1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Studentverhaal Stijn en Amy

Studentverhaal Stijn en Amy

Amy en Stijn zitten in het 4e jaar van de opleiding Veehouderij bij HAS green academy. Als beroepsopdracht voor hun afstuderen doen ze onderzoek bij Hoeve Boveneind, een praktijkleerbedrijf van de HAS, naar ademanalyse als vroegtijdige detectie van ketose bij melkkoeien.

studenten met koe

Amy en Stijn: “Uit eerder onderzoek van de HAS was gebleken dat aceton in adem verhoogd is bij koeien met ketose. Wij hebben hierop een vervolgonderzoek uitgevoerd.”

Praktijk –en literatuuronderzoek

Het onderzoek van de studenten, bestaat voor een deel uit praktijkonderzoek waarbij monsters worden genomen van adem, melk, urine en bloed bij 8 koeien, 7 dagen achter elkaar. Behalve dat de studenten de resultaten hiervan analyseren, deden zij ook een stuk aanvullend literatuuronderzoek. Amy: “Het was super fijn om naar het bedrijf toe te komen en daar gewoon lekker je ding te doen. Wilfred (de veehouder) had vertrouwen in ons, dus we werden heel erg vrijgelaten.”  

Het praktisch bezig zijn met onderzoek en daarin volledig vrijgelaten worden, is erg leuk.

Veel praktische kennis

Over het resultaat vertelt Amy: “Ik heb veel praktische kennis opgedaan over het uitvoeren van praktijkonderzoek, hierbij heb ik vooral geleerd hoe complex sommige dingen kunnen zijn en dat het vaak niet gaat zoals je verwacht. Het blijven toch dieren". Stijn vond dat de samenwerking heel soepel verliep, waardoor de opdracht ook volgens plan ging: “We hadden wekelijks een vergadering om de voortgang te bespreken en te discussiëren over lastige kwesties.” 

Doorstuderen en solliciteren

Op de vraag of Amy en Stijn al weten wat ze na de studie gaan doen, heeft ieder een ander plan. Stijn: “Ik ben aan het solliciteren. Thuis hebben we geen bedrijf, maar ik ben al 8 jaar werkzaam op een melkveebedrijf waar ik kind aan huis ben en verantwoordelijk ben voor allerlei taken. Ik denk dat het een adviseursfunctie wordt waar ik voor ga.” Amy gaat doorstuderen en wil de Master Animal Sciences aan de Wageningen Universiteit gaan volgen. 

Meer weten?