
Masterclass Expeditie Toekomst
Hoe denken jongeren over de toekomst van voedsel, landbouw en leefomgeving? Het lectoraat Future Food Systems organiseerde net voor de zomer van 2022 de vijfdaagse masterclass Expeditie Toekomst over dit onderwerp.
Lectoraatgroep Future Food Systems werkt aan interventiestrategieën en nieuwe businessmodellen die de transitie naar duurzame voedselsystemen versnellen. Zo draagt het lectoraat bij aan impact op de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties, zowel nationaal als internationaal.
Het doel van de lectoraatgroep Future Food Systems is het versnellen van de transitie naar duurzame voedselsystemen. Verduurzaming alleen is niet voldoende: er is een transitie nodig in de manier waarop voedsel geproduceerd, gewaardeerd en geconsumeerd wordt. De lectoraatgroep werkt zowel aan interventiestrategieën als aan nieuwe businessmodellen.
Voedsel is een belangrijk onderdeel van onze cultuur en ons welbevinden, maar voedsel is ook gerelateerd aan urgente en mondiale duurzaamheidsopgaven:
Een recente schatting geeft aan dat de maatschappelijke kosten voor gezondheid, economie en milieu van het mondiale voedselsysteem 12 biljoen dollar bedragen – 20% meer dan de marktwaarde van voedselsystemen (Pharo et al, 2019). Daarom is duidelijk dat verduurzaming van het huidige voedselsysteem niet voldoende is. Als we de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties willen halen, is er een transitie nodig in de manier waarop voedsel wordt geproduceerd, gewaardeerd en geconsumeerd wordt.
Bij lectoraatgroep Future Food Sysyems staan 3 samenhangende pijlers centraal:
Overige wetenschappelijke publicaties
Project: Ruimte voor landbouw- en voedseltransitie
Rapporten
Wetenschappelijke artikelen en boekhoofdstukken
Conferentiebijdragen
Project: IMPACT Lectoraat Nieuwe Businessmodellen
Rapporten
Wetenschappelijke artikelen en boekhoofdstukken
Conferentiebijdragen
Structurele samenwerkingspartner is de Transitiecoalitie Voedsel, een netwerkorganisatie met ruim 200 leden uit bedrijfsleven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden (steden, provincies, landelijk). Missie is transitie naar een duurzaam voedselsysteem: gezonde mensen op een gezonde planeet.
Lector Frederike Praasterink is penvoerder van een NWA Consortium ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’ bestaande uit ruim 35 partners uit universiteiten, hogescholen en werkveldpartijen. Dit programma is in maart 2021 gestart en loopt tot 2025.
Zij bekleed tevens enkele maatschappelijke rollen:
Lector PJ Beers leidt het onderzoeksprogramma 'Ruimte voor landbouw- en voedseltransitie', een partnerschap waarin hij samenwerkt met Achmea, Flynth accountants, ZLTO, LTO-Noord, NAJK, Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, Rabobank, Provincie Zuid-Holland en het Ministerie van LNV.
Daarnaast leidt hij het Kennisteam van de Zuid-Hollandse Voedselfamilies, een samenwerking van HAS Hogeschool, DRIFT (Dutch Research Institute for Transitions), Inholland en Wageningen Economic Research.