.

En… wist je dat wij alleen maar met beroepsproducten werken en niet met schriftelijke toetsen?

Leerplan overzicht

In het leerplan bekijk je welke lessen je in welke periode gaat volgen. Download het leerplan hieronder.

Leerplan Groene Leefomgeving

Handig om te weten

Studieverenigingen

Studievereniging

Studievereniging BOS Landscape Group verzorgt inspirerende thema avonden met topondernemers uit de landschapsarchitectuur. Daarnaast worden er informatieve excursies en andere vakgerelateerde activiteiten door heel Nederland georganiseerd voor studenten en professionals.

Studie+

Studeren met een functiebeperking

Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren. 

HAS Den Bosch

Vestiging Den Bosch

In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een food technology centre, kas, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.

Voor projecten werk je zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. 

Studentenstad Den Bosch

Studentenstad

's-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch is de leukste stad van Nederland. Dat zeggen ze niet alleen in Den Bosch maar dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Je kunt er uitstekend winkelen, prima eten in iedere prijsklasse, leuk uitgaan en op het gebied van theater, film en festivals staat Den Bosch bovenaan in bijna iedere 'hit' lijst. Daarnaast zijn er 2 leuke studentenverenigingen aan de HAS gekoppeld: Gremio Unio (GU) en Ichthus. Kortom, in Den Bosch zul je je niet snel vervelen.

Informatie voor nieuwe studenten

Informatie voor nieuwe studenten

Ben jij er klaar voor? Op maandag 2 september starten wij het studiejaar met introductielessen en een kennismaking met je coach.

Kosten
De kosten voor boeken en andere leermiddelen zijn ongeveer €250 plus ongeveer €450 voor excursies en outdoor-activiteiten. We reizen iedere week met het openbaar vervoer door heel Nederland voor excursies. Hou daar rekening mee in het geval je niet in het bezit bent van een ‘studentenreisproduct’. Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.

De literatuurlijst en laptopeisen voor het eerste jaar kun je vinden via de button 'informatie voor nieuwe studenten' hieronder.

Informatie voor nieuwe studenten

Studiekeuze-events

Na je studie

DOE HET! Als afgestudeerde van de opleiding Groene Leefomgeving ga je aan de slag bij een ingenieursbureau, aannemer of gemeente. Vanuit de werkvoorbereiding of tijdens de realisatie ben je met collega's betrokken bij de inrichting van diverse buitenruimtes zoals parken, woonwijken of daktuinen.

Jouw carrière

Werkveld

Van advies, ontwerp en aanleg, tot beheer en onderhoud van een groene en gezonde leefomgeving... Jij doet het allemaal! Je kunt terechtkomen bij groene aannemersbedrijven, adviesbureaus of gemeenten!

Beroepen
Ben jij benieuwd waar jij terecht kan komen na de opleiding Groene Leefomgeving? Denk aan bijvoorbeeld:
 • Technisch ontwerper
  De Technisch Ontwerper bedenkt de technische oplossingen voor de ontwerpen die in het groene stedelijk gebied worden gemaakt. Denk hierbij aan de technische uitwerking voor een park, een straat of de groeiplaats van een boom.

   

 • Projectleider
  De projectleider doet precies wat de naam van deze functie al aangeeft: het leiden van een project, waar jij de spin in het web bent. Als projectleider ben je eindverantwoordelijk voor een project buiten, je zorgt voor het samenstellen en goed functioneren van het projectteam, je bent aanspreekpunt, je bereidt het project voor en je houdt de voortgang in de gaten.

   

 • Adviseur stedelijk groen
  Als adviseur stedelijk groen ga je als aanjager, adviseur en planner aan de slag en houd je, je bezig met stedelijk groen.

   

 • Adviseur stedelijk water
  Als adviseur stedelijk water ga je als aanjager, adviseur en planner aan de slag en houd je, je bezig met stedelijk water.

   

 • Adviseur klimaatadaptatie
  We krijgen steeds meer te maken met de gevolgen van extreme weersomstandigheden en moeten ons als samenleving hierop aanpassen. Jij werkt mee om hieraan een bijdrage te leveren, projecten uit te voeren en collega’s te adviseren hoe zij klimaatadaptatie kunnen integreren in hun projecten en werkzaamheden.

   

Baankansen

Er is een 100% baangarantie. In de arbeidsmarkt is een groeiende vraag naar specialisten op het gebied van water en groen in het stedelijk gebied.

Wat ga je verdienen

De verwachting is dat je gemiddeld tussen € 2.500,- en € 4.500,- gaat verdienen.

Vervolgopleidingen

Heb je straks je Ad-opleiding Groene Leefomgeving afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Wil je je nog verder verdiepen?

Dan kun je na het behalen van je associate degree diploma een hbo-bacheloropleiding gaan doen aan. De opleiding Management van de Leefomgeving aan HAS green academy sluit perfect aan.

Toelating

Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?

Vooropleiding

havo

havo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek
vwo

vwo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek
mbo

mbo

Toelaatbaar met het volgende niveau:

 • Niveau 4

Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Volg dan het Young Professionals Traject, speciaal voor mbo-studenten!

Ouder dan 21?

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)? Dan kun je in aanmerking komen voor een 21+ toelatingstoets. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur.

Beschik je over een niet-Nederlands diploma?

Internationale student? Bekijk ook de toelatingseisen op de Engelstalige website.

International Office behandelt de aanmeldingen van studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die zich willen inschrijven voor een Nederlandstalig hbo bachelor programma.

Verder moet je voldoen aan de volgende taaleis:

 • NT2-certificaat Nederlands, óf
 • bewijs dat je in Nederland hebt gestudeerd tot 3 HAVO / 3 VWO

Heb je vragen over deze aanmeldprocedure? Neem dan contact op met International Office: international@has.nl

Aanmelden

Via Studielink kun jij je aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Aanmelden is nog mogelijk tot en met 31 augustus.

Aanmelden

Proces van aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de Ad opleiding Groene Leefomgeving (CROHO 80195) via www.studielink.nl Log in met jouw DigiD-code en doorloop de stappen.

Aanmelden is nog mogelijk t/m 31 augustus.

Aanmelden via Studielink
Studiekeuzecheck

Doe de studiekeuzecheck

We adviseren je om gebruik te maken van de studiekeuzecheck. Je weet dan beter of de studie van je keuze bij je past. Vraag hiervoor een motivatieformulier aan bij de studieadviseur.

Email studieadviseur
Collegegeld

Collegegeld

Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.

Collegegeld

FAQ

Wat is een Associate degree?

Een Associate degree is een 2-jarige hbo-opleiding met het accent op de praktijk. Ideaal als je leert door te doen. En als je de ambitie hebt om door te studeren, maar 4 jaar te lang vindt.

Krijg je een officieel diploma na deze studie?

Ja! Na afstuderen ontvangen je je hbo-Associate degree-diploma.

Wat is het verschil tussen de Ad en de bachelor Management van de Leefomgeving?

Bij Management van de Leefomgeving richt je je meer op het landelijk gebied, maak je zelf ontwerpen, focus je meer op onderzoek en de opleiding duurt vier jaar.

Bij de Ad richt je je zowel op stedelijk als landelijk gebied, vertaal je ontwerpen in praktische oplossingen, loop je twee dagen per week stage en duurt de opleiding twee jaar.

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Wij helpen je graag

Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken. Daarnaast zijn er proefstudeerdagen waarbij je een nog beter beeld van de opleiding krijgt. Ook kun je altijd je vragen stellen aan de studieadviseurs van de desbetreffende opleidingen.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?

Op kamers in Den Bosch

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waar kamers worden aangeboden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant wonen.

Ik heb een functiebeperking. Kan ik hulp krijgen?

Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een functiebeperking. Dit kan een beperking zijn op het gebied van:

 • visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
 • chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
 • stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
 • stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie

Heb je een beperking en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen? Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren. Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring? Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.

Neem contact op met Monique Huberts: email M.Huberts@has.nl telefoon 088 890 3822.

Anderen bekeken ook:

 • Management van de Leefomgeving

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij graag in de natuur en houd je van aardrijkskunde of biologie? Dan is de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving iets voor jou!

 • Applied Geo-Information Science

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Wil jij weten hoe je een app ontwikkelt die de kortste route berekent naar een laadpaal voor elektrische auto's? Dan ben je bij de opleiding Applied Geo-Information Science aan het juiste adres! Je leert met behulp van (geo) data science maatschappelijke thema's op te lossen.

Vestiging(en)

 • Den Bosch

  Onderwijsboulevard 221
  5223 DE 's-Hertogenbosch

  has@has.nl

  088 890 3600

  Exterieur HAS Hogeschool

  Den Bosch