1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Docentverhaal Rob van Diepenbeek

Docentverhaal Rob

Zijn passie voor onderzoek en de wereld van Food was er altijd al. Met een ruime internationale werkervaring is Rob sinds een aantal jaar docentonderzoeker bij de opleiding Food Technology. Met een specialisatie in het vakgebied conserveren is hij voornamelijk bezig geweest in de proceskant van het werkveld. Rob geeft nu les, is een onderzoeker in het lectoraat van 'voedselproductie in een circulaire economie' en daarnaast begeleid hij verschillende afstudeeronderzoeken. Meer weten over de verschillende (werk)ervaringen van Rob? Lees dan snel verder!

Even voorstellen

Ik ben Rob van Diepenbeek. Ik heb een Food Technologie achtergrond vanuit Wageningen. Voor mijn studie heb ik een afstudeeronderzoek gedaan naar Cassave aan het CIAT in Colombia. Daarna heb ik nog doorgereisd door Colombia, Ecuador, Peru en een klein beetje van Venezuela. Dankzij deze ervaring heb ik via Colombiaanse vrienden mijn vrouw ontmoet, Silvia. Zij komt uit Rome, dus samen met onze twee kinderen spenderen we nu vaak onze vakanties in Italië, wat ook zeker geen straf is.

Een passie voor onderzoek

Ik heb ongeveer 20 jaar in de industrie gewerkt in Research & Development. Dit is voornamelijk toegepast onderzoek. Ik ben begonnen bij Nutreco, Swine Research Centre. Hier heb ik een jaar onderzoek gedaan naar de functionaliteit van grondstoffen in veevoerproductie. Daarna ben ik naar het Aquaculture Research Centre in Noorwegen gegaan. Hier heb ik bruggen gebouwd tussen nutritionisten en het productieproces. Hierbij heb ik mij voornamelijk gespecialiseerd in extrusie technologie. Na 5 jaar ben ik terug gekomen naar Nederland voor de liefde. Toen ben ik naar MARS inc. gegaan. Hier werkte ik op de afdeling strategisch research voor de verschillende divisies van MARS, zoals Chocolate, Petcare en Food. Food was hierin leidend, aangezien we in die tijd bezig waren met het door ontwikkelen van hoge druk technologie (HPP). Hier heb ik 6 jaar op gewerkt en dit was fantastisch. Tijdens deze tijd gingen we als bedrijf voor het eerst écht aan Externe (open) innovatie werken, samen met andere partijen zoals General Mills, Natick, Unilever en Food Science Australia. De inzichten in voedselveiligheid voor HPP-sterilisatie die wij hadden opgedaan werden gepubliceerd en de HPP technologie werd goedgekeurd door de Food and Drug Administration. Dit effende de weg voor een snelle introductie van de hoge druktechnologie in Europa.

Ik wilde niet perse bij grote bedrijven werken, maar toch ben ik bij de multinational MARS gekomen. Wat ik zo mooi vond aan werken bij MARS is dat zij heel goed heeft begrepen dat mensen de grootste kracht zijn van de organisatie. Je krijgt hier de kans om te ontwikkelen en de vrijheid en ruimte om te kunnen blijven groeien. Zo kreeg ik de kans om te werken in verschillende functies, waaronder het aansturen van het applicatieteam voor ‘ready to eat’ rijstmaaltijden in de fabrieken in Engeland en Frankrijk. Hiernaast wordt er ook veel aandacht besteed aan persoonlijke groei en coaching. Daar heb ik veel geleerd en dat heb ik meegenomen naar het onderwijs.

Tijd voor iets anders

Na 12 jaar bij MARS te hebben gewerkt, voelde ik dat het tijd werd voor iets anders. Ik had veel kennis die ik wilde delen en daarnaast wilde ik graag toegepast onderzoek blijven doen én jong talent klaarstomen voor het werkveld. Daardoor heb ik de overstap gemaakt naar het onderwijs en ben ik bij de HAS terecht gekomen. Dat was een ontzettende carrière shift, want je gaat van werken in de industrie naar het onderwijs.

Ik ben begonnen met avondonderwijs en nu begeleid ik onder andere veel afstudeerprojecten. Daarnaast werk ik als onderzoeker in het lectoraat van voedselproductie in een circulaire economie. Hierbij kijken we naar het verwaarden van zijstromen, kringlopen sluiten en step change energie- en waterbesparingen. Als laatste geef ik ook nog les in de minor Challenge Sustainability. Mijn specialisatie is het vakgebied conserveren, doormiddel van pasteuriseren en steriliseren. Ik zit voornamelijk aan de proces kant, wat betekend dat we kijken naar hoe je een product veilig maakt en hoe je zorgt dat dit product ook niet bederft. 

Wij als technologen maken het mogelijk om producten van hele goede kwaliteit, gezond en veilig te maken met meer gebruiksgemak voor de consument.

De kracht van Food Technology

Het mooie van werken in Food technologie is dat niets onmogelijk is. Als Food Technoloog ben je de probleemoplosser van de toekomst. Je levert een bijdragen aan het oplossen van grote vraagstukken, zodat er plek is voor ons op de aardbol voor voldoende en veilig eten. Als Food Technoloog kun je vooroplopen in het meedenken in bijvoorbeeld energie of eiwittransitie. Na de tweede wereld oorlog is er een verschuiving geweest naar zo veel en goedkoop mogelijk eten, wat nu weer veranderd naar veilige en natuurlijke oplossingen met minder verspilling. Dit zijn actuele onderwerken waar je onder andere mee aan de slag kan. Er zijn grote oplossingen in ontwikkeling voor dit soort grote vraagstukken, dus wat mij betreft is het super exciting om nu aan te sluiten bij deze opleiding.