1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Onderzoekspodcast Hart voor Groen - Thema gezond voedselkeuzegedrag

Podcast Hart voor Groen: beluister alle afleveringen rondom gezonde voedselkeuzes maken

Begin dit jaar hebben we als HAS green academy voor onze onderzoekspodcast Hart voor Groen een prachtige serie afleveringen gemaakt rondom het thema gezond voedselkeuzegedrag. Alle afleveringen blijven beschikbaar, dus beluister ze wanneer het jou uitkomt.

Hart voor Groen

In vier afleveringen bespreken gespreksleider Florieke Koers en haar gasten hoe de HAS via onderzoeksprojecten als Campus van de Toekomst, Mbo-student in actie voor meer plantaardig voedsel én Gezonde Leefomgevingen bijdraagt aan het stimuleren van gezond voedselkeuzegedrag.

Keuzevrijheid in een veranderende voedselomgeving

Lector Herman Peppelenbos en docentonderzoeker Amely Verreijen van HAS green academy gaan uitgebreid in op hoe onze voedselomgeving eruitziet en hoe deze aan verandering onderhevig is. Want de voedselomgeving heeft veel invloed op voedselkeuzegedrag.

HAS-lector Antien Zuidberg en hoofddocent en docentonderzoeker Willemijn Vermeer van de Hogeschool van Amsterdam vertellen over hoe vrij de consument eigenlijk is in de keuzes die hij maakt.

“Mensen denken vaak dat ze heel veel invloed hebben op wat ze kopen”, zegt Amely Verreijen bijvoorbeeld. “Maar je maakt heel veel voedselkeuzes op een dag en veel van die keuzes maak je ondoordacht. Dat kan ook niet anders: je zou er doodmoe van worden. Ook lokt bepaald soort voedsel een lichamelijke reactie uit. Je gedrag is daardoor vaak anders dan je intentie: in een ongezonde voedselomgeving koop je vaker ongezond voedsel.”

Gezonde voeding als onderdeel van gezond leven

Lector Annet Roodenburg en vierdejaars student Thomas van Kuik van de HAS gaan in op het verbeteren van het voedselaanbod als voorwaarde om consumenten beter te laten kiezen. Thomas vertelt daarbij uitgebreid over de minor Creating a Healthy Food Environment waarin studenten opdrachten uitvoeren voor het werkveld.

Programmanager Stefanie van Mook van HAS green academy en gedragsexpert Liesbeth Velema van het Voedingscentrum tot slot geven hun visie op gezonde voeding als onderdeel van zowel een gezonde levensstijl als een gezonde leefomgeving.

Samenwerken en het grotere plaatje zien, staat daarbij centraal. Stefanie van Mook: “Als we echt verandering te weeg willen brengen, moeten we dat vanuit een integrale blik doen. We moeten de verschillende omgevingen (voedselomgeving, sociale omgeving, bebouwde omgeving en groene omgeving) bij elkaar brengen om zowel goed te doen voor mens als planeet.”