1. Home
  2. Onderzoek
  3. Onderzoeksprojecten

Onderzoeks- projecten

13 lectoren en zo’n 50 docentonderzoekers werken samen met studenten, docenten en professionals uit het werkveld aan een toonaangevende onderzoeksagenda met praktijkgerichte onderzoeksprojecten, zowel in Nederland als daarbuiten.

Onderzoeksprojecten

Hier vind je een selectie uit de onderzoeksprojecten waar we als HAS aan werken. Je kunt ze allemaal bekijken of filteren op onderwerp door op een of meerdere expertises te klikken.

Onderzoeks- projecten

Expertise
  • SEAD-West

    Ontwikkeling tuinbouwonderwijs Rwanda

    In het internationale project SEAD-West heeft HAS green academy gewerkt aan de ontwikkeling van het tuinbouwonderwijs in de westelijke provincie van Rwanda in Afrika. Het project is inmiddels afgerond.

  • avocado

    FORQLAB: onderzoek avocadoteelt in Kenia

    HAS green academy werkt tot mei 2024 binnen het project FORQLAB met een serie afstudeeropdrachten aan food loss/waste en food quality in de Keniaanse avocadowaardeketen.

  • Praktijkgericht onderwijs Indonesië

    Verbeteren praktijkgericht onderwijs Indonesiƫ

    HAS green academy participeert in een 2-jarig Nuffic-project gericht op het ondersteunen en verbeteren van praktijkgericht onderwijs in Indonesië. We werken hierin samen met zowel Indonesische als Nederlandse partners.

  • Substraattraining Benin

    Substraattraining geven aan telers in Benin

    HAS green academy werkt samen met Holland Greentech en UCCM Calavi aan een internationaal Nuffic-project in het Franstalige Benin in West-Afrika gericht op substraattraining aan telers.

  • watersysteem

    Klimaatrobuuste watersystemen op landschapsschaal

    De lectoraten Klimaatrobuuste landschappen en Verdienvermogen voor Natuurinclusieve Landbouw participeren in 2 projecten die binnen het KIC-programma ‘Klimaatrobuuste watersystemen op landschapsschaal’ van NWO recent subsidie toegewezen hebben gekregen: RESHAPE en WaterScape.

  • koe-qr

    Minor Data Science in Agrifood

    In de Minor Data Science in Agrifood werken studenten samen aan het toepassen van datascience in de plant-, dier of leefomgeving. Het lectoraat Precision Livestock Farming is nauw betrokken.

  • ecologische waterkwaliteit

    Meten bedreigingen waterkwaliteit beeksystemen

    Het lectoraat Innovatieve Monitoring ontwikkelt een methodiek om individuele bedreigingen in beeksystemen te identificeren. Zo kunnen overheden en natuurbeschermers maatregelen nemen voor waterkwaliteitsverbetering.

  • logo

    Programma Gezonde Leefomgevingen

    De komende jaren werken de Bossche kennisinstellingen samen met publieke en private partners aan praktijkgericht onderzoek naar een gezonde leefomgeving die als prettig wordt ervaren, uitnodigt tot gezond gedrag en een zo laag mogelijke druk heeft op de gezondheid.

  • groente en fruit

    De Waarde(n) van Groenten en Fruit

    Het lectoraat Groene Gezondheid heeft met 12 bedrijven en 3 kennisinstellingen samengewerkt aan een betere onderbouwing van het effect van nutriënten op het lichaam en de gezondheidswaarde van versproducten.

  • Interactieve kaart Groene Gezondheid

    Interactieve kaart initiatieven voeding

    Het lectoraat Groene Gezondheid is betrokken bij de publicatie van een interactieve kaart die per gemeente initiatieven met betrekking tot voeding en gezondheid laat zien.

  • Hippische Monitor

    Hippische Monitor

    HAS green academy brengt jaarlijks de Hippische Monitor uit. De Hippische Monitor is samengesteld uit verschillende onderzoeken die HAS green academy in samenwerking met het Trendpanel Paard uitvoert en bijeenbrengt.

  • insecten

    Safe insects

    Het lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie verzamelt met dit project gegevens over voedselveiligheid om de toepassing van wettelijk verboden organische reststromen als substraat voor insectenkweek mogelijk te maken.

  • NWA-transitie

    Transitie naar een duurzaam voedselsysteem

    Onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda werkt een breed consortium aan het 3-jarige programma ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’. HAS green academy is vanuit het lectoraat Future Food Systems penvoerder.

  • Masterclass Expeditie Toekomst

    Masterclass Expeditie Toekomst

    Hoe denken jongeren over de toekomst van voedsel, landbouw en leefomgeving? Het lectoraat Future Food Systems organiseerde net voor de zomer van 2022 de vijfdaagse masterclass Expeditie Toekomst over dit onderwerp.

  • Klimaatrobuuste landbouw

    De afgelopen jaren is er vanuit het lectoraat Klimaatrobuuste landschappen veel onderzoek gedaan op het gebied van klimaatrobuuste landschappen en hoe je klimaatrobuuste landbouw hierin kunt meenemen.

  • vrouw met tomatenplant

    Sensortechnologie in tomatenteelt

    De sensortechnologie in de plantenteelt staat nog in de kinderschoenen. Binnen het project SCOUT heeft het lectoraat Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem zich hierin verdiept, specifiek op de tomatenteelt.

  • pet monitor

    Pet Monitor

    De Pet Monitor is een rapport over trends en ontwikkelingen binnen de gezelschapsdierensector. De monitor is geschreven vanuit het Trendpanel Gezelschapsdieren, gecoördineerd door Aeres Hogeschool Dronten in samenwerking met HAS green academy.

  • Voorkomen van voedsel- verspilling in de voedingsindustrie

    Inzicht krijgen in de omvang en oorzaken van voedselverspilling op ketenniveau, met als doel deze verspilling te verminderen. Dit is waar het de afgelopen twee jaar tijdens het project Voorkomen Voedselverspilling in de keten om heeft gedraaid. Het lectoraat Design Methoden in Food heeft zich bezig gehouden met het voorkomen van voedselverspilling binnen de zuivel-, vlees- en AGF-keten.

  • gereedschapskist

    De VerleidingsToolbox

    Het lectoraat Design Methoden in Food werkt sinds 2019 aan een geheel nieuw model waarin de belangrijkste aspecten van verleiding worden gedeeld, samen met methoden die hier voor kunnen worden ingezet.

  • Goed Verpakt

    Wat is de beste en meest duurzame manier van verpakken? Met die vraag worstelen bedrijven elke dag. De optimale situatie zou géén verpakking zijn, maar dat is bij voedsel vaak niet mogelijk. Toch kunnen we ook niet blijven verpakken zoals we tot nu toe steeds hebben gedaan. Het lectoraat Design Methoden in Food richt zich in het project Goed Verpakt op de meest 'onduurzame' aspecten van kant- en klaar maaltijden, portieverpakkingen en verpakte AGF-producten. Op 21 september 2023 is de eindpublicatie van het Goed Verpakt project gepubliceerd.

  • food waste

    ZERO Food Waste Challenge

    Het lectoraat Design Methoden in Food is aanjager van de ZERO Food Waste Challenge dat als doel heeft hbo-studenten bewustmaken van voedselverspilling in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie. De live kick-off van de editie van 2023 vond plaats op 12 september 2023 om 18.45 uur.

Filters

Expertise