1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Afgestudeerde Ken stageverhaal

Afgestudeerde Ken over zijn stage

Ken is afgestudeerd van de opleiding Food Technology en heeft tijdens zijn studie stagegelopen bij Dommelsch Brouwerij in Dommelen.

HAS green academy student

Wat is je droombaan en sloot je stage hier goed bij aan?

Mijn interesses gaan op dit moment uit naar het bierbrouwproces. Deze interesse is al ontstaan tijdens mijn mbo-opleiding voeding en techniek. Nu enkele jaren en diverse stages in brouwerijen verder is deze interesse nog steeds erg groot en daarom ben ik blij dat ik stage mag lopen bij de Dommelsch brouwerij. Ik kan wel zeggen dat deze stage goed aansluit bij mijn interesse en droombaan. Het starten van een eigen brouwerij is dan ook mijn droom. Maar ook zie ik mezelf werken in een grotere brouwerij.

Zorg ervoor dat je een bedrijf kiest die bij je past en dat de opdracht je direct aanspreekt.

Wat waren je taken?

In de meest ideale en efficiƫntste situatie treden er gedurende het brouwproces geen extractverliezen op. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid geproduceerd extract dat theoretisch gezien maximaal uit de grondstoffen te halen valt, gelijk is aan het extract dat zich in de eindproducten bevindt. Echter is dit in de praktijk niet realiseerbaar en treden er bij diverse afdelingen verliezen op. Zo ook binnen de gist- en lagerafdeling. Gedurende mijn stage ben ik voornamelijk bezig geweest met het in kaart brengen van de verliezen binnen de gist- en lagerafdeling en het mogelijk reduceren tot een aanvaardbaar niveau.

Hoe is je stage gegaan en hoe was de begeleiding hierbij?

Op dit moment zit ik nog midden in mijn opdracht. Tot nu toe verloopt de opdracht goed en begin ik een aardig beeld te krijgen van het proces en de daarbij mogelijke verliesposten. Komende weken ga ik aanpassingen doen in de procesvoering die mogelijk impact hebben op het extractverlies. Tot op heden is de begeleiding vanuit Dommelsch goed. Zelfstandigheid wordt verwacht, maar bij vragen is mijn begeleider altijd beschikbaar. Ik merk dat ik echt de waardering krijg voor de zaken die ik uitvoer.

Heb je nog tips voor toekomstige stagiaires?

Vaak is het zo dat een stage vinden al erg moeilijk is. Wanneer een bedrijf toestemming geeft tot een stage is het voor studenten vaak lastig om hier nee op te zeggen, omdat zoeken naar een alternatief vaak lastig is en veel tijd kost. Toch zou ik willen zeggen; zorg dat je bedrijf kies die bij je past en dat de opdracht vanuit het bedrijf je direct aanspreekt. Mocht dit niet het geval zijn, parkeer het stageverzoek en ga opzoek naar andere bedrijven.

Meer weten?