1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Afgestudeerde Mayke aan het woord

Afgestudeerde Mayke aan het woord

Oud-student Mayke werkt als Sales Manager en Food Innovator bij Ruitenberg BasiQs. Ze volgde de hbo opleiding Food Technology bij HAS green academy.

HAS green academy student

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Als sales manager benader en bezoek ik klanten. Dat doe ik zowel bij hen op locatie als op beurzen. Doel is natuurlijk om te verkopen, maar ik doe dat altijd vanuit een technologische insteek: hoe kan ik een klant helpen met nieuwe ideeën, producten en ingrediënten? Vaak gaat er zelfs iemand van R&D mee naar een klant. Als food innovator ga ik trends op de voet volgen en op basis daarvan bekijken welke richtingen en nieuwe ingrediënten interessant kunnen zijn voor ons en onze klanten. Het zijn twee functies die elkaar versterken, waarbij ik veel afwisseling heb, zowel in contacten als in werkzaamheden.

Wat is het belangrijkste dat je tijdens je studie hebt geleerd als voedingsmiddelentechnoloog?

Dat je kritisch moet blijven. Als voedingsmiddelentechnoloog weet je nou eenmaal meer over voeding dan een gemiddeld persoon. Ik krijg bijvoorbeeld regelmatig de vraag of wij 100% natuurlijke ingrediënten kunnen leveren. Dus: ingrediënten zonder e-nummers. Ik vraag de klant dan wat zij 100% natuurlijk vinden, want in een appel en banaan bijvoorbeeld zitten van nature ook e-nummers. Mijn opleiding helpt mij om die discussie vol vertrouwen aan te gaan en kennis te delen.

Wat is jouw advies voor aankomende studenten?

Doe tijdens je opleiding vooral wat je leuk vindt. Ik ben zelf afgestudeerd in productontwikkeling, omdat ik dat superleuk vond. Nu werk ik in de verkoop. Dat had ik tijdens mijn opleiding nooit kunnen bedenken. Wat ik al zei: de kennis die ik heb opgedaan, komt me in mijn werk nog iedere dag van pas. Dus wat je tijdens je opleiding doet, leidt niet per se tot het vak waarvoor je wordt opgeleid. Maar dat is ook niet erg.

Meer weten?