1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Twee projecten van de HAS zijn genomineerd voor de Groenpact Impactprijs

Twee projecten van de HAS zijn genomineerd voor de Groenpact Impactprijs

Projecten van de opleidingen International Food & Agribusiness en Veehouderij zijn genomineerd voor de Groenpact Impactprijs van 2024!

Landbouwcrisis

De IFA-studenten focusten zich op de huidige landbouwcrisis in Nederland. Dit vraagt namelijk om nieuwe manieren om alle monden gevoed te houden met oog voor planetaire grenzen en bestaanszekerheid van boeren. Samen met Plaats de Kleine Aarde hebben IFA studenten Jennifer, Roos, Teun en Nathan deze urgentie aangegrepen om scenario’s voor een ‘fit for the future’ landbouw- en voedselsysteem in Nederland te verkennen. Hoe kunnen we bewegen naar een regeneratief Nederlands voedselsysteem voor 2060?

Hierbij hebben de studenten zich niet laten leiden door business as usual, maar zijn ze juist buiten de gebaande paden gegaan: alternatieve economische principes, nieuwe landbouwpraktijken en onconventionele samenwerkingen. De studenten benadrukken de noodzaak van een samenwerkingsgerichte én waardengerichte aanpak. We maken de toekomst samen. Dit zou mogelijk moeten zijn door sectoroverstijgende samenwerking, waarin burgers ook een belangrijke rol spelen en verantwoordelijkheid dragen.

Noodsituaties

De studenten van de opleiding veehouderij werden door VPH Consultancy gevraagd om een Veehouderij Evacuatie Beoordeling op te stellen. Daarmee is een digitale tool ontwikkeld waarmee evacuatie kan worden voorbereid. In de tool kunnen veehouders en crisisorganisaties tijdens een noodsituatie zien wat de mate van overstroming is, hoe snel dit de veehouders in een gebied zal bereiken en hoeveel tijd er is om vee te evacueren. Zo zullen er geen onnodige kosten gemaakt worden, maar ook minder dierenlevens verloren gaan.

 

De beoordeling en de informatie- en evacuatietool kan niet alleen gebruikt worden door veehouders zelf, maar is ook handig in gesprekken tussen burgers, gemeenten, provincies, waterschappen en veiligheidsregio’s om beleid op te baseren.

De studenten zijn met deze projecten genomineerd voor de Groenpact HBO impactprijs. Op maandag 3 juni zal de winnaar bekend worden gemaakt tijdens de officiële prijsuitreiking bij het Aeres Hippisch Centrum in Kootwijkerbroek.