1. Home
  2. Onderzoek
  3. Onderzoeksprojecten
  4. Gezonde productsamenstelling: de rol van fooddata

Gezonde product samenstelling: de rol van fooddata

Het lectoraat Voeding en Gezondheid monitort de voortgang van verbeteringen in het productaanbod en bekijkt of het gezonder wordt. Ook is er aandacht voor de rol van fooddata in de voedingsindustrie.

etikel voedingsmiddel

Herformuleren staat al lange tijd op de agenda van de Nederlandse overheid. De focus ligt hierbij op zout, verzadigd vet, suiker en energie. Ook bij het ontwikkelen van nieuwe producten is de samenstelling van belang. De vraag: ‘Wanneer is een voedingsmiddel nu gezond?’ houdt velen bezig. Diverse antwoorden bestaan al.  

Daarnaast wordt er heel veel gesproken over voeding & gezondheid. Veel over wat je mag zeggen is vastgelegd in wetgeving: etikettering, voedingswaarde declaratie, gezondheidsclaims. Optioneel  is het gebruik van logo’s. Ontwikkelingen in het vergroten van transparantie naar de consumenten maken het enerzijds mogelijk om deze informatie te verzamelen en te monitoren; anderzijds kan het effect op consument en producent worden gevolgd. 

Monitoren voedselaanbod 

Gezonde voedselkeuzes maken is niet altijd gemakkelijk. Om consumenten hierbij te helpen, is het wettelijk verplicht om voedingswaarden en ingrediëntenlijsten op de verpakking van een voedingsmiddel en (online) in de webshop te vermelden. Deze verplichte voedingswaarden en ingrediëntendeclaratie op het etiket van voedingsmiddelen (communicatie) geeft de mogelijkheid om de samenstelling van het voedselaanbod te monitoren. 

In overleg met externe partners (zoals RIVM, Voedingscentrum), kunnen de etiketten van specifieke productgroepen geëvalueerd worden. We maken daarbij gebruik van bestaande en nog te ontwikkelen IT-tools voor dataverzameling (Global Food Monitoring, OCR scanner voor etiketten). Met behulp van deze data worden onderzoeksvragen beantwoord. 

Rol fooddata 

We monitoren bijvoorbeeld de voortgang van verbeteringen in het productaanbod en bekijken of het gezonder wordt (minder zout, suiker, verzadigd vet). Daarnaast is er aandacht voor de steeds groter wordende rol van fooddata binnen de voedingsindustrie. 

Het onderzoek vindt plaats in verschillende projecten en bouwt voort op onderzoek dat zich aanvankelijk richtte op herformuleren, E-nummers en de rol van de voedingsmiddelenindustrie. De HAS is penvoerder van het project KIEM-project 'Ken je voedingsmiddel scan' waarin met 4 partners aan een OCR tool wordt gewerkt om etiketinformatie te digitaliseren. 

Ken je voedingsmiddel scan
Tabel gegevens Suiker in kinderkoekjes

Publicaties

Podcast Iamafoodie: maart 2022 over Nutriscore #47: Hoe Albert Heijn al ongeoorloofd gebruik maakt van de Nutriscore. In gesprek met Michelle van Roost en dr. Annet Roodenburg - I'm a Foodie (iamafoodie.nl) 

Tognon G, Beltramo B, Schilpzand R, Lissner L, Roodenburg AJC, Don R, Nair KM, Nnam N, Hamaker B, Smorenburg H. Development of the Choices 5-Level Criteria to Support Multiple Food System Actions. Nutrients. 2021 Dec 16;13(12):4509. doi: 10.3390/nu13124509. PMID: 34960059; PMCID: PMC8705685. 

Serie van 9 blogs door A. Roodenburg over het onderwerp ‘Voedselkeuzelogo’s’ verscheen in het voorjaar 2021, zowel op de HAS website als op het platform Foodlog.  

van den Assum S, Schilpzand R, Lissner L, Don R, Nair KM, Nnam N, Uauy R, Yang Y, Pekcan AG, Roodenburg AJC. Periodic Revisions of the International Choices Criteria: Process and Results. Nutrients. 2020 Sep 11;12(9):2774. doi: 10.3390/nu12092774. PMID: 32932836; PMCID: PMC7551836. 
 
Van Gunst, A. Roodenburg A.J.C. Consumer Distrust about E-numbers: A Qualitative Study among Food Experts. Foods. 2019 May 27;8(5). pii: E178. doi: 10.3390/foods8050178. 

Van Gunst A, Roodenburg AJC, Steenhuis IHM. Reformulation as an Integrated Approach of Four Disciplines: A Qualitative Study with Food Companies. Foods. 2018 Apr 20;7(4):64. doi: 10.3390/foods7040064. PMID: 29677158; PMCID: PMC5920429.  

Suzan J. C. M. Janssen, Kelly J. J. Neessen, Elizabeth Dunford, Hans Verhagen, Annet J. C. Roodenburg. Sodium and Saturated Fat Levels in Meat Products in the Netherlands: An Evaluation Based on Label Information. Journal European Journal of Nutrition & Food Safety 2018, 8, 300-323. 

Broodje gezond: E-nummers, mei 2017 

Van Gunst, A., Roodenburg, A.J.C., Van de Velde, F.: Framework for product reformulation: The integration of four disciplines; Nutrition & health, Food technology, Legislation and Consumer perspective, september 2016 

Blog 'Hoezo teleurgesteld over zoutverlaging', december 2016 

Neem contact op