1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Docentverhaal Ronald Sol

Docentverhaal Ronald

Mijn naam is Ronald Sol, ik ben al 12 jaar docent aan HAS green academy. Ik begeleid met heel veel plezier de studenten van de opleiding Veehouderij.

Verschillende functies

Voordat ik begon bij de HAS heb ik gewerkt als beleidsadviseur bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, waarbij ik me o.a. bezig hield met dierlijke bijproducten. Dit zijn alle dierlijke producten die we als mensen niet opeten.

Hierna vervulde ik een functie als expert/adviseur op dierlijke bij producten bij de NVWA. Hierbij hield ik me onder andere bezig met de import en export van deze producten. Dit was erg interessant en het verrijkte mijn netwerk enorm, maar met mijn start op de HAS ruim 12 jaar geleden, voelde ik me echt op mijn plek.

Op het moment dat ik binnenliep voelde ik een positieve sfeer. Het was laagdrempelig en toegankelijk. Ik zag dat docenten en studenten elkaar aanspraken op gelijkwaardigheid en elkaar regelmatig echt kenden. Ik voelde een energie van enthousiasme en ondernemerschap. Dit sprak me direct aan. Hierdoor ga ik al ruim 12 jaar met plezier naar de HAS.

Werken bij de HAS

Ik begon bij de opleiding Bedrijfskunde en agribusiness, waar ik de ‘groen’ vakken en algemene economie gaf. Drie jaar geleden ben ik overgestapt naar de opleiding Veehouderij. Hier geef ik de bedrijfskundige en beleidsmatige vakken. Ik vind het ondernemerschap van de veehouderij heel interessant, en geef deze vakken dan ook met veel plezier.

Ik vind het ontzettend leuk en fijn werken op de HAS. Ik heb de mogelijkheid om mijn eigen kennis blijvend te verrijken, maar me ook te verbreden bij de verschillende opleidingen. Als je een ambitie hebt, dan is veel mogelijk.

Als je een ambitie hebt, dan is veel mogelijk.

Studenten begeleiden

Wat ik het leukst vindt aan mijn baan? Ik hoop de studenten op te leiden tot jonge professionals. Hierbij hoop ik ze te inspireren en hun scope te verbreden. Ik vind het heel erg leuk en fijn als je voelt dat je (soms) iemand echt mag raken en vertrouwen kunt geven. Want dan zie je hen groeien.

Ik ben daarom ook trots op onze studenten, die gedreven en optimistisch zijn, ondanks de verschillende uitdagingen en onduidelijkheden die er zijn voor de sector. Ze hebben de motivatie om zichzelf en de veehouderij te verbeteren. Hierbij zijn ze praktijkgericht, trouw en betrokken.

Tips voor studenten

Natuurlijk wil ik ook nog een tip meegeven! Daar zijn we docent voor. Als je iets wilt, dan kan het! Geloof in jezelf en ga ontdekken wat je ECHT wilt, oriënteer je, verbreed je en maak er vooral een geweldige studententijd van. Hopelijk hier op de HAS, maar nog belangrijker op een school en bij een studie, die bij JOU past!

Meer weten?