In het kort
Opleiding in beeld
-
Applied Geo-Information Science
Tijdens je studie
In de eerste 2 jaar van jouw ontwikkeltraject leer je de basis van het datavakgebied en bouw je de nodige skills op. Je volgt verschillende hoor- en instructiecolleges, werkcolleges en projectbijeenkomsten. Daarbij stap je ook echt in de praktijk door middel van (buitenlandse) excursies. Het derde en vierde leerjaar staan in het teken van verdieping of verbreding in het vakgebied, binnen- en buitenlandse stage én afstuderen. Hierbij krijg jij de kans om met de juiste begeleiding te ontdekken waar jouw passie ligt. ERVAAR HET!
Inhoud van de studie
Jaar 1: Kennis en basis
In het eerste jaar van de hbo-opleiding Applied Geo-Information Science zorgen we ervoor dat jouw basis wordt gelegd voor de rest van de opleiding. Je leert in het eerste jaar de fijne kneepjes van het geo-vak door middel van verschillende projecten.
Het jaar bestaat uit 4 blokken, waarbij je onder andere kennis maakt met ruimtelijke data, leert werken met de GIS-software en de basis legt voor datavisualisatie (en het maken van kaarten). Je leert doordacht, effectief en eigenzinnig communiceren in woord en beeld. Wat wil je vertellen, aan wie, hoe en waarom? Je oefent met vaardigheden als analyseren, abstraheren, waarnemen, verbeelden en experimenteren. Je persoonlijke creatieve ontwikkeling en een behoorlijke dosis lef zijn hierbij van belang.
Jaar 2: Oriëntatie en verdiepende informatie
Het 2e jaar van de hbo-opleiding Applied Geo-Information Science start met het blok Duurzame regio, waarin je in de wereld van afval en duurzaamheid duikt. In blok 2 leer je tijdens een oriëntatiestage het beroepenveld van de opleiding kennen en ga je ontdekken wat je leuk vindt aan het vak en waar je goed in bent.
De tweede helft van dit jaar maak je een keuze uit 2 modules:
- Smart cities: je houdt je bezig met de toekomst van de stad. Je leert het belang van publieke participatie in stedelijke vraagstukken en houdt je bezig met de invloeden van technologie om tot slimme oplossingen te komen.
- Naturally Geographic: de natuur staat onder druk. Zo is er bijvoorbeeld meer behoefte aan woningbouw en wegen in Nederland. Tijdens deze module leer jij ruimtelijke beslissingsmodellen inzetten ter ondersteuning van de omgeving en de behoeften van bewoners. Uiteindelijk visualiseer je jouw resultaten.
Jaar 3: Stage en minor
Het derde leerjaar staat in het teken van verdiepende vakken, een verbredende of verdiepende minor én je gaat in dit leerjaar op binnen- en buitenlandse stage. Je mag zelf bepalen hoe je de minor, binnenlandstage en buitenlandstage verdeeld.
Minor
Je gaat een minor volgen waarbij je jezelf specialiseert of je horizon verbreedt. Deze minor kun je op de HAS of bij een andere hogeschool volgen.
Internationaal
Je leert de (internationale) beroepspraktijk kennen en past je opgedane kennis toe in de praktijk. In leerjaar 3 kom je écht uit je comfortzone.
Jaar 4: Afronding en beroepsopdracht
Het vierde jaar van de hbo-opleiding Applied Geo-Information Science wordt ook wel de afstudeerfase genoemd. In de eerste helft van het vierde studiejaar ga je aan de slag met een grote groepsopdracht en een individuele opdracht. In de tweede helft van het vierde leerjaar ga je werken aan de beroepsopdracht (afstudeeropdracht).
De beroepsopdracht wordt vanuit de HAS voor je geregeld. Het vraagstuk dat jij samen met jouw projectgroep uitvoert is afkomstig uit het bedrijfsleven.
Leerplan overzicht
Je krijgt bij de opleiding Applied Geo-Information Science verschillende hoor- en instructiecolleges, werkcolleges, projectbijeenkomsten en excursies. Binnen een projectbijeenkomst werk je samen in een team aan een project dat bij het thema van een blok past. Bij werkcolleges leer je bijvoorbeeld met behulp van een PC hoe je ruimtelijke informatie met een kaart kan vormgeven. Naast ongeveer 15 contacturen per week, kun je nog 25 uur aan zelfstudie verwachten.
Aan het eind van ieder blok sluit je een of meerdere vakken af. Dit kan zijn met een tentamen, een eindpresentatie of door opdrachten in te leveren.
In het leerplan lees je welke lessen je in welke periode volgt. Download het leerplan hieronder.
#HASverhalen
Topopleiding
De hbo-opleiding Applied Geo-Information Science is in 2023 uitgeroepen tot TOPOPLEIDING! Dit kwaliteitszegel is gebaseerd op het onderzoek naar studententevredenheid onder studenten van Keuzegids Hbo.
Studenttevredenheid (NSE 2024)
Handig om te weten
Studieverenigingen
Studievereniging
Aan de hbo-opleiding Applied Geo-Information Science is studievereniging Atlas verbonden. Een gezellige vereniging opgericht door Applied Geo-Information Science studenten. We werken niet met leden, we organiseren alle activiteiten voor iedereen die betrokken is bij de opleiding Applied Geo-Information Science.
Studeren met een ondersteuningsbehoefte
Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren.
HAS Den Bosch
Vestiging Den Bosch
In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een food technology centre, kas, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.
Voor projecten werk je zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.
Studentenstad Den Bosch
Studentenstad Den Bosch
's-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch is de leukste stad van Nederland. Dat zeggen ze niet alleen in Den Bosch maar dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Je kunt er uitstekend winkelen, prima eten in iedere prijsklasse, leuk uitgaan en op het gebied van theater, film en festivals staat Den Bosch bovenaan in bijna iedere 'hit' lijst. Daarnaast zijn er 2 leuke studentenverenigingen aan de HAS gekoppeld: Gremio Unio (GU) en Ichthus. Kortom, in Den Bosch zul je je niet snel vervelen.
Informatie voor nieuwe studenten
Ben jij er klaar voor? Op maandag 2 september starten wij het studiejaar met introductielessen, een kennismaking met je coach en in de middag een introductie activiteit. Op dinsdag 3 september starten de normale lessen.
Kosten
De kosten voor boeken en andere leermiddelen zijn ongeveer €330 plus ongeveer € 400 voor excursies en outdoor-activiteiten. Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.
De literatuurlijst en laptopeisen voor het eerste jaar kun je vinden via de button 'informatie voor nieuwe studenten' hieronder.
#studiekeuze #events
Na je studie
DOE HET! Na de hbo-opleiding Applied Geo-Information Science ga jij aan de slag als data-specialist, graphic designer of als user experience (US) ontwerper. En er is meer! Met jouw kennis over het datavakgebied en jouw skills om onder andere geografische data te analyseren kan jij straks ook aan de slag als bijvoorbeeld projectleider of adviseur. Bij AGIS zijn de mogelijkheden eindeloos.
Jouw carrière
Werkveld
We snappen dat je benieuwd bent naar je toekomstige baan. Om je een voorproefje te geven vertellen we je graag wat meer over het vakgebied waar je terecht kan komen:
- Geografie
Geografisch denkende professionals werken overal waar ruimte en locatie van belang zijn. Hierbij kun je denken aan onderwerpen als gebiedsinrichting, leefbaarheid, waterbeheer, mobiliteit, logistiek, natuur, landbouw, recreatie, toerisme, marketing, zorg, energie, rampenbestrijding, evenementen etc.
- Design
Designers houden zich bezig het maken van visuele informatieproducten. In de wereld van design werken allerlei professionals: journalisten, graphic designers, interface designers, webdesigners, appbouwers, statistici, ict’ers en data-specialisten. Jij als afgestudeerde GMD’er voegt zich als specialist in kaartinformatie daartussen.
- Geo-informatie
Geo-informatie technologie. Deze wereld is in Nederland ontstaan uit een mix van landmeters en cartografen. Die achtergrond maakt dat Geo-ICT’ers, veel beter dan ICT’ers, informatie kunnen koppelen aan locaties op de aardbol en kunnen weergeven in kaartbeelden.
Beroepen
Ben jij benieuwd waar jij terecht kan komen na de opleiding Applied Geo-Information Science? Onze studenten starten hun carrière onder andere als:
- Junior data scientist
Je houdt je in deze rol bezig met data mining, data cleaning, data exploration, feature engineering, predictive modeling en, natuurlijk, data visualisatie.
- Adviseur gebiedsontwikkeling
Je bent als adviseur dagelijks bezig met het schrijven en ontwikkelen van visies voor de omgeving. Hierin spelen GIS en visuele vormgeving een belangrijke rol.
- Informatiebeheerder geo-informatie
Je voert veelal beleidstaken uit in deze functie om het optimale uit GIS te halen.
- GIS-data analist
Dagelijks ben je bezig met het analyseren van geografische data en probeer je inzichten te halen uit deze data.
- UX/UI designer
Als UX/UI designer weet je alles af van de gebruiksvriendelijkheid, het design en daarmee de uitstraling van apps.
Bedrijven waar onze studenten terecht komen
Het RIVM, Gemeente Utrecht, Natuurmonumenten, KNMI, een waterschap, Kadaster, TomTom, Google of Noordhoff (van de Bosatlas).
#afgestudeerd #vierhet
Vervolgopleidingen
Heb je straks je hbo-opleiding Applied Geo-Information Science afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein.
Doorstudeermogelijkheden
Masteropleidingen
Vervolgopleidingen na Applied Geo-Information Science
- Data Science & Society (Universiteit van Tilburg)
- Geo-Information Science (Wageningen Universiteit)
- Human Geography (Radboud Universiteit Nijmegen)
- Data driven design (Hogeschool Utrecht)
*De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.
Het onderwijs in
Na de opleiding Applied Geo-Information Science kun je ervoor kiezen om een ‘Kopopleiding onderwijsbevoegdheid’ te volgen waardoor je les mag geven in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo) en in het praktijkonderwijs. Deze opleiding duurt 1 jaar.
Facts & figures 1,5 jaar na afstuderen
Toelating
Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?
Vooropleiding
havo
havo
Toelaatbaar met de volgende profielen:
- Cultuur en maatschappij
+ wiskunde - Economie en maatschappij
- Natuur en gezondheid
- Natuur en techniek
Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om wiskunde bij te spijkeren via de basiscursus wiskunde.
vwo
vwo
Toelaatbaar met de volgende profielen:
- Cultuur en maatschappij
- Economie en maatschappij
- Natuur en gezondheid
- Natuur en techniek
mbo
mbo
Toelaatbaar met het volgende niveau:
- Niveau 4
Wiskunde wordt sterk aanbevolen
Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Het is mogelijk om wiskunde bij te spijkeren via de basiscursus wiskunde.
Ouder dan 21?
Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)? Dan kun je in aanmerking komen voor een 21+ toelatingstoets. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur.
Beschik je over een niet-Nederlands diploma?
Internationale student? Bekijk ook de toelatingseisen op de Engelstalige website.
International Office behandelt de aanmeldingen van studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die zich willen inschrijven voor een Nederlandstalig hbo bachelor programma.
Verder moet je voldoen aan de volgende taaleis:
- NT2-certificaat Nederlands, óf
- bewijs dat je in Nederland hebt gestudeerd tot 3 HAVO / 3 VWO
Heb je vragen over deze aanmeldprocedure? Neem dan contact op met International Office: international@has.nl.
Aanmelden
Via Studielink kun jij je aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.
Aanmelden
Proces van aanmelden
Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding Applied Geo-Information Science (CROHO 30033) bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nl en log in met jouw DigiD-code.
Aanmelden voor studiejaar 2025/2026 is mogelijk vanaf oktober. Meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht.
Studiekeuzecheck
Collegegeld
Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.
FAQ
Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?
Wij helpen je graag
Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken. Daarnaast zijn er proefstudeerdagen waarbij je een nog beter beeld van de opleiding krijgt. Ook kun je altijd je vragen stellen aan de studieadviseurs van de desbetreffende opleidingen.
Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?
Dit is voor iedereen persoonlijk
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek. Voor vragen over dergelijke vakken kun je altijd terecht bij de studieadviseur van de opleiding.
Wat is de rol van aardrijkskunde bij de opleiding Applied Geo-Information Science?
Bij Applied Geo-Information Science staat vooral de ruimtelijke vraag centraal en niet de stof. Dat betekent dat de insteek dus anders is.
We geven je een vraagstuk om mee aan de slag te gaan. Jij bepaalt wat je nodig hebt om hiermee aan de gang te gaan. Dus geen bergen theorie waarbij je zelf moet kijken wat je ermee kunt.
Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?
Op kamers in Den Bosch
Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waar kamers worden aangeboden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant wonen.
Ik heb een ondersteuningsbehoefte. Kan ik hulp krijgen?
Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een ondersteuningsbehoefte. Dit kan zijn op het gebied van:
- visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
- chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
- stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
- stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie
Heb je een ondersteuningsbehoefte en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen?
Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren.
Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring?
Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.
Contact opnemen
Voor Den Bosch, neem contact op met Monique Huberts
(M.Huberts@has.nl - 088 - 890 3822)
Voor Venlo, neem contact op met Daniëlle Graat
(D.Graat@has.nl - 088 - 890 3859 / 06 4345 9451)