1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Studentverhaal Jan Paul

Studentverhaal Jan Paul

‘Ik heb altijd een diepe interesse voor de natuur gehad. Toen ik op zoek ging naar een passende opleiding, kwam HAS green academy als best aangeschreven hogeschool naar voren.’

Ook kreeg Jan Paul een goed gevoel tijdens de open dag en raakte hij nog enthousiaster door de kas en de tuin.

Passie

Aan de HAS doe je kennis op van hoge kwaliteit en je maakt je allerlei vaardigheden eigen. ‘Normaalgesproken kan ik niet echt in gesprek met anderen over biologie, omdat het veel mensen niet zo interesseert. Op de HAS vond ik medestudenten die net zo gepassioneerd zijn over biologie als ik!’ Jan Paul is dan ook erg trots op de resultaten die hij heeft gehaald. Zowel wat betreft cijfers, als persoonlijke ontwikkeling. Dat laatste heeft hij vooral te danken aan het feit dat je tijdens de opleiding veel samenwerkt met anderen.

Onderzoeken

Jan Paul heeft veel geleerd over biologie. Van microbiologie en biotechnologie tot populatie ecologie. Daarnaast heeft hij vaardigheden opgedaan zoals het schrijven van een onderzoeksverslag, het omgaan met data in Excel en het vervolgens statistisch analyseren van deze data.

‘Het opzetten van onderzoeken vind ik erg leuk, maar dit is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk met erg veel dingen rekening houden. Zoals: hoe ga je je doelen behalen, risico’s, de kaders van je onderzoek, hoe moet je resultaten verzamelen en ga zo maar door.’ Dat moet secuur gebeuren en ging bij Jan Paul zijn onderzoek wel eens verkeerd. In zijn enthousiasme onderzocht hij dan eigenlijk teveel, waardoor hij het doel voorbij streefde. Dat probeert hij in het vervolg anders aan te pakken.