1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Docentverhaal Margit van den Anker

Docentverhaal Margit

Hoi, ik ben Margit van den Anker, docent bij de opleiding Applied Geo-Information Science (AGIS). Ik geef les in vakken die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling, marketing en ondernemerschap. Ik ben 20 jaar geleden mijn carrière op de HAS begonnen bij de opleiding Tuinbouw Akkerbouw. Zo'n 10 jaar geleden ben ik overgestapt naar AGIS. Momenteel werk ik parttime als docent en daarnaast run ik samen met mijn familie een kwekerij gespecialiseerd in kuipplanten.

Diversiteit

Ik geniet enorm van mijn tijd bij de HAS. Ik vind het geweldig om met jonge mensen te werken en hen te begeleiden in het ontdekken van hun eigen identiteit. De sfeer hier is gewoon fantastisch, zowel binnen onze eigen opleiding als in het bredere cluster en daarbuiten. Wie zou nou niet bij zo'n geweldige groep willen horen? De ondersteunende omgeving maakt het niet alleen prettig en veilig voor de studenten om zichzelf te ontwikkelen, maar ook voor ons als collega's om te groeien en te zijn wie we willen zijn.

Het allerleukste is de diversiteit: verschillende studenten, een diversiteit aan collega's waarmee je werkt en de uiteenlopende activiteiten die je doet. Ik ben niet alleen maar aan het lesgeven, of alleen maar een stagebegeleider, of alleen maar met een specifieke activiteit bezig. Het is echt een mix van alles. Die diversiteit zorgt ervoor dat mijn werk interessant is en blijft.

Van student naar professional

Bij de HAS heerst een sfeer van vreugde, waar je niet alleen blij van wordt, maar waar je ook blijheid kunt verspreiden. Het is een omgeving waar je gewaardeerd wordt en waar eerlijkheid en respect centraal staan. Ik ben het meest trots op hoe wij jonge mensen mogen begeleiden in hun ontwikkeling. Onze studenten bevinden zich op het punt waarop ze de overgang maken van puberteit naar volwassenheid & van student naar professional. Het is geweldig om te zien hoe ze van jaar één naar jaar vier groeien en zichzelf ontdekken. Dat ontdekken doe ik ook nog steeds.  

Per ongeluk geslaagd

Mijn ervaring als student op deze school was uniek. Ik heb hier ook gestudeerd, dus je zou kunnen zeggen dat ik een product van de HAS ben. Toen ik hier als student binnenkwam was ik min of meer per ongeluk geslaagd zonder een vervolgopleiding te hebben gekozen. Ik moest dus nog snel aan de slag om een goede plek te vinden om te studeren. Ik wilde graag iets met tuinbouw doen en mocht op gesprek komen bij verschillende opleidingen, waaronder die in Den Bosch. Het gevoel dat ik kreeg, dat het hier echt om mij draaide en dat ik welkom was, was voor mij doorslaggevend. En vele jaren later kreeg ik het aanbod om hier als docent te komen werken. Na er even over nagedacht te hebben, voelde dat opnieuw als de juiste keuze!

Het gevoel dat ik kreeg, dat het hier echt om mij draaide en dat ik welkom was, was voor mij doorslaggevend.

Tips voor toekomstige studenten

Heb je interesse in aardrijkskunde en nieuwe technologie? Denk aan het werken met kaarten, cartografie en analyse. Dan is deze opleiding iets voor jou!

Er zijn vraagstukken die er nu misschien nog niet zijn voor jou, maar die wel opgelost moeten worden. Het is als een soort Sherlock Holmes-speurwerk. Stel je voor dat je als een ontdekkingsreiziger bent, zoals Marco Polo of Columbus. Zij gingen op pad zonder precies te weten wat ze zouden tegenkomen. Ze gingen tekenen en ontdekken om het land in kaart te brengen. Voor de studie hoef je niet fysiek te reizen, zoals met een boot naar Australië. Tijdens de opleiding AGIS kun je ontdekken wat je misschien nog niet weet, met behulp van kaarten en analyses, zodat je een beter begrip krijgt van wat er overal gebeurt. En je kunt zelfs vooruit kijken en voorspellingen doen.