Stageverhaal Giel

Giel volgt de opleiding Applied Geo-Information Science en vertelt over zijn stage in Portugal.

HAS green academy student

Stageopdracht

Mijn stageopdracht was voor ESTG, een technische universiteit. Er liepen verschillende projecten waarin professoren, afgestudeerden en studenten samen aan werkten. Ik werkte aan het project om mensen in publieke gebouwen bewuster te maken van de risico’s van Radongas. Dat is een radioactief gas dat je in graniet vindt en dat longkanker kan veroorzaken. Mijn opdracht was om een storymap te maken met risico’s en oplossingen. Deze wordt nu onder meer gebruikt om mensen erop te wijzen wat zij zelf kunnen doen om de risico’s te beperken.

Terugblik

Ik kijk met een goed gevoel terug. Al zijn door corona veel dingen anders gedaan dan gepland. Ik was pas 2 weken in Portugal toen ik weer naar huis moest. Gelukkig was onze opdrachtgever bereid om de opdracht door te zetten en stond die ons via Skype elke week te woord. Daardoor ben ik toch tevreden over het eindresultaat.

De opdracht was uitdagend, interessant en heeft mij vanuit verschillende perspectieven laten kijken naar hoe je bewustzijn kunt creëren bij grote groepen mensen.

Verschillen

De opdracht was uitdagend, interessant en heeft mij vanuit verschillende perspectieven laten kijken naar hoe je bewustzijn kunt creëren bij grote groepen mensen. De opdracht was dus perfect, de organisatie niet helemaal. Ik had wat moeite met de Portugese manier van werken.

Het grootste verschil zit in de werktijden. In Portugal is het heel normaal om rond 10.00 uur te beginnen en dan door te gaan tot 19.00 of 20.00 uur. Dit is hier wel anders. Daarnaast is er ook een verschil in mentaliteit. In Nederland is er meer prestatiedrang. Ik heb gemerkt dat ik me daar zelf beter in thuis voel. Ik vond het leerzaam om het eens te ervaren, maar ik merkte dat ik daardoor onvoldoende werd uitgedaagd.

Een tip: als je naar het buitenland gaat, geniet daar van. Neem je stage serieus, maar zorg ook dat je de omgeving en cultuur in je opneemt. Die kans heb ik helaas maar heel kort gekregen …