1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Jarwin de Man winnaar Landelijk Studenten Kampioenschap Veebeoordelen

Jarwin de Man wint Landelijk Studenten Kampioenschap Veebeoordelen

Op 29 maart won Veehouderij-student Jarwin de Man de titel van studentenkampioen veebeoordelen. Dit jaarlijkse evenement vond plaats in Schalkwijk en trok niet alleen studenten van de HAS, maar ook van andere agrarische hogescholen. Desondanks wist Jarwin zich te onderscheiden met de beste prestatie.

Bij de wedstrijd kregen de deelnemers de taak om een aantal vaarzen en koeien te beoordelen op basis van hun uiterlijke kenmerken. De deelnemers werden door de jury beoordeeld op hun nauwkeurigheid en deskundigheid in het beoordelen van het vee, en de mondelinge toelichting van hun plaatsing.

Van huis uit meegekregen

Veebeoordelen is een vaardigheid die belangrijk is voor mensen die werkzaam zijn in de veehouderijsector, omdat het helpt bij het selecteren van dieren voor fokprogramma's, het beoordelen van het exterieur van het vee, en het maken van beslissingen over het management van de veestapel.

Voor Jarwin is veebeoordelen dan ook al flinke tijd een passie: van huis uit was hij al met de koeien bezig en had hij interesse in de keuring van de koeien op hun eigen erf. Ook kon hij vaak samen met zijn broer sparren en oefenwedstrijden bijwonen. Dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen: vorig jaar behaalde Jarwin al de tweede plek, terwijl zijn broer de eerste plaats veroverde. Maar dit jaar stond Jarwin met een 9,5 voor zijn mondelinge toelichting en maar liefst 42 punten voorsprong bovenaan de ranglijst!

Vanuit de HAS wordt een paar keer per jaar een oefenavond georganiseerd. Ik probeer daar wel altijd bij te zijn. Het is waardevol om met medestudenten te kunnen overleggen en van elkaar te kunnen leren.

Mooie winst

Ook vanuit zijn opleiding had Jarwin zijn vaardigheid aan kunnen scherpen: “Vanuit de HAS wordt een paar keer per jaar een oefenavond georganiseerd. Ik probeer daar wel altijd bij te zijn. Het is waardevol om met medestudenten te kunnen overleggen en van elkaar te kunnen leren, en als koeienliefhebber geniet je natuurlijk ook gewoon van de koeien die je mag keuren. En daarnaast is het natuurlijk ook hartstikke gezellig en worden deze oefenavonden altijd feestelijk afgesloten.”

En hoe Jarwin naar zijn winst kijkt? “Dit jaar was mijn laatste kans om mee te doen, want dit is mijn laatste jaar aan de HAS. Dus ik ben erg blij dat ik heb kunnen winnen, nou ben ik écht kampioen, dat is een mooie afsluiter.”