
Dr. ir. Ingeborg Haagsma-Boels
Lectoraat Eiwittransitie in voeding
- I.Haagsma-Boels@has.nl
- I.Haagsma-Boels@has.nl
Het lectoraat Eiwittransitie in Voeding wil bijdragen aan de eiwittransitie in Nederland en daarbuiten. Het lectoraat heeft een focus op toepassing van plantaardige eiwitten en verkenning van alternatieve eiwitten zoals cellulaire agricultuur en insecten.
Het lectoraat Eiwittransitie in Voeding heeft als primair doel om bij te dragen aan de eiwittransitie in Nederland en daarbuiten. Het lectoraat heeft een focus op toepassing van plantaardige eiwitten en verkenning van alternatieve eiwitten zoals cellulaire agricultuur en insecten.
Met de groeiende wereldbevolking en de toenemende welvaart zal de vraag naar eiwitten en eiwitrijke producten in de komende jaren blijven stijgen. Om deze groeiende, meer stedelijke en welvarende wereldbevolking te voeden, moet de voedselproductie met zo’n 60% stijgen tot het jaar 2050. Het is duidelijk dat aan deze toenemende vraag niet voldaan kan worden met alleen de traditionele eiwitbronnen.
Transitie faciliteren
Het klimaatakkoord en ook de nationale eiwitstrategie streeft naar een meer duurzame manier van eiwitproductie die ook bijdraagt aan de gezondheid van mens. Eiwittransitie in voeding betekent de overgang van de meer traditionele eiwitbronnen, zoals zuivel, vlees en soja, naar alternatieve bronnen, zoals eiwit uit (regionale) landbouwgewassen, cellulaire agricultuur of insecten. Het lectoraat wil deze transitie faciliteren door te zorgen voor een goede verbinding tussen de beroepspraktijk, het praktijkgericht onderzoek en het onderwijs.
Innovatie, duurzaamheid en consumentacceptatie samenbrengen
De eiwittransitie vraagt innovaties in de hele keten van eiwitbron tot consumentenproduct. Om de transitie daadwerkelijk van de grond te krijgen is meer dan alleen productontwikkeling nodig. Het gaat er ook om dat deze producten duurzaam geproduceerd kunnen worden en geaccepteerd worden door de consument. En dat gaat niet vanzelf. Met het lectoraat worden de vraagstukken die hierbij spelen vertaalt naar praktijkgericht onderzoek waarin innovatie, duurzaamheid en consumentacceptatie samen komen. De uitdaging is te innoveren naar producten waar de consument op wacht, die duurzaam zijn geproduceerd en die ook een goed verdienmodel voor boeren opleveren.
Het lectoraat richt zich op het gebruik van plantaardige eiwitten en ook alternatieve eiwitten uit cellulaire agricultuur en insecten als ingrediënt voor de voedingsmiddelenindustrie. Het gaat er ook om dat er met deze eiwitbronnen producten gemaakt kunnen worden die duurzaam geproduceerd kunnen worden en geaccepteerd worden door de consument.
Exaugurele rede Dr. ir. Fred van de Velde, 15 december 2022
HAS Talk, oktober 2018Â
Application of plant proteins in our diets, teckoscienze.com, 2018
Het lectoraat Eiwittransitie in voeding werkt structureel samen met een allerlei partners, waaronder NIZO, GPEC, WUR, CoE Groen, Bean Deal en Green Protein Alliance.