1. Home
 2. Meer HAS
 3. Studeren aan de HAS
 4. Informatie voor nieuwe studenten

Informatie voor nieuwe studenten

Welkom bij de HAS! Om je op weg te helpen als nieuwe student vind je hier allerlei handige informatie. Zoals het betalen van het collegegeld, welke laptop je nodig hebt en alles over het vinden van een studentenkamer.

HAS-studenten

Meer informatie over de startdatum van jouw opleiding en de boekenlijst kun je voor de zomer hier vinden. Vragen? Neem dan contact op met de studieadviseur van jouw opleiding.

Studiefinanciering aanvragen

Heb jij je studiefinanciering al geregeld? Op de website van de DUO vind je alle informatie over: 

 • Studiefinanciering 
 • Collegegeldkrediet 
 • Studentenreisproduct (OV-chipkaart voor studenten) 

Collegegeld betalen

Er zijn 2 manieren waarop je het collegegeld voor jouw opleiding kunt betalen: 

 • Je betaalt het collegegeld in 1 keer. Het gehele bedrag wordt dan rond 3 september geïncasseerd.  
 • Je betaalt in 9 gelijke termijnen. Hier komen in dat geval administratiekosten bij van €24, die bij de 1e incassotermijn automatisch geïncasseerd worden.  

De betaling van het collegegeld kan alleen via Studielink geregeld worden. Via Studielink geef je HAS green academy met een digitale machtiging toestemming om het collegegeld te innen. De digitale machtiging kun je vanaf 1 juni regelen. 

Meer informatie over collegegeld, het afgeven van de digitale machtiging en de betalingstermijnen vind je op de pagina Collegegeld.

Collegegeld

Introductiedagen

Opleidingsintroductie

Iedere hbo-opleiding van HAS green academy in Den Bosch kent zijn eigen introductieprogramma. 

Je ontvangt van je opleiding bericht op wanneer en om hoe laat je wordt verwacht. 

31/8: INTRO Festival

Daarnaast is het INTRO Festival Den Bosch op 31 augustus een goede gelegenheid om je studietijd in Den Bosch te beginnen.

Je krijgt de kans om - samen met studenten van Avans, Fontys, Koning Willem 1 College en JADS - Den Bosch te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten!

Intro Festival Den Bosch
Kennismakingsweek Gremio Unio

Studentenvereniging Gremio Unio organiseert daarnaast ieder jaar een kennismakingsweek voor nieuwe studenten aan de HAS. Zo ontmoet je ook studenten van andere opleidingen.

Minimumeisen laptop

Omdat op de HAS geen vaste computers voor studenten beschikbaar zijn, moet je over een eigen laptop beschikken. We adviseren je een Windows-laptop te gebruiken, omdat bepaalde programma's die vanuit de opleidingen gebruikt worden niet op MacOS-systemen werken. 

Om goed te kunnen werken met de benodigde programma's, moet je laptop aan een aantal minimumeisen voldoen, zowel qua hardware als software. 

Checklist laptopeisen

Hardware
 • Processor Intel Core i5 - i7 aanbevolen - Voldoende processorcapaciteit voor modern besturingssysteem, zoals Windows 10 
 • Schermresolutie WXGA (1280x768 pixels) - full HD (1920x1080 pixels) aanbevolen 
 • 8 GB intern geheugen - Voldoende geheugencapaciteit voor modern besturingssysteem, zoals Windows 10)  
 • 100 GB vrije schijfruimte - Voldoende schijfruimte om naast besturingssysteem ook andere applicaties te kunnen installeren, zoals MS Office 
 • WiFi-standard IEEE 802.11n 2,4/5GHz -5GHz-ondersteuning voor optimale verbinding met draadloos netwerk van HAS green academy 
 • Lange accuduur- stroomvoorzieningen zijn niet overal beschikbaar 

Voor de opleidingen Applied Geo-Information Science, Food Innovation en Management van de Leefomgeving gelden een aantal aanvullende hardware-eisen: 

Applied Geo-Information Science: 

 • Een grafische kaart NVIDIA GeForce  
 • 16GB intern geheugen (in plaats van de genoemde 8GB hierboven) is aanbevolen 
 • 512 GB en SSD –1 TB schijf aanbevolen 

Food Innovation: 

 • Een grafische kaart NVIDIA GeForce MX 150 
 • 16GB intern geheugen (in plaats van de genoemde 8GB hierboven) is aanbevolen 
 • 128 GB en SSD-schijf aanbevolen 

Management van de Leefomgeving: 

 • Een grafische kaart NVIDIA GeForce MX 150 
 • 16GB intern geheugen (in plaats van de genoemde 8GB hierboven) is aanbevolen 
 • 512 GB en SSD –1 TB schijf aanbevolen 
Software
 • Windows 10 - 64 bit-versie aanbevolen  
 • MS Office - MS Office 365 Pro Plus is via HAS green academy gratis beschikbaar 
 • Up-to-date anti-virus en -malware 

Als student kun je (na de start van het studiejaar) via www.surfspot.nl voordelig software aanschaffen, zoals MS Windows, Adobe Creative Cloud en SPSS. 

Jaarrooster en vakanties

Ook handig om te weten: wanneer start een nieuw blok, wanneer zijn de toetsweken en wanneer staan de vakanties gepland voor studiejaar 2022-2023. Bekijk hiervoor het jaarrooster.
Het jaarrooster voor studiejaar 2023-2024 is hier te vinden.

Studentenleven

Op kamers

Zoek je nog een kamer in Den Bosch of Venlo? Er zijn een aantal websites die je kunt gebruiken in je zoektocht. Een aantal van deze sites zijn:  

In Den Bosch is er daarnaast ook een woningcorporatie die studentenkamers aanbiedt: Brabant Wonen. Natuurlijk is het ook altijd goed om vrienden en familie te laten weten dat je op zoek bent, zodat ze je kunnen helpen bij het vinden van een leuke kamer. 

Lid worden van een studie- of studentenvereniging

Borrelavonden, excursies, maar ook kansen om je professionele netwerk uit te breiden: er zijn meerdere redenen om je aan te melden bij een studie- of studentenvereniging. Zowel in Den Bosch als in Venlo zijn er verschillende verenigingen om je bij aan te sluiten en leuke sociale, maar ook leerzame activiteiten mee te ondernemen. 

Inloggen als student

Als student bij de HAS log je in met jouw studentnummer gevolgd door @has.nl en het wachtwoord van je HAS-account. De inlogcodes ontvang je rond half juli.

Webmail 

HAS-kennisplein 

Intranet 

Osiris

HAS op social media

Heb je de HAS al gevonden op social media? Via Instagram, Facebook, TikTok, LinkedIn en Twitter blijf je op de hoogte van leuke HAS brede activiteiten.