In het kort

Dierenwelzijn, voeding, gezondheid en kringlooplandbouw zijn belangrijke onderwerpen in de veehouderijsector. Wil jij graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling hiervan? Dan is de hbo opleiding Veehouderij iets voor jou! Je verdiept je onder andere in de voeding, weidegang, de intensieve en extensieve houderijsystemen en de economische kanten van het houden van productiedieren. De opleiding Veehouderij is een richting van de opleiding Dier- en Veehouderij.
Diploma
Bachelor of Science
Start in
september
Studieduur
4 jaar
Taal
Nederlands
Leerweg
Voltijd
Locatie
Den Bosch

Opleiding in beeld

Ik ben zelf opgegroeid op een varkenshouderij, maar heb na mijn stages en groepsopdrachten gekozen voor de richting melkvee.
Paula
Student Veehouderij

Tijdens je studie

Varkens, koeien, kippen of ander vee? Welk dier jouw voorkeur ook heeft, bij de hbo-opleiding Veehouderij maak je kennis met verschillende sectoren. Of je nu al veel ervaring in de veehouderij hebt of (bijna) geen, door de lessen, opdrachten en praktijkdagen kan iedereen vanuit zijn eigen niveau en ervaring aansluiten en zich ontwikkelingen. Je leert de opgedane kennis en inzichten meteen toepassen. ERVAAR HET!

Inhoud van de studie

Jaar 1: oriëntatie op sectoren en stage

We vinden het belangrijk dat iedereen na het eerste jaar een goede basiskennis heeft. In het eerste jaar leer je dan ook de verschillende veehouderijsectoren kennen. Kennis van de verschillende diersoorten (herkauwers, varkens en pluimvee) en houderijsystemen komen uitgebreid aan bod. Voeding, kringlopen, gezondheid, bedrijfseconomie en sensortechnologie zijn voorbeelden van onderwerpen die je krijgt. Door het jaar heen kom je op verschillende veehouderijbedrijven om het geleerde in de praktijk te brengen. Aan het einde van jaar 1 volg je twee meewerkstages.

Jaar 2: verdieping en toepassing

In het tweede jaar krijg je verdieping op de kennis die je hebt opgedaan in het eerste jaar. Daarnaast duik je de (internationale) keten in en word je uitgedaagd om na te denken over de maatschappelijke betekenis van de veehouderij. Door een buitenlandse excursie leer je over de veehouderij in andere landen. Je leert hoe je een bedrijf analyseert en een veehouder hierover adviseert. Je krijgt vakken als voeding en techniek, fokkerij en productie & handel. Verder voer je praktijkonderzoek uit.  Daarnaast leer je hoe je een bedrijf moet analyseren, adviseren en krijg je vakken als marketing, ondernemerschap en huisvesting, techniek en fokkerij. In de gesprekken met je coach bereid je je voor op de rest van je opleiding.

Jaar 3: minor en stages

Het derde leerjaar vul je in grote lijnen in, zoals je zelf wilt. Je gaat in ieder geval 20 weken op stage en minimaal 10 weken daarvan zijn in het buitenland. Daarnaast heb je de mogelijkheid om bij de HAS of bij een andere hbo-instelling om een minor te volgen. Je kiest of je je wilt specialiseren in een bepaald vakgebied of dat je juist je horizon wilt verbreden. De keuze is aan jou! Uiteraard kan jouw coach je hierbij helpen.

Jaar 4: specialisatie en beroepsopdracht

In jaar vier ga je specialiseren. Tijdens de eerste twee blokken heb je de keuze tussen specialisatiemodules gericht op je eigen leerwensen en diervoorkeuren:

 • Ondernemer / bedrijfsleider
 • Adviseur / vertegenwoordiger
 • Onderzoeker

In de tweede helft van jaar vier werk je met een groepje van 2 of 3 studenten aan een beroepsopdracht. Dit is een real-life opdracht uit het beroepenveld (bedrijf, overheid of organisatie). Je wordt bij deze beroepsopdracht intensief begeleid door een docent.

Topklas Ondernemen

Het Topklas Ondernemen-traject is een bijzondere afstudeervariant, waarmee je een geweldige kans wordt geboden om tijdens je studie te bouwen aan je eigen bedrijf.

Studeren in de praktijk

Tijdens de opleiding Veehouderij leer je van alles over voeding, weidegang, diergezondheid en welzijn, bodem, plant, techniek, bedrijfskunde en marketing. In de techniekhal en het biologielab doe je hier ook zelf onderzoek naar. Bijzonder zijn ook onze drie praktijkleerbedrijven Hoeve Boveneind, Pels Melkvee en Berkhout Varkens waar je in de praktijk aan de slag kunt.

Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid is een hot item in de veehouderijsector. Logisch, want een duurzame onderneming heeft meer kansen voor de toekomst. Tijdens je opleiding besteed je dan ook veel aandacht aan de drie P’s. Hierbij staat People voor de sociale omgeving, Planet voor ecologie en bij Profit draait het om de economische factor. Hoe beter de drie P’s in evenwicht zijn, hoe duurzamer de onderneming.

Leerplan overzicht

Download hier het leerplan van Veehouderij. 

Leerplan Veehouderij

Studenttevredenheid (NSE 2023)

 • 3,8/5
  Tevredenheid algemeen
 • 4,3/5
  Sfeer op de opleiding
 • 3,7/5
  Opleiding opnieuw kiezen
 • 3,7/5
  Aansluiting beroepspraktijk
 • 3,7/5
  Docenten
 • 3,8/5
  Betrokkenheid en contact

Handig om te weten

Studieverenigingen

Aan de hbo-opleiding Veehouderij zijn studieverenigingen HAS Hippique, HAS Intensief, Animalia en Ruminenten verbonden. Deze studieverenigingen hebben als doel het samenbrengen van studiegenoten van verschillende opleidingen, met interesse in dezelfde sector. Deze studieverenigingen organiseren activiteiten zoals workshops, seminars en excursies.

Studie+

Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren. 

HAS Den Bosch

In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een food technology centre, kas, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.

Voor projecten werk je zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.

Studentenstad Den Bosch

's-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch is de leukste stad van Nederland. Dat zeggen ze niet alleen in Den Bosch maar dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Je kunt er uitstekend winkelen, prima eten in iedere prijsklasse, leuk uitgaan en op het gebied van theater, film en festivals staat Den Bosch bovenaan in bijna iedere 'hit' lijst. Daarnaast zijn er 2 leuke studentenverenigingen aan de HAS gekoppeld: Gremio Unio (GU) en Ichthus. Kortom, in Den Bosch zul je je niet snel vervelen.

Studeren in Den Bosch
Informatie voor nieuwe studenten

Kom kennismaken met de opleiding! Op donderdag 20 juni ben jij van 9:00 tot 13:00 welkom om onze kennismakingsbijeenkomst bij te wonen. Het studiejaar 2024-2025 begint op maandag 2 september 2024.

De literatuurlijst voor het eerste jaar en minimum laptopeisen worden uiterlijk 1 juli gepubliceerd. Dictaten worden door docenten digitaal beschikbaar gesteld, je kunt zelf bepalen of je het dictaat wil laten printen. De kosten voor boeken en andere leermiddelen zijn ongeveer € 400 plus ongeveer € 200 voor activiteiten.

Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.

#studiekeuze #events

Na je studie

DOE HET! Of je nu als zelfstandig ondernemer aan de slag wilt, het bedrijf van je ouders overneemt of voor een (groot internationaal) bedrijf gaat werken: het kan allemaal met je diploma Veehouderij.

Beroepen

Adviseur

Als adviseur help je veehouders bij de ontwikkeling van hun bedrijf. Je komt op veel verschillende bedrijven en bent regelmatig op pad. Je adviseert een veehouder over bijvoorbeeld voeding, huisvesting en klimaat, besparen van kosten of management.

Verkoper

Je verkoopt producten of diensten aan een bedrijf met vee of aan een ander gerelateerd bedrijf. Dit kan op allerlei gebieden van de veehouderij zijn, denk bijv. aan voeding, huisvesting en klimaat, bouwen, softwareprogramma’s voor management van de stal of gezondheidspreventie.

Bedrijfsleider/ondernemer

Je hebt een eigen bedrijf of bent de bedrijfsleider. Je neemt beslissingen over het bedrijf, bijvoorbeeld over aankopen van voer of dieren, hoe het voer gegeven wordt, wanneer het personeel werkt en wat hun taken zijn, welke dieren weer verkocht worden en wanneer, hoe de stal onderhouden wordt, hoe meer winst gemaakt kan worden enz. De bedrijfsleider houdt contact met alle mensen die in het bedrijf werken, maar ook met adviseurs of verkopers die op het bedrijf komen.  

Onderzoeker

Grote bedrijven hebben vaak een eigen onderzoeksafdeling. Als onderzoeker doe je bijvoorbeeld onderzoek naar het effect van voersoort op de gezondheid en groeisnelheid, effect van huisvesting op welzijn en gezondheid of het effect van groepsgrootte van dieren op vruchtbaarheid.

#afgestudeerd #vierhet

Vervolgopleidingen

Heb je straks je hbo-opleiding Veehouderij afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Wil je je nog verder verdiepen?

Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein.

Doorstudeermogelijkheden

Masteropleidingen

Vervolgopleidingen Veehouderij

 • Animal Sciences, Wageningen Universiteit

 • Lerarenopleiding, Aeres Hogeschool

De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.

Facts & figures 1,5 jaar na afstuderen

 • 72%
  Goede basis om te starten op de arbeidmarkt
 • 82%
  Aansluiting opleiding en functie
 • 0%
  Werkeloosheid
 • 24%
  Doorstuderen
 • 2710
  Bruto maandsalaris
 • 68%
  Veel carrièremogelijkheden
 • 64%
  Opleiding opnieuw kiezen

Benieuwd naar andere opleidingen met agri en ondernemen?

 • Bedrijfskunde en agribusiness

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Ligt jouw hart in de agrarische sector? Dan past de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness bij jou! Je leert hier de bedrijfskundige kant van agrarische bedrijven kennen.

 • Tuinbouw en akkerbouw

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Wil jij aan de slag in de sector die steeds belangrijker wordt voor de productie van ons voedsel en alle planten en bloemen? Dan is de hbo-opleiding Tuinbouw en akkerbouw iets voor jou!

 • Toegepaste Biologie

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij nieuwsgierig en geïnteresseerd in biologie? Bij Toegepaste Biologie leer je om met onderzoek een bijdrage te leveren aan gezonder eten, een beter milieu en een goed leven voor de dieren.

 • Hippische Bedrijfskunde en Pet Business

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Zie jij jezelf later als bedrijfsleider van een topsport stal aan de slag gaan? Of ontwerp je liever gave campagnes voor een leverancier in dierenaccessoires? Tijdens de hbo-opleiding Hippische Bedrijfskunde en Pet Business leer je alles over de bedrijfsmatige kant van de paarden en gezelschapsdierensector.

Toelating

Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?

Vooropleiding

havo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
  + wiskunde en scheikunde
 • Economie en maatschappij
  + scheikunde
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek

 

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk meer over:

vwo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
  + wiskunde en scheikunde
 • Economie en maatschappij
  + scheikunde
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek

 

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk meer over:

mbo

Toelaatbaar met het volgende niveau:

 • Niveau 4
  Wiskunde en scheikunde worden sterk aanbevolen

Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Het is mogelijk om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk ze hier:

 

Ouder dan 21?

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)? Dan kun je in aanmerking komen voor een 21+ toelatingstoets. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur.

Beschik je over een niet-Nederlands diploma?

Internationale student? Bekijk ook de toelatingseisen op de Engelstalige website.

International Office behandelt de aanmeldingen van studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die zich willen inschrijven voor een Nederlandstalig hbo bachelor programma.

Verder moet je voldoen aan de volgende taaleis:

 • NT2-certificaat Nederlands, óf
 • bewijs dat je in Nederland hebt gestudeerd tot 3 HAVO / 3 VWO

Heb je vragen over deze aanmeldprocedure? Neem dan contact op met International Office: international@has.nl

Aanmelden

Via Studielink kun jij je aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.

Aanmelden

Proces van aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding Veehouderij (CROHO 34869) bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nl en log in met jouw DigiD-code. 

Let op: meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.  

Aanmelden via Studielink
Studiekeuzecheck

Het maken van een juiste studiekeuze is belangrijk. Voor deze opleiding is de studiekeuzecheck niet verplicht.
Voor de opleiding Veehouderij bestaat de studiekeuzecheck uit het deelnemen aan een (online) open dag of proefstudeerdag.

Email studieadviseur
Collegegeld

Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.

Collegegeld

Vestiging(en)

 • Den Bosch

  Onderwijsboulevard 221
  5223 DE 's-Hertogenbosch

  has@has.nl

  088 890 3600

  Exterieur HAS Hogeschool

  Den Bosch