De hbo-opleiding Toegepaste Biologie in Venlo is in 2023 opnieuw uitgeroepen tot TOPOPLEIDING! Dit kwaliteitszegel is gebaseerd op tevredenheidsonderzoek onder studenten van Keuzegids Hbo. Toegepaste biologie kreeg het zegel ook al in 2017, 2018, 2019, 2021 en 2022.


In het kort
Opleiding in beeld
-
Toegepaste Biologie
Topopleiding
Tijdens je studie
Theorie, praktijk, cases en projecten: bij de hbo-opleiding Toegepaste Biologie komen ze perfect samen. Meteen vanaf het eerste jaar werk je in groepen aan vraagstukken uit de praktijk, vaak in opdracht van een bedrijf. In de kas, het dierenverblijf of buiten in het veld verzamel jij gegevens voor jouw onderzoek. Zo ontwikkel je jezelf én draag je bij aan een gezonde, duurzame leefomgeving voor ecologie, dier, plant en in Venlo ook voeding.
Inhoud van de studie
Jaar 1: Brede basis, van grote ecosystemen tot kleine cellen
Je leert in blok 1 begrijpen hoe temperatuur, vocht en voedingsstoffen invloed hebben op de verspreiding en het voorkomen van planten in een ecosysteem. In blok 2 focus je op hoe het gedrag van dieren wordt beïnvloed door bijvoorbeeld hun voeding of omgevingsfactoren. In de laatste twee blokken zoom je in op de bouw, werking en functie van organen, weefsels, cellen en zelfs moleculen waaruit planten en dieren zijn opgebouwd en koppelt dit aan hun levenscyclus.
Het hele jaar ga je naast lessen en zelfstudie wekelijks samenwerken om een case op te lossen. Onder begeleiding van een docent ga je zelf actief aan de slag met het uitwerken van de theorie en vervolgens gaan jullie je bevindingen presenteren en bediscussiëren. Dit noemen we Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO).
Ondersteunend aan de theorie en de projecten krijg je vakken zoals scheikunde, wiskunde, dataverwerking, statistiek en Engels.
Jaar 2: Uitbreiding en verdieping
Dit jaar bouw jij je vaardigheden uit jaar 1 uit met o.a. vakken als statistiek, Engels, adviesvaardigheden en onderzoeksmethodieken. Je opgedane kennis pas je meteen toe in een real-life groepsproject voor een bedrijf of organisatie uit de biologiesector. Je werkt een jaar lang aan dit project, zet zelf een onderzoek op, voert experimenten uit en doet de verslaglegging ervan.
Daarnaast verbreed en verdiep jij je kennis waarbij we een stuk meer zelfstandigheid van je verwachten dan in jaar 1. In de modules van dit jaar krijg je verdiepende vakken zoals (toegepaste) genetica, vegetatieve vermeerdering, microbiologie, biotechnologie, diervoeding, plantgezondheid, populatie ecologie en aquatische ecologie.
Jaar 3: Stages in binnen- en buitenland en verbreding
In jaar 3 bewijs jij individueel dat je gedegen onderzoek kan uitvoeren. Dit doe je in een of twee onderzoekstages. Een van deze stages voer je uit in het buitenland. De stages zijn niet alleen leerzaam maar ook een groot avontuur. Naast deze stage(s) kun je een minor volgen waarbij jij leert samenwerken met studenten uit andere studies en de verbreding of verdieping opzoekt.
Jaar 4: Specialiseren en afstuderen
Het vierde jaar is het afstudeerjaar. Tijdens dit jaar kies je voor een van de specialisaties die worden aangeboden: Food quality and health (in Venlo), Hightech Agrosystems (in Venlo), Applied Animal Sciences, Applied Plant Research, Toegepaste ecologie of Betekenisvol Ondernemen.
Leerplan overzicht
Je krijgt bij de opleiding Toegepaste Biologie verschillende hoorcolleges, werkcolleges, praktijklessen en practica. Gedrag van krekels en weefselkweek zijn voorbeelden van practica. Naast 15-20 contacturen per week kun je 20-25 uur per week aan zelfstudie verwachten.
Aan het einde van ieder blok sluit je een vak af. Dit kan zijn met een tentamen,met een eindpresentatie of door opdrachten in te leveren.
In het leerplan lees je welke vakken je in welke periode volgt. Download het leerplan hieronder.
Jaar 1: Oriënteren, partnerbedrijven en bioxperience
Het eerste jaar, de propedeuse, is een oriënterend jaar waarbij je het vakgebied van Biologie leert kennen. Je krijgt de modulen ecologie, dier, voeding en plant. Daarnaast volg je over het hele jaar de lintmodule Professionele ontwikkeling, waarin je veel leert over studievaardigheden, zelfreflectie en zelfontplooiing.
Naast lessen op school bezoek je wekelijks partnerbedrijven in de regio. Daar kom je voor excursies, opdrachten, rondleidingen of voor het doen van onderzoek. In blok 1 doe je een project Ecologie in de omgeving en in blok 2 over Diergedrag. In blok 3 en 4 werk je gedurende 20 weken aan het project BioXperience.
BioXperience
In dit project ga je 1 dag per week aan de slag met het uitvoeren van een monitoringsonderzoek. Je doet dit in een groepje van 3 à 4 studenten. De onderzoeksvraag waar je aan werkt is een vraag vanuit een bedrijf in de omgeving van Venlo en is gericht op het inventariseren van groei en ontwikkeling van planten of dieren, natuurbeheer en -herstel of voedingsproducten. Je werkt dus aan een echte praktijkcase!
Tijdens het project leer je hoe je op een gestructureerde manier een onderzoek kunt opzetten. Je formuleert onderzoeksvragen, stelt een onderzoeksopzet op, verzamelt en analyseert resultaten en rapporteert in een onderzoeksverslag. Aan het einde van het project presenteer je de onderzoeksresultaten.
Jaar 2: Verdiepen en specialiseren
Het tweede jaar is verdiepend en toepassingsgericht. Je leert de biologische kennis en onderzoeksvaardigheden die je in het 1e jaar hebt opgedaan toepassen en verder doorontwikkelen. Je volgt o.a. de modulen Genetica, Microbiologie, Toxicologie, Biotechnologie en je kiest 2 modulen uit Plant, Dier, Voeding of Ecologie. Je leert ook steeds meer over het opzetten en uitvoeren van een onderzoek, het analyseren van resultaten en het geven van adviezen.
Aan het eind van het jaar stel je met je coach een persoonlijk tweejarenplan op om je verder te ontwikkelen, te verbreden en/of te verdiepen. Dit doe je op basis van je eigen passies, kwaliteiten en ambities.
Jaar 3: Tweejarenplan, persoonlijk profiel, stages en minor
In jaar 3 en 4 krijg je veel ruimte om je studie zelf in te vullen. Je tweejarenplan vormt de basis om af te studeren met een persoonlijk profiel. Dit is puur maatwerk. Jij kiest je eigen stages en minor in een zelfgekozen volgorde, bij bedrijven en hogescholen naar jouw keuze.
Stages vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je gaat gedurende 30 á 40 weken stage lopen in binnen- en buitenland. Je doet op deze manier veel praktijkervaring op, leert zelfstandig werken en je ontwikkelt je persoonlijke kwaliteiten. Een van je stages is in ieder geval een onderzoeksstage, waarbij je de volledige onderzoekscyclus doorloopt. Dit kan bij een onderzoeksinstituut of een onderzoeksafdeling van een bedrijf zijn.
Daarnaast kun je een minor bij de HAS of bij een andere hogeschool volgen. Of je kiest ervoor om in het buitenland bij een hogeschool of universiteit te gaan studeren.
Jaar 4: Afstuderen en beroepsopdracht
Het vierde jaar is het afstudeerjaar. Tijdens dit jaar kies je voor een van de specialisaties die worden aangeboden: Food quality and health, Applied Biomics, High Tech Agrosystems, Applied Animal Sciences, Applied Plant Research of Applied Ecology.
Daarnaast werk je met een groepje van 2 of 3 studenten aan een beroepsopdracht. Dit is een real-life opdracht uit het beroepenveld (bedrijf, overheid of organisatie). Je wordt bij deze beroepsopdracht intensief begeleid door een docent.
Wanneer je alles tot een goed einde hebt gebracht, ben jij als bioloog helemaal klaar voor de beroepspraktijk.
Leerplan overzicht
Je krijgt bij de opleiding Toegepaste Biologie verschillende hoorcolleges, werkcolleges, praktijklessen en practica. Bestuderen van het gedragen van krekels, het meten van de zetmeelvertering en het kwantificeren van fotosynthese zijn voorbeelden van practica. Naast 15-20 contacturen per week kun je 20-25 uur per week aan zelfstudie verwachten.
Sommige vakken sluit je af met een tentamen, bij andere vakken lever je opdrachten in of geef je een eindpresentatie.
In het leerplan lees je welke lessen je in welke periode volgt. Download het leerplan hieronder.
#HASverhalen
Handig om te weten
Studievereniging Biota Natura
Aan de hbo opleiding Toegepaste Biologie is de studievereniging Biota Natura verbonden. Biota Nature heeft als doel om veel interessante excursies en activiteiten te organiseren. Daarnaast proberen ze het studeren voor studenten Toegepaste Biologie zo leuk en makkelijk mogelijk te maken, door bijvoorbeeld bijles in plantendeterminatie te geven.
Bekijk ook de website bionatura.nl.
Studeren met een functiebeperking
Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren.
HAS Den Bosch
Vestiging Den Bosch
In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een kas, technologiehal, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.
Voor projecten werk je zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.
Studentenstad Den Bosch
Studentenstad
's-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch is de leukste stad van Nederland. Dat zeggen ze niet alleen in Den Bosch maar dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Je kunt er uitstekend winkelen, prima eten in iedere prijsklasse, leuk uitgaan en op het gebied van theater, film en festivals staat Den Bosch bovenaan in bijna iedere 'hit' lijst. Kortom: in Den Bosch zul je je niet snel vervelen.
Informatie voor nieuwe studenten
Het studiejaar 2023-2024 begint op maandag 28 augustus 2023.
De literatuurlijst voor het eerste jaar en minimum laptopeisen worden uiterlijk 1 juli gepubliceerd. Dictaten worden door docenten digitaal beschikbaar gesteld, je kunt zelf bepalen of je het dictaat wil laten printen. De kosten voor boeken en andere leermiddelen zijn ongeveer € 350 plus ongeveer € 150 voor excursies en outdooractiviteiten.
Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.
Studievereniging
Studievereniging
Studievereniging Verde is een opleidingsoverstijgende studievereniging en verbindt Venlose HAS-studenten met een passie voor agro, biologie, business, food en health. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, etentjes, excursies en feestjes.
Studeren met een functiebeperking
Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren.
HAS Venlo
Vestiging Venlo
In Venlo heeft HAS een breed netwerk van partnerbedrijven. Studenten bezoeken minimaal een keer per week een partnerbedrijf. Zo kunnen ze de theorie die geleerd wordt tijdens hoor- en werkcolleges meteen toepassen in de praktijk.
In Venlo studeren zo’n 500 studenten. Het gebouw beschikt over een hypermodern laboratorium. Voor andere faciliteiten maken de studenten gebruiken van de faciliteiten van partnerbedrijven.
Studentenstad Venlo
Venlo
Venlo is een wereldstad op provinciale schaal, een energieke, moderne handels-, transport- en industrieregio aan de Maas, vlakbij de grens met Duitsland. Venlo bruist! Het is het culturele epicentrum van Noord-Limburg. Met volop activiteiten, inspirerende kunst, hippe festivals, uitdagende winkels en heerlijke terrasjes in de knusse, historische binnenstad en aan de gemoderniseerde Maasboulevard. Vanuit HAS green academy loop je zo het centrum in.
Info eerste jaars
Info eerste jaars
Het studiejaar 2023-2024 begint op maandag 28 augustus.
De literatuurlijst voor het eerste jaar en minimum laptopeisen kun je vinden op de pagina info voor eerstejaars. Dictaten worden door docenten digitaal beschikbaar gesteld, je kunt zelf bepalen of je het dictaat wil laten printen. De kosten voor boeken en andere leermiddelen zijn ongeveer € 300. De kosten voor excursies en outdooractiviteiten zijn ongeveer € 150.
Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.
Studenttevredenheid (NSE 2023)
#studiekeuze #events
Na je studie
Met de hbo-opleiding Toegepaste Biologie kun je alle kanten op. Denk aan Onderzoeker dierenwelzijn, adviseur ecologie, kwaliteitscontroleur groente en boomtechnisch adviseur.
Beroepen
Adviseur ecologie
Product developer komkommer en paprika
Een product developer is iemand die binnen een bedrijf nieuwe producten ontwikkelt die voldoen aan de klantvraag.
Supervisor fytopathologie
Een fytopathologie brengt de problemen of verbeterpunten in kaart en bedenkt zo duurzamere en efficiëntere manieren om planten te telen of te beschermen tegen ongedierte en ziektes.
Assistent veredelaar
Een veredelaar maakt een nieuw ras. Dit doet hij door bestaande rassen te kruisen met elkaar waardoor er een nieuwe soort kan ontstaan. Met kruisen voegt een veredelaar nieuwe eigenschappen aan een plant toe zoals kleur, geur of meerdere bloemen. Als assistent assisteer jij dit proces.
Specialist diervoeding/nutritionist
Een voedingsdeskundige (ook wel voedseldeskundige of nutritionist genoemd) is iemand die een wetenschappelijk onderzoek doet op het gebied van voeding en/of mensen raadgeeft wat voor hen specifiek het beste is om te eten.
Onderzoeker/adviseur dierenwelzijn
Dierenwelzijn is in onze optiek de kwaliteit van leven zoals het dier het zelf ervaart, op basis van kennis en diergericht meten.
Kwaliteitscontroleur groente en fruit
In deze funtie ben je vooral bezig met het keuren van voeding. Je kijkt of voeding voldoet aan kwaliteitsstandaarden en de geldende wet- en regelgeving. Soms moet je hiervoor kwaliteitscontroles uitvoeren bij leveranciers op locatie, om zo de beste kwaliteit te waarborgen.
Onderzoeker/adviseur voedselveiligheid
Als onderzoeker/adviseur voedselveiligheid houd jij je bezig met het belang van voedselveilig en weet waar je op moet letten. Je maakt iedere dag impact. Je helpt voedselveiligheidsgevaren voorkomen en gaat voedselverspilling tegen.
#HASverhalen #afgestudeerd
Facts & figures 1,5 jaar na afstuderen
Handig om te weten
Doorstuderen
Heb je straks je hbo-opleiding Toegepaste Biologie afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Wil je je nog verder verdiepen?
Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein. Bij de opleiding Toegepaste Biologie kiest 50% van de afgestudeerden om te gaan doorstuderen.
Voor Toegepaste Biologie kun je denken aan deze vervolgopleidingen*:
- Plant Sciences – Wageningen University
- Ecology and Evolution – Vrije Universiteit
- Animal Sciences – Wageningen University
Na de opleiding Toegepaste Biologie kun je ervoor kiezen om een ‘Kopopleiding onderwijsbevoegdheid’ te volgen waardoor je les mag geven in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo) en in het praktijkonderwijs. Deze opleiding duurt 1 jaar.
*De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.
Baankansen
Baankansen
- 72% van de afstudeerders vindt de opleiding een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt (65% landelijk gemiddelde hbo)
- 79% van de afstudeerders vindt dat de opleiding goed aansluit bij hun functie (79% landelijk gemiddeld hbo)
- 79% vindt dat er (heel) veel carrièremogelijkheden zijn (68% landelijk gemiddeld hbo)
- 4,9% is werkeloos 1 jaar na afstuderen (2,7% landelijk gemiddeld hbo)
- 87% zou opnieuw dezelfde opleiding kiezen aan dezelfde hogeschool (71% landelijk gemiddeld hbo)
Bron: hbo-monitor 2022, n=80
Wat ga je verdienen?
Wat ga je verdienen?
Het gemiddelde bruto maandsalaris bij een 40-urige werkweek is € 2.819.
Twijfel je nog tussen opleidingen? Anderen bekeken ook:
Toelating
Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?
Vooropleiding
havo
Toelaatbaar met de volgende profielen:
- Cultuur & maatschappij + scheikunde en wiskunde
- Economie en maatschappij + scheikunde
- Natuur en gezondheid
- Natuur en techniek
Biologie als eindexamenvak is zeer gewenst.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk meer over:
vwo
Toelaatbaar met de volgende profielen:
- Cultuur en maatschappij + wiskunde en scheikunde
- Economie en maatschappij + scheikunde
- Natuur en gezondheid
- Natuur en techniek
Biologie als eindexamenvak is zeer gewenst.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk meer over:
mbo
Toelaatbaar met het volgende niveau:
- Niveau 4
Wiskunde en scheikunde worden sterk aanbevolen
Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Volg dan het Young Professionals Traject, speciaal voor mbo-studenten!
Het is ook mogelijk om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk ze hier:
Ouder dan 21?
Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)?
Neem uiterlijk 1 mei contact op met de studieadviseur om in aanmerking te komen voor het 21+ toelatingsonderzoek.
Aanmelden
Via Studielink kun jij je vanaf 1 oktober aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben.
Aanmelden
Proces van aanmelden
Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding Toegepaste Biologie (CROHO 30009) bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nl en log in met jouw DigiD-code.
Let op: meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht. Voor deze opleiding is de studiekeuzecheck verplicht.
Studiekeuzecheck
Toegepaste Biologie in Den Bosch
Voor Toegepaste Biologie in Den Bosch is de studiekeuzecheck verplicht. De studiekeuzecheck bestaat uit 2 onderdelen:
- Deelname aan een proefstudeerdag. De laatste proefstudeerdag vindt plaats op 8 juni en je kunt je hier aanmelden. Dit is de laatste proefstudeerdag die gepland staat. Mocht je wegens omstandigheden niet aanwezig kunnen zijn bij de laatste proefstudeerdag, neem dan uiterlijk 1 juni contact op met de studieadviseur. Zo kun je informeren wat de mogelijkheden zijn om nog te kunnen voldoen aan dit onderdeel van de studiekeuzecheck. Update: inmiddels is de laatste proefstudeerdag geweest. Als je niet al eerder een proefstudeerdag heb gevolgd, kun je niet meer voldoen aan de verplichte studiekeuzecheck. Dit betekent dat je je voor studiejaar 2023-2024 niet meer kunt aanmelden voor de opleiding in Den Bosch.
- Invullen van het motivatieformulier. Doe dit binnen 2 weken na inschrijving, maar uiterlijk 8 juni. Het formulier krijg je per mail toegestuurd als je je hebt ingeschreven voor de opleiding via Studielink. Check ook je spambox en/of neem even contact met ons op als je deze niet direct hebt ontvangen. Update: inmiddels is de deadline voor het indienen van het motivatieformulier verstreken.
Toegepaste Biologie in Venlo
Voor Toegepaste Biologie in Venlo is de studiekeuzecheck niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen. Je weet dan beter of de studie van je keuze bij je past. Vraag hiervoor een motivatieformulier aan bij de studieadviseur.
Collegegeld
Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.
FAQ
Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?
Wij helpen je graag
Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken.
Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?
Dit is voor iedereen persoonlijk
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek.
Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?
Op kamers in Venlo
Ben je op zoek naar een kamer in Venlo, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Maar je kan ook terecht bij Student Housing Venlo, LEBE City Campus en LEBE woonruimte huren.
Op kamers in Den Bosch
Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant Wonen.
Ik heb een functiebeperking. Kan ik hulp krijgen?
Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een functiebeperking. Dit kan een beperking zijn op het gebied van:
- visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
- chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
- stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
- stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie
Heb je een beperking en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen? Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren. Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring? Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.
Voor Den Bosch, neem contact op met Monique Huberts: email M.Huberts@has.nl telefoon 088 890 3822.
Voor Venlo, neem contact op met Daniëlle Graat: email D.Graat@has.nl, telefoon 088 890 38 59 of mobiel 06 434 594 51.
Wat zijn de verschillen tussen studeren in Venlo en studeren in Den Bosch?
Zoek wat bij je past
Als je twijfelt tussen Den Bosch of Venlo, adviseren we je om het verschil vooral zelf te komen ervaren.
Bezoek op beide locaties een open dag of kom proefstuderen en kies de locatie die het beste bij jou past.
Onderwijsconcept
Op beide locaties werken we met zoveel mogelijk projecten uit het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. Er is een verschil in werkwijze:
- In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.
- In Venlo heeft HAS green academy een breed netwerk van partnerbedrijven. Studenten bezoeken minimaal een keer per week een partnerbedrijf. Zo kunnen ze de theorie die geleerd wordt tijdens hoor- en werkcolleges meteen toepassen in de praktijk.
Gebouw en faciliteiten
Het andere verschil tussen de locaties is de grootte.
- In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een kas, technologiehal, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.
- In Venlo studeren zo’n 500 studenten. Het gebouw beschikt over een hypermodern laboratorium. Voor andere faciliteiten maken de studenten gebruiken van de faciliteiten van partnerbedrijven. Bijvoorbeeld het researchcenter voor vertical farming BrightBox, het Co Creation Lab in Villa Flora, het hightech melkveebedrijf Hoeve Rosa en het studentlaboratorium Baylab Plants van Bayer Crop Science.