Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Minor Data Science in AgriFood: “We hebben zoveel van elkaar geleerd!”

Appelbomen in proeftuin
  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Interview: Minor Data Science in AgriFood: “We hebben zoveel van elkaar geleerd!”

Eind augustus vorig jaar ging de Engelstalige minor ‘Data science in Agrifood’ voor het eerst van start met 37 grotendeels HAS- en Avans-studenten. Op 28 januari werd de minor afgesloten met een webinar en virtuele posterpresentatie. Lector Precision Livestock Farming Lenny van Erp is nauw bij de minor betrokken en vertelt enthousiast over deze eerste editie.

De minor is een samenwerking tussen HAS Hogeschool en Avans Hogeschool binnen het project DataLab AgriFood (FARM IT! PROJ-01742). In een periode van 20 weken kunnen studenten zich verdiepen in datascience en aanverwante onderwerpen, gekoppeld aan toepassingen voor de agrofoodsector. Dankzij de samenwerking tussen HAS Hogeschool en Avans Hogeschool komen zowel onderwerpen op het gebied van datascience als case studies en projecten in de agrifoodsector aan de orde.

Kick-off Proeftuin Randwijk

De kick-off van de minor vond plaats in Proeftuin Randwijk, een locatie waar praktijkgerichte innovatie en kennisontwikkeling voor de Nederlandse fruitteelt plaatsvindt. “De locatie en het programma van de kick-off waren geregeld door Harrij Schmeitz, onderdeel van de stuurgroep van DataLab AgriFood,” vertelt Lenny. “Het was geweldig dat we op deze locatie een fysieke bijeenkomst voor alle 37 studenten en betrokken docenten konden organiseren. Voor sommigen meteen de eerste kennismaking met de agrofoodsector.”

Bezoekers bij appelbomen

De kick-off van de minor vond plaats bij Proeftuin Randwijk.

Kennismaken met de praktijk

De minor heeft zich, vanwege de coronabeperkingen, voor het grootste deel online afgespeeld. “Dat we helemaal niet op excursie konden gaan, was wel een gemis,” zegt Lenny. “Juist tijdens bedrijfsbezoeken in een stal of kas, komt de agrarische sector tot leven. Vooral door studenten die minder bekend zijn met de sector, is zo’n kennismaking heel waardevol.”

Verschillende achtergronden

Van de groep studenten was ongeveer de helft afkomstig van HAS Hogeschool, de andere helft was afkomstig van Avans Hogeschool. Ook deden er nog 3 internationale studenten van de Hochschule der Medien uit Stuttgart mee. Lenny: “Alleen al de groepssamenstelling, met studenten en docenten van heel verschillende achtergronden, maakte deze minor interessant.”

Projectopdrachten

In de eerste helft van de minor stond de theorie centraal. Studenten kregen een stevige basis op het gebied van datasience, die werd aangevuld met ongeveer 20 gastlessen van sprekers uit de agrofoodsector In de tweede helft van de minor stonden de projectopdrachten centraal. Acht bedrijven uit de agrofoodsector hadden een opdracht neergelegd waar studenten in groepen van 4 à 5 mee aan de slag gingen. In elke groep werd een mix gemaakt tussen de studenten van de HAS (agro, food en leefomgeving) en van Avans (business en IT).

Dieren, planten en bomen

Een greep uit de opdrachten: koeherkenning op basis van visualisatietechnieken voor Wageningen Bioveterinairy Research, wilde planten invasiviteit voor Floron, het welzijn van kuikens meten op basis van geluidsdata voor Kuijpers Kip en een voorspelmodel voor de opbrengst van aardappels voor Delphy. Ook DataLab-partner Fruitmasters had een opdracht ingebracht over het automatisch herkennen van de kwaliteit van jonge fruitbomen in de groei.

Lenny van Erp

Lenny van Erp, lector Precision Livestock Farming.

Zoveel van elkaar geleerd

“De expertise van de Avans-studenten en -docenten is echt een waardevolle aanvulling op onze eigen kennis,” meent Lenny. “Zo waren we in staat om onze opdrachtgevers betere resultaten op te leveren, want oplossingen konden worden doorberekend en geprogrammeerd.” Ook de docenten, die in tweetallen (1 van de HAS, 1 van Avans) een groep begeleidden, vonden de samenwerking erg leerzaam: “Dat heb ik echt het meest terug gehoord, dat ze zoveel van elkaar hebben geleerd.”

Virtuele posterpresentatie

De minor werd op 28 januari van dit jaar afgesloten met een webinar en een virtuele posterpresentatie annex borrel met alle studenten, docenten en opdrachtgevers. Lenny blikt er met een goed gevoel op terug. “Er zaten echt een paar pareltjes tussen. Erg jammer dat dit vanwege de lockdown geen fysieke bijeenkomst kon zijn. Toch hebben we er iets leuks van weten te maken. En het smaakte zeker naar meer.”

Op 30 augustus 2021 gaat de minor Data Science in AgriFood opnieuw van start. Studenten die willen deelnemen kunnen zich aanmelden via Kies op Maat. Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met Lenny van Erp.

Deel deze pagina