1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Docentverhaal Marjolein Vlaardingerbroek

Docentverhaal Marjolein

Marjolein werkt al zeven jaar op de HAS green academy als docent bij de opleiding Food Innovation. Haar opgedane kennis als voedingstechnoloog brengt ze naar de praktijk door middel van verschillende lessen in de design richting. Wil je meer weten over de (werk)ervaringen van Marjolein? Lees dan snel verder!

Even voorstellen

Ik ben Marjolein Vlaardingerbroek. Ik ben 43 jaar oud en van oorsprong kom ik uit het westen van Nederland. Ik ben in Den Bosch terecht gekomen door de HAS green academy, hier heb ik namelijk zelf gestudeerd aan de opleiding Food Technology. Na mijn studententijd ben ik in Den Bosch blijven hangen en na verschillende banen als Food Technoloog ben ik 7 jaar geleden terug naar de HAS green academy gekomen om als docent aan de slag te gaan. 

Bedrijven zijn ontzettend verrast van de kwaliteit die de HAS studenten leveren aan inspiratie en hoe ze presenteren bij de eind projecten.

Van voedingstechnoloog naar docent

Na mijn studie Food Technology ben ik begonnen met werken bij het HAS kennistransfer als junior adviseur. Hier heb ik het hele gebied van Food Technology kunnen zien door middel van verschillende opdrachten. Voor het MKB heb ik een advies gegeven met betrekking tot de richting kwaliteit. Vervolgens heb ik twee verschillende procestechnologie opdrachten voor Campina gedaan. Hier ben ik bezig geweest in de procestechnologie.

Vervolgens ben ik mijn horizon gaan verbreden als productontwikkelaar bij AFB International. Dit is een bedrijf wat zich bezig houdt met geur- en smaakstoffen voor honden- en kattenvoeding.

Na een jaar of vijf miste ik de link met humane voeding en ben ik bij Peijnenburg gaan werken als projectleider/ productontwikkelaar. Hier hield ik mij bezig met het hele proces van de ontwikkeling van een product. Dus van het bedenken van de ideeën naar het ontwikkelen, dan het produceren van het product op grote schaal tot de laatste stap, namelijk het product in de markt brengen.

Hier stagneerde mijn carrière in de industrie. Ik kwam terug bij de HAS green academy, maar nu als docent voor de opleiding Food Innovation. Ik vond dit aan het begin erg spannend, maar nu zeven jaar later sta ik nog steeds met veel plezier les te geven. Ik geef les in verschillende vakken van de design richting van Food Innovation. Dit zijn vakken die betrekking hebben op mijn ervaring als product technoloog zoals sensoriek (het gebruiken van je zintuigen), prototypen ontwikkelen en receptenleer. De studenten leren hier ook wat verplicht is om op een verpakking te zetten, hier zijn namelijk verschillende regels voor.

Inspirerende studenten

Ik vind het ontzettend leuk om met de studenten te werken. Niet alleen het lesgeven, maar ook het samenwerken met de student maakt het dat geen een dag hetzelfde is. Ik vind het heel leuk om practica te geven, omdat ik hierbij ook veel één op één contact heb. 

Het maakt mij ontzettend trots om uiteindelijk te zien wat voor een prachtige individuele opdrachten de 4e jaars studenten presenteren op de Food Experience. Hier zitten fantastische concepten tussen die ze helemaal zelf hebben bedacht uit een eigen frustratie, een passie of een van de huidige trends. Je ziet hier écht de groei en de stappen die een student in vier jaar heeft gemaakt. En dit zien niet alleen wij als docenten, maar ook de bedrijven die hier komen zijn ontzettend verrast van de kwaliteit die de HAS studenten leveren aan inspiratie en presentaties. We krijgen jaarlijks complimenten over de professionaliteit en kwaliteit van het presenteren van de eindprojecten.

Een tip aan jou!

Wanneer je naar de HAS green academy komt, sta open en wees nieuwsgierig. Grijp alle kansen die er geboden worden, want er valt ontzettend veel te leren! Op de HAS werken we veel in de praktijk, doe daar je kansen in zodat je uiteindelijk bij je eerste baan al veel kennis hebt van hoe het gaat in het werkveld.