1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Afgestudeerde Bart aan het woord

Afgestudeerde Bart aan het woord

Bart Millenaar, oud student Veehouderij, vertelt over zijn ervaringen op de HAS, hoe hij zijn kennis toepast, en hoe zijn werkdagen er nu uitzien.

Ik ben Bart Millenaar, kandidaat Europarlementariër namens de VVD voor de Europese verkiezingen van 6 juni.

Op dit moment zit ik midden in mijn campagne, en probeer ik volksvertegenwoordiger te worden in het Europees Parlement!

Kan je meer vertellen over jouw keuze voor de HAS?

Ik wilde zo veel mogelijk praktijkervaring op doen om eventueel het melkveebedrijf van mijn ouders over te nemen. Ik koos vooral voor de HAS boven andere scholen, omdat ik zag dat op de HAS zoveel verschillende opleidingen en disciplines samen in een gebouw zaten. Zo kan je in korte tijd kennis maken met veel bedrijfstakken, en word je constant uitgedaagd door mensen met andere achtergronden en visies.

Mijn opleiding heeft mij geleerd om je oogkleppen af te doen en open te staan voor hoe anderen die buiten je eigen bubbel vallen de wereld zien. De HAS heeft me een breed wereldbeeld gegeven, wat ik nog elke dag toepas in mijn werk. Door de kritiek van anderen serieus te nemen, kan ik telkens mijn eigen visie aanscherpen en tot beter beleid komen.

Wat voor werk doe je nu en wat houdt dat in?

Voordat ik zelf kandidaat Europarlementariër werd, was ik na mijn opleiding beleidsadviseur van huidig VVD-Europarlementariër Jan Huitema. Daarbij adviseer ik hem bij al zijn dagelijkse werkzaamheden op het gebied van, landbouw-, visserij-, milieu- en natuurbeleid.

Wat mij betreft heeft een Europarlementariër drie kerntaken.
Nummer 1: je moet een volksvertegenwoordiger zijn. Dat houdt in dat je in gesprek bent met je achterban en de stakeholders in het beleidsterrein. Dat klinkt saai, maar in de praktijk betekent dat veel werkbezoeken en praten met lobbyisten die experts zijn op een tal van onderwerpen. Zo leer je in korte tijd enorm veel!
Nummer 2: je bent een medewetgever. Het Europees Parlement heeft samen met de Europese lidstaten de macht om wetsvoorstellen te wijzigen en wel of niet goed te keuren. In de praktijk betekent dit dat ik veel wetsvoorstellen lees, maar ook amendementen (wetswijzigingen) schrijf en bedenk of we voor of tegen moeten stemmen op Europees beleid.
Nummer 3: je ontwikkelt een visie en/ of gedachtegoed, en draagt dit uit. Als politicus heb je regelmatig veel debatten waarin je ideeën uitwisselt met andere partijen. Daarbij kun je anderen overtuigen, maar krijg je ook de kans om kritisch naar je eigen ideeën te kijken. Daarbij geven we ook veel interviews, en schrijven we bijvoorbeeld opiniestukken in vakbladen.

De HAS heeft me een breed wereldbeeld gegeven, wat ik nog elke dag toepas in mijn werk.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Tijdens mijn campagne zijn mijn dagen enorm divers. Ik ga zoveel mogelijk de boer op, om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen voor mijn inzet voor praktijkgericht landbouwbeleid! Ook als politicus zijn je dagen enorm druk. Zo kan een dag in Brussel gevuld zijn met afspraken met ministers, Eurocommissarissen en Europarlementariërs. Maar andere dagen mag je gelukkig gewoon in Nederland langs bij innovatieve bedrijven om de praktijkkennis bij te schaven! Zo zorg je dat het beleid zo goed mogelijk aan sluit bij de boerenpraktijk.

Heb je nog tips voor studiekiezers?

Word nieuwsgierig en blijf nieuwsgierig. Het is gemakkelijk om in je eigen wereldbeeld vast te blijven zitten. Pas als je de moeite doet om problemen vanuit iemands anders perspectief te bezien, kun je in staat zijn tot echte oplossingen te komen. Zorg er voor dat je studie je prikkelt om dat te doen. De studierichting die je kiest hoeft daarbij niet altijd 100% je enige echte passie te zijn, zolang je er maar geprikkeld wordt om nieuwsgierig te zijn en te groeien.

En daarnaast: geniet naast al het leren van je studietijd! Een paar jaren goede carnaval meemaken in Den Bosch kan daarbij geen kwaad.

Meer weten?