1. Home
  2. Onderzoek
  3. Fabian Ercan

Fabian Ercan

Als gepromoveerd klimaatbioloog ligt Fabians wetenschappelijke interesse bij de interactie tussen de levende wereld en de fysieke wereld. Hij combineert geografie, biologie, paleo-ecologie en klimatologie. Fabian werkt bij HAS green academy binnen het lectoraat Klimaatrobuuste Landschappen als docentonderzoeker. Hier vertaalt hij deze interesses verder naar de praktijk.

Beekdal

Focus onderzoek

Fabian: "Een organisme beïnvloedt de omgeving waarin het leeft, en de omgeving beïnvloedt het organisme; het begrijpen van deze interacties motiveert mij. Als mensheid verwachten we veel van de natuur, maar we laten ook een voetafdruk achter. Om te begrijpen hoe het klimaat zich over de loop van de aardhistorie heeft ontwikkeld heb ik verbonden aan Universiteit Utrecht jarenlang onderzoek gedaan naar het klimaat van het verleden met behulp van fossielen."

"Het is belangrijk om klimaatverandering door de tijd goed te kunnen begrijpen, om vervolgens te begrijpen hoe het klimaat in de toekomst kan veranderen. En wat nog interessanter is, is om te begrijpen hoe de natuur gereageerd heeft op een veranderend klimaat, om te kunnen begrijpen hoe de natuur in de toekomst zal reageren op een veranderend klimaat. Om tot de juiste inzichten te komen moeten belangrijke aspecten uit de geografie, biologie, paleo-ecologie en klimatologie gecombineerd worden."

Vertalen naar de praktijk

Aan de HAS werk ik als docentonderzoeker en projectleider binnen het lectoraat Klimaatrobuuste Landschappen, waar ik bovengenoemde interesses verder naar de praktijk vertaal. Het is in de lokale, dagelijkse praktijk van belang om te kijken naar maatschappelijke relevantie; zo gaan vraagstukken vaak over het behoud van natuurgebieden, slim omgaan met landbouw, duurzaam bosbeheer en de juiste inrichting van het landschap."

"In mijn onderzoekslijn kijk ik vooral naar de interactie tussen landschappelijkheid (denk aan bodem en water) en biologie. Ik bestudeer de interacties tussen het grootschalige van een landschap met het kleinschalige; de vegetatie, bijvoorbeeld in kas-experimenten. Daarnaast vind ik het belangrijk om me daarnaast bezig te houden met omliggende spanningsvelden zoals maatschappelijke belangen, governance en verdienvermogen."

"In de rol van projectleider ben ik verantwoordelijk voor verschillende SIA en NWO-projecten waarin deze thema’s terugkomen. Als docent geef ik bij de opleidingen Toegepaste Biologie en Applied Geo-information Science onder andere colleges over statistiek, duurzame landbouw en klimaatbiologie."

Projecten

  • Droge beek

    Landbouw in Klimaatrobuuste Beeklandschappen

    Nederland heeft de ambitie om in 2050 klimaatrobuust te zijn en staat daarmee voor een grote opgave. Deze opgave is in het bijzonder groot voor beeklandschappen, die worden gekenmerkt door de lager liggende beekdalen en hoge zandgronden. Het lectoraat Klimaatrobuuste landschappen van HAS green academy werkt aan deze opgave via het project 'Landbouw in Klimaatrobuuste Beeklandschappen'.

  • Droogteschade

    WUNDER

    Als gevolg van de klimaatverandering zullen extreme droogtes in Nederland naar verwachting vaker voorkomen, met mogelijk sociaal leed en enorme economische schade tot gevolg. Het lectoraat Klimaatrobuuste landschappen van HAS green academy werkt aan het project WUNDER dat een geïntegreerd modelleringssysteem om het gedrag van bodem en vegetatie tijdens langdurige droogte te begrijpen ontwikkelt.

  • Klimaatrobuust landschap

    RESHAPE & NAT

    Nederland moet in 2050 klimaatrobuust ingericht zijn. Wat betekent dat voor het landschap en watersysteem? Welke ontwikkelpaden zijn er? Dit staat centraal in de interdisciplinaire onderzoeksprojecten RESHAPE en NAT waar HAS green academy in participeert.

Publicaties

Van Noordpool naar beekdal is geen giga-stap, Eindhovens Dagblad, mei 2024

#7 Klimaatrobuust landschap, Onderzoekspodcast Hart voor Groen, HAS green academy, april 2024 (zie ook Spotify)

Klimaatrobuuste oplossingen voor droogte en overstromingen, SBS6/Doe maar Duurzaam, april 2024

Wat kunnen eeuwenoude blaadjes ons vertellen over het weer?, Atlas/SchoolTV, 19 oktober 2022

Wat zeggen de fossielen van plantencellen over ons klimaat, Radio1 De Nacht van de Wetenschap NTR, 14 juli 2022 (zie ook Spotify)

Publicaties Researchgate

Neem contact op