
Onderwijs en praktijk werken samen aan impact in de food sector!
Op 6 februari jl. zijn er vanuit HAS green academy te Den Bosch en Venlo maar liefst 79 onderzoeks- en ontwikkelprojecten gestart met organisaties in de Food sector.
HAS green academy heeft expertise op het gebied van agro, food en leefomgeving.
Onze expertises hebben we onderverdeeld in 8 categorieën. Selecteer 1 van de categorieën om onze verhalen te lezen over het onderwerp.
Op 6 februari jl. zijn er vanuit HAS green academy te Den Bosch en Venlo maar liefst 79 onderzoeks- en ontwikkelprojecten gestart met organisaties in de Food sector.
HAS green academy gaat meer biologisch en lokaal geproduceerde voedingsmiddelen bij de bedrijfscatering aanbieden om daarmee de consumptie van deze producten te stimuleren. Collegevoorzitter Reggy van der Wielen van de onderwijsinstelling ondertekende daartoe op 9 maart de intentieverklaring Biologische en Lokale Inkoop Bedrijfscatering van de Provincie Noord-Brabant.
Hoe kun je een consument positief verleiden om een gezonde en/of duurzame keuze te maken? We gebruiken daarbij de Verleidingstoolbox. Hiermee lichten we de belangrijkste methoden en aspecten toe hoe een food concept zo verleidelijk mogelijk kan worden ontworpen, ontwikkeld en vermarkt.
Op 14 februari jl. vond in Dome-X te Oss de kick-off plaats van afstudeeropdrachten die komende maanden worden uitgevoerd in het kader van het Innovatieprogramma Circulaire Verpakkingen Oss 2023.
Silke van Helvoirt – student Food Innovation bij HAS green academy – heeft de ZERO Food Waste Challenge gewonnen met het project Get Saucy. Dit is een kant-en-klare saus die je vanuit de diepvries in portieblokjes kunt gebruiken met als doel meer broccolistronken en -bladeren op het bord van de consument belanden. De award werd op 16 februari uitgereikt door HAS green academy, de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Jong Leren Eten en de Rabobank aan een student of groep studenten die het meest impactvolle voedselverspillingsproject hebben uitgevoerd tijdens de landelijke hbo ZERO Food Waste Challenge (ZFWC).
De maatschappij wordt steeds meer datagedreven. We ondervinden steeds meer toegevoegde waarde van data en gaan data verwerken. Steeds vaker worden maatschappelijke opgaven ook aangepakt met goed data inzicht als vertrekpunt. De hamvraag is: hoe gaan we ethisch verantwoord met die data om?
Voor alles een eerste keer. Zo ook de Omgevingswet, die volgens de huidige planning per 1 januari 2024 in zal gaan. Een grote uitdaging waar nog veel voor moet gebeuren.
Maak kennis met de melkveehouderij. Leer tijdens de online cursus van HAS green academy meer over koeien, hun productie en de sector waarin zij zitten en alles wat daarbij hoort.
Bij HAS green academy was op 18 januari de Talkshow Food &Health Tomorrow, dé talkshow van HAS green academy over de toekomst van voeding en gezondheid. We kijken terug op een inspirerende dag met inhoudelijk interessante gesprekken over onze voedselomgeving en hoe onderwijs, zorg, ondernemers en overheid hun rol kunnen pakken in het gezonder maken van die omgeving.
Door de alsmaar veranderende arbeidsmarkt en ontwikkelingen binnen het werkveld wordt er van werkgevers en professionals verwacht dat ze continu meebewegen. Daardoor ontstaat behoefte aan scholing, maar niet per se behoefte aan een volledige opleiding met graad. Jij wil als professional flexibiliteit en gerichte scholing met erkende kwaliteitswaarde. Microcredentialing, ofwel het opknippen van het onderwijs in kleinere eenheden die afzonderlijk worden gecertificeerd, stimuleert de flexibilisering van onderwijs en geeft een herkenbare waarde aan het aanbod Leven Lang Ontwikkelen.
Bij deze vernieuwde cursus van HAS green academy draait het om ingrediënten. Wat is de functionaliteit van bepaalde ingrediënten? Wat voor producteigenschappen geven die ingrediënten aan een voedingsmiddel? En waarom kan de functionaliteit van een ingrediënt per voedingsmiddel verschillen?
Op donderdagmiddag 26 januari presenteerden we de uitkomsten van het praktijkonderzoek SMART sensordata infrastructuur. Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door SURF.
Gaat de HAS-opleiding van jouw keuze uit van voldoende voorkennis van wiskunde en heb jij deze voorkennis niet? Dan kun je via HAS green academy een cursus volgen om deze achterstand weg te werken. Wil je alvast zeker zijn van een plek? Schrijf je nu in! Het is ook mogelijk om je alleen aan te melden voor deelname aan de toets (in januari & juli 2025). Lees verder onder het kopje 'alleen voor tentamen aanmelden' voor meer informatie!
Ruim een jaar geleden sloot de HAS zich aan bij de pilot Microcredentials van de Vereniging Hogescholen. Binnen deze pilot mogen we nu een mooie pijlpaal vieren. De eerste HAS green academy microcredential is namelijk uitgereikt aan Elle Janssen, projectmanager bij Scelta Mushrooms. Elle ontvangt de microcredential voor de succesvolle afronding van de cursus Business Concept & Sales in Venlo.
De winnaars van de FoodmanShip Awards 2023 zijn bekend! Op 31 januari werden de felbegeerde awards uitgereikt aan negen veelbelovende jonge talenten die (bijna) klaar zijn om de arbeidsmarkt te betreden. Deze studenten van HAS green academy bedachten allemaal vernieuwende oplossingen voor uitdagingen in food en food-systemen voor vandaag én morgen binnen het thema: We’re on fire! In de winnende concepten is veel aandacht voor gezondheid, duurzaamheid, het verbeteren van onze leefomgeving en de transitie van ons voedselsysteem.
Oud student Marieke volgde de hbo opleiding Food Technology bij HAS green academy en werkt nu als Technical service & Quality specialist bij Henningsen Nederland BV.
Weefselkweek neemt in de vermeerdering en veredeling van planten een steeds belangrijkere plaats in. Weefseltechnieken hebben namelijk enkele voordelen ten opzichte van traditionele vermeerderingstechnieken. Planten worden onder zo optimaal mogelijke groeiomstandigheden opgekweekt, zodat de groei optimaal gestuurd wordt.
Dr. ir. Ingeborg Haagsma-Boels is sinds 1 januari 2023 de nieuwe lector Eiwittransitie in Voeding. Zij neemt het stokje over van Fred van de Velde. Met haar komst wordt de scope van het lectoraat verbreed tot de ontwikkeling van producten met alternatieve eiwitten voor humane consumptie. Dit betekent dat het lectoraat zich naast plantaardige eiwitten ook gaat richten op bijvoorbeeld cellulaire agricultuur en insecten.
Gaat de HAS-opleiding van jouw keuze uit van voldoende voorkennis van scheikunde en heb jij deze voorkennis niet? Dan kun je via HAS green academy een cursus volgen om deze achterstand weg te werken. Wil je alvast zeker zijn van een plek? Schrijf je nu in! Het is ook mogelijk om je alleen aan te melden voor deelname aan de toets (in januari & juli 2025). Lees verder onder het kopje 'alleen voor tentamen aanmelden' voor meer informatie!
De komende jaren werken HAS green academy en Avans Hogeschool samen met publieke en private partners aan praktijkgericht onderzoek naar een gezonde leefomgeving die als prettig wordt ervaren, uitnodigt tot gezond gedrag en een zo laag mogelijke druk heeft op de gezondheid.
Het lectoraat Groene Gezondheid heeft met 12 bedrijven en 3 kennisinstellingen samengewerkt aan een betere onderbouwing van het effect van nutriënten op het lichaam en de gezondheidswaarde van versproducten.
HAS green academy en Avans Hogeschool realiseren binnen het Programma Gezonde Leefomgevingen met een grote groep consortiumpartners een onderzoeksinfrastructuur om nieuwe kennis, methoden en best practices te ontwikkelen op het gebied van gezonde leefomgevingen. Dit zijn omgevingen die bijdragen aan meer en gezondere levensjaren voor inwoners. De onderwijsinstellingen hebben recent een SPRONG-subsidie toegekend gekregen voor fase 1 van het programma.
Being part of an international programme makes it fun and very interesting to learn about other students’ cultural differences. The Netherlands itself is an open-minded and friendly country that embraces English as a second language in many cities, giving the students the opportunity to balance their financial lives and expand their social activities. I found it funny that many locals could speak my language or understand it at a certain level. Dutchies are often curious people with a kind but direct way of communicating.
Hans Huijbers, de huidige voorzitter van de Raad van Toezicht van HAS green academy, treedt eind 2022 af. Na ruim 12 jaar lid te zijn geweest, waarvan de laatste 9 jaar als voorzitter, draagt hij het voorzitterschap over aan Anita Wouters. Op 15 december nam hij de voorzittershamer nog één keer ter hand. In dit artikel kijkt Hans Huijbers terug op 12 jaar Raad van Toezicht en werpt hij een blik op de toekomst.