1. Home
  2. Onderzoek
  3. Onderzoeksprojecten
  4. Ademlucht en pensgezondheid bij melkkoeien

Ademlucht en pensgezondheid bij melkkoeien

In een langlopend project bekijkt het lectoraat Precision Livestock Farming samen met Courage of het mogelijk is om in uitgeblazen lucht van melkkoeien vluchtige vetzuren, methaan of aceton te bepalen.

koe

Deze stoffen zijn geassocieerd met gezondheid en vertering van de koe, vooral net na het afkalven. Koeien kunnen dan ziek worden door de combinatie van een hoge melkproductie en niet voldoende voeropname. Samen met tech-partners en Courage hebben we gewerkt aan een sensor en we vergeleken gemeten waardes in ademlucht met handmatige gezondheidsscores en waardes in melk en urine van koeien die net gekalfd hadden. Lees meer over dit project op de website van Courage.

In een vervolgproject hebben we opnieuw aceton in ademlucht gemeten van koeien net na het afkalven, en dit vergeleken met vluchtige vetzuren in melk, urine en bloed van koeien. In samenwerking met Wageningen Livestock Research werken we verder aan dit onderzoek, en een wetenschappelijke publicatie is in voorbereiding.

Van dit onderzoek hebben we een abstract en poster gepresenteerd op het ISAE congres in 2021 (online). Bekijk de poster hier.

Neem contact op