Informatie voor ouders

Een studie kiezen kan een hele challenge zijn. Als ouder(s)/verzorger(s) wil je jouw kind natuurlijk zo veel mogelijk helpen door te luisteren en mee te denken. Maar wat kun je als ouder(s)/verzorger(s) doen om je kind het beste te ondersteunen?

Studiekiezer op weg helpen

Maar hoe doe je dat op een relaxte manier? Geen zorgen, een studiekeuze gaat stap voor stap. En we nemen je mee in al deze verschillende fases!

Stap voor stap

1️⃣ Oriëntatie

Een bezoek samen met jouw zoon of dochter aan een open dag is een fijne start van de oriëntatie. Zo krijg je een goed beeld van de opleidingen, de sfeer en is er de mogelijkheid om al je vragen te stellen aan docenten en studenten. 

Heeft jouw kind een goed gevoel gekregen bij de school en opleiding(en)? Dan raden we hem of haar aan om te komen proefstuderen of meelopen, en écht te ervaren hoe het is als student op de HAS!

Bekijk alle aankomende studiekeuze-events
2️⃣ Aanmelden via Studielink

Om te starten met de opleiding kan je zoon of dochter zich tot en met 1 mei aanmelden. Belangrijk: voor iedere opleiding gelden er specifieke toelatingseisen.

Aanmelden doe je als aankomend student via www.studielink.nl met een eigen DigiD code. Dit kan dus niet via de DigiD van de ouders.

Aanmelden
3️⃣ Match in vooropleiding?

Bekijk de toelatingseisen per opleiding zorgvuldig. Voor sommige opleidingen is wiskunde en/of scheikunde verplicht. Is jouw kind havo- of vwo-scholier en doet hij of zij geen examen in wiskunde en/of scheikunde? Dan kan het benodigde niveau behaald worden door het volgen van een cursus wiskunde of een cursus scheikunde.

Van mbo naar hbo

Voor mbo-leerlingen adviseren we sterk om het Young Professionals Traject te volgen. Zo zijn aankomende studenten beter voorbereid op de overstap van mbo naar hbo.

4️⃣ Studiekeuzecheck & afronden aanmelding

Zodra de aanmelding via Studielink is ingevuld en verstuurd, ontvangt jouw zoon of dochter een mail van Studentzaken met aanvullende vragen om de aanmelding af te ronden.

Voor sommige hbo-bacheloropleidingen geldt een (verplichte) aanvullende studiekeuzecheck. Bekijk dus de toelatingseisen goed.

5️⃣ Kosten & studiefinanciering

Wil je meer weten over de studiekosten, op kamers gaan en wat er nodig is voor een vliegende start? Bezoek de pagina's met praktische info over onder andere:

Studiefinanciering

Op de website van DUO is alles te vinden over studiefinanciering, collegegeldkrediet en OV voor studenten.

6️⃣ Van start!

Het is zover: jouw dochter of zoon is binnenkort officieel student. Spannend maar vooral leuk, toch? Mocht je toch nog inhoudelijke vragen hebben, neem dan even contact op met de studieadviseur van de opleiding. Voor praktische vragen kun je terecht bij Studentzaken.

Studiebegeleiding

Iedere student krijgt een persoonlijke coach toegewezen voor het begeleiden van zijn of haar studieloopbaan aan HAS green academy.

Studeren aan de HAS

Meer weten over studeren aan HAS green academy, dé hogeschool voor agro, food en leefomgeving? Laat jullie inspireren! Op de website kun je alles terugvinden over o.a. studieverenigingen en studentenverenigingen en op kamers gaan in Den Bosch of Venlo of vraag hier informatiepakket aan.

Specifieke vragen over een opleiding? Vraag het de studieadviseur! Aan de verschillende opleidingen is een studieadviseur verbonden. Bij de opleidingen staan de naam en contactgegevens van de studieadviseur vermeld. Verder krijgt iedereen een persoonlijke coach toegewezen die de student tijdens zijn / haar studieloopbaan aan HAS green academy begeleidt.

Studeren aan de HAS

Bekijk alle opleidingen