1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Afgestudeerde Sam aan het woord

Afgestudeerde Sam aan het woord

Toegepaste Biologie student Sam genoot als bezige bij van zijn studietijd.

Waarom HAS green academy?

De school is kleinschalig en er heerst een gezellige, open sfeer. Het contact met je medestudenten en docenten is heel gemoedelijk. Laat dat nou precies de reden zijn waarom Sam vier jaar geleden zijn HAS-avontuur is aangegaan!

Overwinning

Sam had op de middelbare school af en toe moeite om de boeken in te duiken en aan de slag te gaan met de leerstof. Op de HAS leerde hij zichzelf te motiveren. ‘’Ik heb gezien hoe leuk het kan zijn om nieuwe kennis op te doen.’’

Ook is hij gegroeid op professioneel vlak. Presenteren voor een groep blijft spannend, maar Sam zet grote stappen: "In mijn laatste studiejaar heb ik als presentator de introductiedag in Venlo aangekondigd voor zo’n 200 nieuwe eerstejaars studenten van de HAS, Maastricht University en Fontys. Supergaaf!"

Een andere overwinning was het behalen van de ‘bimitox toets’ (ook wel ‘de monstertoets’ genoemd), waarin de vakken microbiologie, biotechnologie en toxicologie in één tentamen worden getoetst. "Toen mijn huisgenoten en ik allemaal een voldoende haalden voor de toets, hebben we het uitgebreid gevierd."

De imkercursus was echt een hoogtepunt tijdens mijn studie!

Bezige bij

Wat zijn dan de hoogtepunten van vier jaar studeren? Voor Sam was dit het volgen, en later het geven, van de imkercursus. "Het werken met bijen vind ik zeer interessant en rustgevend. Ik ben erg trots dat het mij lukt om twaalf andere studenten deze passie aan te leren."

Voor zijn beroepsopdracht heeft hij provincie Noord-Brabant geholpen met het bouwen van een voorspellingsmodel voor de eikenprocessierups. Dit model voorspelt waar in de provincie het meeste overlast van deze rups ontstaat en op welke manier er ingegrepen kan worden. "Hier is een mooie presentatie uit voort gekomen, waar ik behoorlijk trots op ben!"

 

 

Van stage naar eerste baan

Sam liep zijn eerste stageperiode bij ARK-Rewilding Nederland. Daar onderzocht hij het effect van kadavers op omliggende vegetatie. "Ik heb met cameravallen gekeken welke aaseters allemaal gebruik maken van een kadaver en welke organen ze prefereren. Een vrij ingewikkeld en heel cool onderzoek!"

Zijn tweede stage was bij Econsultancy: hier ging hij aan de slag met verschillende ecologische kwesties. Dat beviel zo goed, dat hij zelfs een baan aangeboden heeft gekregen. "Ik werk nu als projectleider ecologie en help klanten met hun vraagstukken. Daarnaast ben ik veel buiten om vlinders, vleermuizen en vogels te monitoren."

Wie weet zien we Sam in de toekomst terug bij de HAS. Hij hoopt namelijk later als docent zijn passie voor ecologie nog meer met anderen te kunnen delen.