
Onderzoeks- groep Gezonde voeding en gezond leven
De onderzoeksgroep Gezonde voeding en gezond leven van HAS green academy heeft de ambitie om met praktijkonderzoek – gekoppeld aan opleidingen, cursussen en adviestrajecten - een belangrijke bijdrage leveren aan het doel: ‘Een gezond leven – je hele leven lang’.

Over de onderzoeksgroep
Doelen
Om onze bijdrage aan ‘Een gezond leven – je hele leven lang’ te realiseren willen we in 2030 de volgende doelen bereikt hebben:
- HAS green academy is in Zuid-Nederland hét expertisecentrum voor toegepast en praktijkgericht onderzoek op het thema ‘gezonde voeding en gezond leven’ – dankzij intensieve samenwerking van onderwijs, onderzoek en externe partners.
- Er is een toename van het aanbod aan gezonde voeding.
- Meer mensen kiezen voor een gezond voedingspatroon.
- HAS green academy heeft met samen met andere kennisinstellingen, overheden en bedrijven strategische allianties gevormd die bijdragen aan het bereiken van de doelstelling ‘Een gezond leven – je hele leven lang’.
Onderzoekslijnen
- Voedselproducten: Wanneer is een voedingsmiddel (product) gezond en hoe ondersteunen gezonde voedingsmiddelen een gezond leven? Denk aan onderzoek naar de ontwikkelingen rondom de Nutriscore. Maar ook: welke ingrediënten bepalen wat gezonde voeding is? Wat zijn meetbare effecten voor de consument?
- Consumentengedrag: Hoe ondersteunen we consumenten in het algemeen en specifieke doelgroepen in het bijzonder om gemakkelijker tot keuzes voor gezonde voeding en gezond leven te komen? Denk aan onderzoek naar ‘voedselvaardigheden’ van de consumenten: wat weten zij eigenlijk van voedsel en is dat genoeg om een gezonde keuze te maken? Hoe ontwikkelen en testen we aantrekkelijke concepten die een gezond voedselpatroon ondersteunen?
- Voedselomgeving: Welke innovatieve concepten en interventies in de voedselomgeving kunnen hieraan bijdragen? Denk aan onderzoek naar het bereiken van consumenten die over onvoldoende mogelijkheden beschikken om zelf vorm te geven aan gezonder leven. Hoe kunnen we via inrichting van bijvoorbeeld supermarkten en kantines gezonde keuzes stimuleren? En hoe kunnen we het daadwerkelijke effect daarvan meten?
Betrokken lectoraten
De volgende lectoraten zijn betrokken bij de onderzoeksgroep Gezonde voeding en gezond leven:
Partnerschappen en maatschappelijke rollen
Lectorenplatform Voedsel, Voeding & Gezondheid
Lectoren Annet Roodenburg en Herman Peppelenbos zijn lid van het lectorenplatform Voedsel, Voeding & Gezondheid.
De lectoren die samen het Platform Voedsel, Voeding en Gezondheid vormen, werken vanuit verschillende invalshoeken aan voedselvraagstukken. Deze vraagstukken hebben allemaal te maken met beschikbaarheid en toegankelijkheid van duurzaam, veilig en gezond voedsel voor iedereen. De betrokken lectoren willen samen het praktijkgericht onderzoek rond voedsel, voeding en gezondheid versterken en de resultaten maatschappelijk breder uitdragen.
Gerelateerde opleidingen
Bacheloropleidingen
Voltijdopleiding Food Technology
Voltijdopleiding Food Innovation
Voltijdopleiding Bedrijfskunde en foodbusiness
Voltijdopleiding Health Innovation
Voltijdopleiding International Food & Agribusiness (EN)
Voltijdopleiding Toegepaste Biologie
Bedrijfsopleidingen
Cursus Business Concept & Sales
Cursus Packaging Projectmanager
Cursus Productontwikkeling en Ingrediënten
Cursus Vleestechnologie en Alternatieve Eiwitten
Neem contact op
Projecten
Afleveringen van Onderzoekspodcast Hart voor Groen over gezonde voeding en gezond leven
#26 Consumentenonderzoek op locatie – met Antien Zuidberg en Theo Toering
Deze aflevering staat in het teken van verschillende onderzoeksprojecten die HAS green academy samen met Bamboo Brands uitvoert binnen het Consumer Behaviour Lab. Dit lab heeft als doel start-ups en scale-ups te helpen succesvolle innovaties te realiseren op basis van écht consumentengedrag. Want 80% van de innovaties zijn binnen een jaar alweer uit het winkelschap verdwenen. Betrouwbaar consumentenonderzoek op locatie is één van de oplossingen om dit te veranderen. Aan tafel zitten lector Antien Zuidberg van HAS green academy en Theo Toering, oprichter en directeur van Bamboo Brands.
Meer informatie over het Consumer Behaviour Lab: https://consumerbehaviourlab.nl/
#24 Transitie duurzaam voedselsysteem – met Frederike Praasterink en Herman Peppelenbos
In deze aflevering staat helemaal in het teken van het recent afgeronde onderzoekprogramma ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’. Een breed consortium heeft de afgelopen 4 jaar onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda aan dit nationale onderzoeksprogramma gewerkt met HAS green academy als penvoerder.
Het is het eerste transdisciplinaire consortium in Nederland dat aan de transitie van het voedselsysteem als geheel werkte. En dat ook nog met een hbo-instelling als trekker. Daarom bespreken we niet alleen de resultaten van het project, maar delen ook ervaringen over het proces. Te gast zijn lectoren Frederike Praasterink van het lectoraat Future Food Systems en Herman Peppelenbos van het lectoraat Groene Gezondheid.
#19 Eiwitinname en ouderen - met Amely Verreijen en Joost Linschooten
In deze aflevering zoomen we in op het thema eiwitinname en ouderen. Te gast zijn docentonderzoekers Amely Verreijen en Joost Linschooten van het lectoraat Voeding en Gezondheid.
Mensen van boven de 65 krijgen vaak niet voldoende eiwit binnen. Dat is over het algemeen wel bekend, maar toch zijn veel van hen zich daar niet van bewust. Ze kunnen daardoor zelfs ondervoed raken. Daarnaast eten ouderen vooral dierlijke eiwitten. Minder duurzaam dus. Het zijn 2 vraagstukken die samenkomen in het onderzoek van Amely en Joost. Aan bod komen onder meer de onderzoeksprojecten Duurzaam Eiwitwijs en 2Eat.
- Meer weten over het lectoraat Voeding en Gezondheid
- Meer weten over de onderzoekslijn Voeding voor doelgroepen: 65’plussers
- Meer weten over het project Duurzaam Eiwitwijs

#13 Campagne voedselverspilling - met Antien Zuidberg, Elseline Schouten en Steven ten Cate
In deze aflevering staat het thema voedselverspilling centraal. ‘Als je niet kan, meld het dan: jouw eetafmelding vermindert onze voedselverspilling’.
Dat is de slogan van een campagne tegen voedselverspilling die HAS green academy op de Opening van het Studiejaar heeft gelanceerd. Onder de campagne ligt een onderzoek van het lectoraat Design Methoden in Food, uitgevoerd in samenwerking met Appèl Catering en de bedrijfsvoering van de HAS.
In deze aflevering ontdek je wat deze campagne inhoudt, wat voor onderzoek er gedaan is door studenten en welke activiteiten je de komende tijd kunt verwachten. Te gast zijn lector Antien Zuidberg, manager Elseline Schouten van HAS Services en accountmanager Steven te Cate van Appèl.

#4 Gezonde voeding versus gezond leven - met Stefanie van Mook en Liesbeth Velema
In deze aflevering hebben we het over het in kaart brengen en verbeteren van het voedselaanbod én de rol van het bedrijfsleven daarin. Te gast zijn lector Voeding en Gezondheid Annet Roodenburg en een vierdejaars student Food Technology van HAS green academy. Aan bod komt onder meer de minor Creating a healthy food environment.

#3 Verbeteren voedselaanbod – met Annet Roodenburg en student Food Technology
In deze aflevering hebben we het over het in kaart brengen en verbeteren van het voedselaanbod én de rol van het bedrijfsleven daarin. Te gast zijn lector Voeding en Gezondheid Annet Roodenburg en een vierdejaars student Food Technology van HAS green academy. Aan bod komt onder meer de minor Creating a healthy food environment.

#2 De keuzevrijheid van de consument – met Antien Zuidberg en Willemijn Vermeer
In deze aflevering hebben we het over de keuzevrijheid van de consument. Want hoe vrij is de consument eigenlijk écht als het gaat om de keuzes die hij maakt? Kun je nog kiezen voor gezond voedsel als 80% van het voedselaanbod ongezond is? Lector Antien Zuidberg van het lectoraat Design Methoden in Food HAS green academy en hoofddocent en onderzoeker Willemijn Vermeer van de Hogeschool van Amsterdam zijn te gast. Aan bod komt onder meer het onderzoeksproject Mbo-student in actie voor meer plantaardig voedsel.

#1 Onze voedselomgeving – met Amely Verreijen en Herman Peppelenbos
In deze eerste aflevering bespreken we hoe het eigenlijk gesteld is met onze voedselomgeving en hoe deze de afgelopen jaren is veranderd. Want de voedselomgeving heeft veel invloed op ons voedselkeuzegedrag. In deze aflevering zijn docentonderzoeker Amely Verreijen en lector Herman Peppelenbos van het lectoraat Groene Gezondheid van HAS green academy te gast. Aan bod komt onder meer het onderzoeksproject Campus van de Toekomst.
