Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Lectoraat Nieuwe Teeltsystemen

  1. HAS Onderzoek
  2. Lectoraten
  3. Lectoraat Nieuwe Teeltsystemen

Dit lectoraat richt zich op de toepassing van innovaties in de high-tech glastuinbouw en in gesloten systemen zoals vertical farming.

Nieuwe mogelijkheden high-tech tuinbouw

Technologieontwikkelingen op het gebied van LED-licht, sensoren/vision, biologische bemesting voor high-tech systemen, plasmatechnologie voor lokale nitraatproductie, ionspecifike sensoren en alles wat je met data kunt doen, scheppen kansen voor high-tech tuinbouw. Het betreft niet alleen meten rondom de plant, maar ook meten aan bijvoorbeeld de kop van de plant of de vrucht en plaagontwikkeling.  Energie en arbeid zijn, naast afschrijvingen, de belangrijkste kostenposten en ook daarin komen interessant ontwikkelingen snel op ons af.

Student in klimaatkamer - Growing without Daylight - HAS Hogeschool

Uitdagingen

De uitdagingen zitten vooral in de toepassing van al deze ontwikkelingen in de praktijk. Binnen het lectoraat werken we daarom voortdurend samen met de praktijk aan het begin van het ontwikkelingstraject en bij de validering van systemen. De stip op de horizon is een high-tech teeltsysteem dat CO2-neutraal is, waarbij veel beslissingen autonoom genomen worden en arbeid geminimaliseerd is. De HAS werkt aan deze uitdagingen vanuit kassen en klimaatcellen in Den Bosch en vanuit BrightBox-Venlo, een samenwerking van Botany-Has-Signify.

Kennisdelen

Het lectoraat deelt haar kennis met studenten van de HAS via gastlessen en via inbouw van kennis in reguliere onderwijsmodulen. De lector en team verzorgen gastlessen op andere instellingen, workshops en trainingen binnen bedrijven en presentaties op seminars. Via onderzoek op de HAS voor en met bedrijven wordt zowel kennis gedeeld als nieuwe kennis gegenereerd. Veelal studeren studenten op dit soort onderwerpen af. Het lectoraat werkt nauw samen met het Nederlandse en internationale bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden om de expertise te versterken.

Actueel