1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Afgestudeerde Sam aan het woord (1)

Afgestudeerde Sam aan het woord

Sam heeft Milieukunde gestudeerd aan HAS green academy en studeert momenteel de master Biobased Sciences aan de Wageningen universiteit.

Hoe kijk je terug op je studie?

Zeer positief, ik heb het altijd naar mijn zin gehad. De onderwerpen waren interessant, docenten aardig en laagdrempelig contact was altijd mogelijk. Ik vond practicums en eigen onderzoeken opzetten het leukst! De kleine klas maakte het mogelijk om iedereen redelijk tot goed te leren kennen. Dat maakte de sfeer in de lessen altijd heel gezellig.

Hoe zag een dag studeren er voor jou uit?

Meestal vroeg opstaan om naar het station te fietsen in Kapelle. Daar stapte ik op de trein naar Den Bosch, elke dag een rit van 1.5 uur. Deze tijd besteedde ik meestal nuttig door in te lezen, opdrachten te maken, practica voor te bereiden etc. Zodra ik op school aankwam ging ik naar de les of practicum, overleggen met projectgroepje en zelfstandig werken aan projecten en opdrachten. Dat was vooral jaar 1, 2 en 4. Het gehele 3e jaar was stage.

Waarom heb je ervoor gekozen om door te gaan studeren?

Het enige wat ik mistte bij Milieukunde is de sterkere agrarische link, wat ik ook wel begrijp voor een meer technische opleiding. Een onderwerp als biobased economy heeft hier meer connectie mee, daarom ben ik door gaan studeren. Mijn huidige specialisatie heeft alles te maken met planten.

Heb je nog tips voor studenten die dit jaar afstuderen?

Kies een onderwerp wat je interessant vindt en doe het met gemotiveerde studenten. Het is belangrijk om met de deelnemende partijen in contact te blijven en elkaar niet uit het oog te verliezen. Probeer ook je opdracht te overzien en realistisch te plannen. 20 weken lijkt lang, maar de tijd gaat erg snel.

Wat is je droombaan? Sluiten je opleidingen daarop aan?

Een baan binnen landbouwadvies en duurzaamheid. Ik denk dat er redelijk veel mogelijkheden zijn binnen projecten in de landbouwsector. Ik zou het erg gaaf vinden als ik (mede) projectmanager zou kunnen zijn en adviezen kan geven. Dit zou dan zijn rondom de thema’s als verduurzaming van de agrarische bodem, opwaarderen van agrarische reststromen etc.

Meer weten?