1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Docentverhaal Roel van der Berg

Docentverhaal Roel

Roel begon zijn carrière als grafisch vormgever. In het werkveld kwam hij er al snel achter dat hij het heel leuk vond om bezig te zijn met verpakkingen. Hij kreeg het aanbod om in het buitenland te gaan werken, maar besloot het zelf over een andere boeg te gooien en zijn kennis en ervaring uit de praktijk naar het onderwijs te brengen. Benieuwd naar meer over Roel zijn (werk)ervaringen? Lees dan snel verder!

Even voorstellen

Ik ben Roel van der Berg, 47 jaar en ik woon samen met mijn vrouw in een klein dorpje genaamd Dreischor in Zeeland. Ik heb 2 geweldige kinderen van 18 en 19 jaar die bij hun moeder in Waalre wonen. Vanaf het nieuwe schooljaar zullen we weer terug in Brabant (Veghel) wonen. Een stuk dichter bij de kinderen zodat ik die weer flink lastig kan vallen en een stuk dichter bij de HAS. Naast mijn werk maak ik veel rotzooi van verschillende spullen zoals papier, inkt, hout en metaal. Denk hierbij aan houten lepels, schilderijen, wandelstokken, leren tassen, boekjes en nog veel meer. Van oorsprong ben ik grafisch ontwerper, net zoals mijn vrouw. Samen zijn we dus vaak creatief bezig.

Een passie voor packaging

Ik ben opgeleid als grafisch ontwerper en heb ook een aantal jaar in deze branche gewerkt. Via dit werk ben ik bij verpakkingen terecht gekomen, omdat ik 3D ontwerp interessant vond. Van daaruit ben ik steeds meer richting structureel ontwerpen van verpakkingen gegaan. 

Vervolgens ben ik bij een internationaal verpakkingsbedrijf terecht gekomen als innoveerder voor verpakkingsinnovaties. Dit hield in dat ik mij vooral bezig hield met het bedenken van nieuwe oplossingen voor verpakkingen, zoals het elimineren van plastic.

Uiteindelijk werd ik gevraagd of ik in het buitenland wilde gaan werken, maar ik wilde graag in Nederland blijven en ben toen zelf in Nederland gaan oriënteren naar andere mogelijkheden. Zo ben ik in 2014 bij de HAS green academy terecht gekomen als docent voor de opleiding Food Innovation afstudeerrichting packaging.

In 2018 ben ik bij Mars Inc. aan de slag gegaan als technisch project manager. In deze functie was ik bezig met de verwachtingen van het marketingteam in lijn brengen met de technische mogelijkheden. Het gaat dan voornamelijk over drukprocessen, materialen en vormtechnieken. Dit betekent eigenlijk dat de marketing afdeling met een idee en een ontwerp komt en hierbij aan mij vragen of dit ook technisch mogelijk is. Wij gaan vervolgens met de drukker kijken wat er kan, overleggen dit weer met het ontwerpbureau voor eventuele aanpassingen en hiervan hield ik de marketing afdeling op de hoogte. Op het moment dat het product dan is gemaakt worden er nog kwaliteitscontroles gedaan en keur je het drukwerk goed of af.

Vanuit Mars ben ik in 2021 door gegaan naar Yoursurprise.nl. Hier ben ik bezig geweest als verpakkingsspecialist. Een van de grootste trends op dit moment is e-commerce en dit was écht een e-commerce bedrijf. Mijn taak was hier om te zorgen dat de pakketjes heel aankwamen bij de mensen thuis en er nog steeds leuk uitzagen.

In september 2023 ben ik part time terug gekomen bij de HAS green academy en werkte ik daarnaast nog part time bij Yoursurprise.nl. Vanaf 1 januari 2024 ben ik weer fulltime in dienst gegaan op de HAS als docent, wederom voor de opleiding Food Innovation afstudeerrichting packaging.

De HAS green academy is één grote familie die ik gemist had en ik ben heel blij om weer terug te zijn.

Terug naar de HAS green academy

In juni 2023 werd ik gebeld door de afdeling packaging of ik eventueel weer beschikbaar zou zijn om te komen helpen als docent. Toen ze mij dit vroegen kreeg ik een glimlach en stelde mezelf de vraag waar die vandaan kwam. Ik miste het werken met de studenten al een tijdje en dit kwam bij dit telefoontje terug. Mijn doel was ook altijd om nog terug te keren binnen het docentschap en ik ben blij dat deze kans nu op mijn pad kwam. De HAS green academy is één grote familie die ik gemist had en ik ben heel blij om weer terug te zijn.

Daarnaast vind ik docent zijn ontzettend leuk en heel afwisselend. Je werkt altijd met andere studenten en geeft verschillende soorten vakken. Je hebt te maken met afstuderende studenten, maar ook ben je bezig studenten helpen bij hun stage, het nakijken van tentamens en verslagen en het ontwikkelen van nieuwe lessen en nieuwe lesprogramma's. Je bent eigenlijk constant bezig met het klaarstomen van de student voor het werkveld. Ik ben ontzettend trots op oud studenten die ik af en toe nog in het werkveld zie. Dit geeft een bepaalde voldoening die je niet vind in andere banen.

Dit zou ik jou nog willen meegeven

Luister naar jezelf. Vraag jezelf waarom je de dingen doet die je doet en vraag het daarna nog een keer en daarna nog een keer. En misschien kom je dan bij het puntje inspiratie of het vlammetje wat je zoekt. Ik denk dat dit kan helpen bij het maken van verschillende keuzes, maar ook zeker bij je studiekeuze.

Heel veel succes en hopelijk zie ik jou volgend jaar!