1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Docentverhaal Maike Konings

Docentverhaal Maike

Hoi, ik ben Maike Konings en ik woon in Moergestel. Ik werk inmiddels 21 jaar op de HAS als docent, begeleider en coach voor de opleiding Management van de Leefomgeving en mindfulness-trainer voor studenten van alle opleidingen. Ik heb ook een eigen bedrijf, genaamd Mind4Work, waar ik één of twee dagen per week voor werk. Ik vind het een superleuke combinatie die me scherp houdt en zorgt voor afwisseling.

Motiveren van studenten

Het allerleukste vind ik het enthousiasmeren en motiveren van studenten, zodat ze zelf echt ontdekken wat hen interesseert en wie ze zijn. Het moment waarop ik het meest trots ben, is wanneer ik vierdejaarsstudenten vaarwel zeg bij hun afstuderen. Dan denk ik terug aan hoe ze als jonge studenten binnenkwamen en zie ik hoe ze nu als volwaardige volwassenen de arbeidsmarkt betreden. Het geeft me voldoening om zelfverzekerde en doelgerichte studenten te zien, die weten wat ze willen bereiken. Dat ze weten welke richting ze willen inslaan binnen de gezonde en groene leefomgeving en bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen. Dat is waar ik het meest trots op ben.

Student-docentrelatie

De werksfeer is erg gezellig en open. We hebben een goede band met de studenten, maar het blijft belangrijk dat er een professionele docent-student relatie is. Hoewel we informeel zijn, zijn de studenten niet onze vrienden. De informele sfeer is goed, zodat studenten ons gemakkelijk vinden wanneer ze hulp nodig hebben en bij ons kunnen binnenlopen. Onder collega's heerst er ook een leuke sfeer. Ik zou dan ook nooit de gehele tijd alleen willen werken, omdat ik de gezelligheid van de HAS zou missen. Maar ook met studenten is het gewoon heel leuk, gezellig en leerzaam. We hebben een goede band met elkaar en iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn.

We hebben een goede band met elkaar en iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn

Thuisvoelen

Ik heb altijd heel erg het gevoel gehad dat ik thuis was op de HAS. Toen ik hier als student binnenkwam, dacht ik: 'Ja, hier wil ik studeren'. Los van de opleiding die ik wilde kiezen, was deze plek gewoon heel prettig om te zijn. Het is gewoon een fijne omgeving met een prettige sfeer. Daarbij is het heel belangrijk dat je hier iets bijdraagt aan het verbeteren van de wereld, waar ik veel waarde aan hecht.

Ik denk dat bijna alle docenten en studenten hier ook een beetje idealistisch zijn. Wat ik daarmee bedoel, is dat iedereen iets wil bijdragen aan het verbeteren, mooier, schoner en groener maken van de wereld. Of dat nu op het gebied van voeding, duurzaamheid, milieu, groen, of de echte leefomgeving is: ik denk dat dat iets is waar iedereen op de HAS voor staat.

Tips voor toekomstige studenten

Wil jij ook graag je leefomgeving groener en mooier maken? Of wil jij een fijnere leefomgeving creëren? Kom dan je ideeën uitwerken op de HAS. Kies je eigen weg en zet al je energie daarop in. Kijk eens naar buiten… wat zou jij nou mooier, beter of groener willen maken? Kom dat bij ons doen.