1. Home
 2. Hbo-opleidingen
 3. Applied Geo-Information Science

Applied Geo-Information Science

In het kort

Ontwikkel jij straks een interactieve kaart over de impact van inheemse exoten in ons land? Of een app die de kortste route berekent naar een laadpaal voor elektrische auto's? Bij de opleiding Applied Geo-Information Science werk je met behulp van (geo) data science aan maatschappelijke thema's zoals klimaatverandering en de toekomst van de stad. Jij leert met onder andere big data en technologieën als 'artificial intelligence' (AI) geografische data te analyseren en visualiseren. Van infographics tot toffe storymaps & dashboards: jij maakt het allemaal! De opleiding Applied Geo-Information Science is een variant van de opleiding Geo Media & Design.
Diploma
Bachelor of Science
Start in
september
Studieduur
4 jaar
Taal
Nederlands
Leerweg
Voltijd
Locatie
Den Bosch

Opleiding in beeld

De vrijheid en het informele contact met docenten en studenten is erg fijn. Dat heeft er onder andere voor gezorgd dat ik binnen 1 jaar mijn propedeuse heb behaald!
Corné
Student Applied Geo-Information Science

Tijdens je studie

In de eerste 2 jaar van jouw ontwikkeltraject leer je de basis van het datavakgebied en bouw je de nodige skills op. Je volgt verschillende hoor- en instructiecolleges, werkcolleges en projectbijeenkomsten. Daarbij stap je ook echt in de praktijk door middel van (buitenlandse) excursies. Het derde en vierde leerjaar staan in het teken van verdieping of verbreding in het vakgebied, binnen- en buitenlandse stage én afstuderen. Hierbij krijg jij de kans om met de juiste begeleiding te ontdekken waar jouw passie ligt. ERVAAR HET!

Inhoud van de studie

Jaar 1: Kennis en basis

In het eerste jaar van de hbo-opleiding Applied Geo-Information Science zorgen we ervoor dat jouw basis wordt gelegd voor de rest van de opleiding. Je leert in het eerste jaar de fijne kneepjes van het geo-vak door middel van verschillende projecten. 

Het jaar bestaat uit 4 blokken, waarbij je onder andere kennis maakt met ruimtelijke data, leert werken met de GIS-software en de basis legt voor datavisualisatie (en het maken van kaarten). Je leert doordacht, effectief en eigenzinnig communiceren in woord en beeld. Wat wil je vertellen, aan wie, hoe en waarom? Je oefent met vaardigheden als analyseren, abstraheren, waarnemen, verbeelden en experimenteren. Je persoonlijke creatieve ontwikkeling en een behoorlijke dosis lef zijn hierbij van belang.

Jaar 2: Oriëntatie en verdiepende informatie

Het 2e jaar van de hbo-opleiding Applied Geo-Information Science start met het blok Duurzame regio, waarin je in de wereld van afval en duurzaamheid duikt. In blok 2 leer je tijdens een oriëntatiestage het beroepenveld van de opleiding kennen en ga je ontdekken wat je leuk vindt aan het vak en waar je goed in bent. 

De tweede helft van dit jaar maak je een keuze uit 2 modules:

 1. Smart cities: je houdt je bezig met de toekomst van de stad. Je leert het belang van publieke participatie in stedelijke vraagstukken en houdt je bezig met de invloeden van technologie om tot slimme oplossingen te komen. 
 2. Naturally Geographic: de natuur staat onder druk. Zo is er bijvoorbeeld meer behoefte aan woningbouw en wegen in Nederland. Tijdens deze module leer jij ruimtelijke beslissingsmodellen inzetten ter ondersteuning van de omgeving en de behoeften van bewoners. Uiteindelijk visualiseer je jouw resultaten. 
Jaar 3: Stage en minor

Het derde leerjaar staat in het teken van verdiepende vakken, een verbredende of verdiepende minor én je gaat in dit leerjaar op binnen- en buitenlandse stage. Je mag zelf bepalen hoe je de minor, binnenlandstage en buitenlandstage verdeeld.

Minor

Je gaat een minor volgen waarbij je jezelf specialiseert of je horizon verbreedt. Deze minor kun je op de HAS of bij een andere hogeschool volgen. 

Internationaal

Je leert de (internationale) beroepspraktijk kennen en past je opgedane kennis toe in de praktijk. In leerjaar 3 kom je écht uit je comfortzone.

Jaar 4: Afronding en beroepsopdracht

Het vierde jaar van de hbo-opleiding Applied Geo-Information Science wordt ook wel de afstudeerfase genoemd. In de eerste helft van het vierde studiejaar ga je aan de slag met een grote groepsopdracht en een individuele opdracht. In de tweede helft van het vierde leerjaar ga je werken aan de beroepsopdracht (afstudeeropdracht).

De beroepsopdracht wordt vanuit de HAS voor je geregeld. Het vraagstuk dat jij samen met jouw projectgroep uitvoert is afkomstig uit het bedrijfsleven. 

Leerplan overzicht

Je krijgt bij de opleiding Applied Geo-Information Science verschillende hoor- en instructiecolleges, werkcolleges, projectbijeenkomsten en excursies. Binnen een projectbijeenkomst werk je samen in een team aan een project dat bij het thema van een blok past. Bij werkcolleges leer je bijvoorbeeld met behulp van een PC hoe je ruimtelijke informatie met een kaart kan vormgeven. Naast ongeveer 15 contacturen per week, kun je nog 25 uur aan zelfstudie verwachten.

Aan het eind van ieder blok sluit je een of meerdere vakken af. Dit kan zijn met een tentamen, een eindpresentatie of door opdrachten in te leveren. 

In het leerplan lees je welke lessen je in welke periode volgt. Download het leerplan hieronder.

Leerplan Applied Geo Information Science

Topopleiding

De hbo-opleiding Applied Geo-Information Science is in 2023 uitgeroepen tot TOPOPLEIDING! Dit kwaliteitszegel is gebaseerd op het onderzoek naar studententevredenheid onder studenten van Keuzegids Hbo.

Studenttevredenheid (NSE 2023)

 • 4,0/5
  Tevredenheid algemeen
 • 4,4/5
  Sfeer op de opleiding
 • 4,0/5
  Opleiding opnieuw kiezen
 • 3,9/5
  Aansluiting beroepspraktijk
 • 4,0/5
  Docenten
 • 4,0/5
  Betrokkenheid en contact

Handig om te weten

Studieverenigingen

Studievereniging

Aan de hbo-opleiding Applied Geo-Information Science is studievereniging Atlas verbonden. Een gezellige vereniging opgericht door Applied Geo-Information Science studenten. We werken niet met leden, we organiseren alle activiteiten voor iedereen die betrokken is bij de opleiding Applied Geo-Information Science.

Studeren met een functiebeperking

Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren. 

HAS Den Bosch

Vestiging Den Bosch

In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een food technology centre, kas, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.

Voor projecten werk je zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.

Studentenstad Den Bosch

Studentenstad Den Bosch

's-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch is de leukste stad van Nederland. Dat zeggen ze niet alleen in Den Bosch maar dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Je kunt er uitstekend winkelen, prima eten in iedere prijsklasse, leuk uitgaan en op het gebied van theater, film en festivals staat Den Bosch bovenaan in bijna iedere 'hit' lijst. Daarnaast zijn er 2 leuke studentenverenigingen aan de HAS gekoppeld: Gremio Unio (GU) en Ichthus. Kortom, in Den Bosch zul je je niet snel vervelen.

 

Studeren in Den Bosch
Informatie voor nieuwe studenten

Ben jij er klaar voor? Op maandag 2 september starten wij het studiejaar met introductielessen, een kennismaking met je coach en in de middag een introductie activiteit. Op dinsdag 3 september starten de normale lessen.

Kosten
De kosten voor boeken en andere leermiddelen zijn ongeveer €330 plus ongeveer € 400 voor excursies en outdoor-activiteiten. Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.

De literatuurlijst en laptopeisen voor het eerste jaar kun je vinden via de button 'informatie voor nieuwe studenten' hieronder.

Informatie voor nieuwe studenten

#studiekeuze #events

Na je studie

DOE HET! Na de hbo-opleiding Applied Geo-Information Science ga jij aan de slag als data-specialist, graphic designer of als user experience (US) ontwerper. En er is meer! Met jouw kennis over het datavakgebied en jouw skills om onder andere geografische data te analyseren kan jij straks ook aan de slag als bijvoorbeeld projectleider of adviseur. Bij AGIS zijn de mogelijkheden eindeloos.

Jouw carrière

Werkveld

We snappen dat je benieuwd bent naar je toekomstige baan. Om je een voorproefje te geven vertellen we je graag wat meer over het vakgebied waar je terecht kan komen:

 • Geografie

Geografisch denkende professionals werken overal waar ruimte en locatie van belang zijn. Hierbij kun je denken aan onderwerpen als gebiedsinrichting, leefbaarheid, waterbeheer, mobiliteit, logistiek, natuur, landbouw, recreatie, toerisme, marketing, zorg, energie, rampenbestrijding, evenementen etc.

 • Design

Designers houden zich bezig het maken van visuele informatieproducten. In de wereld van design werken allerlei professionals: journalisten, graphic designers, interface designers, webdesigners, appbouwers, statistici, ict’ers en data-specialisten. Jij als afgestudeerde GMD’er voegt zich als specialist in kaartinformatie daartussen.

 • Geo-informatie

Geo-informatie technologie. Deze wereld is in Nederland ontstaan uit een mix van landmeters en cartografen. Die achtergrond maakt dat Geo-ICT’ers, veel beter dan ICT’ers, informatie kunnen koppelen aan locaties op de aardbol en kunnen weergeven in kaartbeelden. 

Beroepen

Ben jij benieuwd waar jij terecht kan komen na de opleiding Applied Geo-Information Science? Onze studenten starten hun carrière onder andere als:

 • Junior data scientist

Je houdt je in deze rol bezig met data mining, data cleaning, data exploration, feature engineering, predictive modeling en, natuurlijk, data visualisatie.

 • Adviseur gebiedsontwikkeling

Je bent als adviseur dagelijks bezig met het schrijven en ontwikkelen van visies voor de omgeving. Hierin spelen GIS en visuele vormgeving een belangrijke rol.

 • Informatiebeheerder geo-informatie

Je voert veelal beleidstaken uit in deze functie om het optimale uit GIS te halen.

 • GIS-data analist

Dagelijks ben je bezig met het analyseren van geografische data en probeer je inzichten te halen uit deze data.

 • UX/UI designer

Als UX/UI designer weet je alles af van de gebruiksvriendelijkheid, het design en daarmee de uitstraling van apps.

Bedrijven waar onze studenten terecht komen

Het RIVM, Gemeente Utrecht, Natuurmonumenten, KNMI, een waterschap, Kadaster, TomTom, Google of Noordhoff (van de Bosatlas).

Vervolgopleidingen

Heb je straks je hbo-opleiding Applied Geo-Information Science afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein.

Doorstudeermogelijkheden

Masteropleidingen

Vervolgopleidingen na Applied Geo-Information Science

 • Data Science & Society (Universiteit van Tilburg)
 • Geo-Information Science (Wageningen Universiteit)
 • Human Geography (Radboud Universiteit Nijmegen)
 • Data driven design (Hogeschool Utrecht)

*De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.

 

Het onderwijs in

Na de opleiding Applied Geo-Information Science kun je ervoor kiezen om een ‘Kopopleiding onderwijsbevoegdheid’ te volgen waardoor je les mag geven in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo) en in het praktijkonderwijs. Deze opleiding duurt 1 jaar.

Facts & figures 1,5 jaar na afstuderen

 • 87%
  Goede basis om te starten op de arbeidmarkt
 • 85%
  Aansluiting opleiding en functie
 • 0%
  Werkeloosheid
 • 13%
  Doorstuderen
 • 2801
  Bruto maandsalaris
 • 100%
  Veel carrièremogelijkheden
 • 80%
  Opleiding opnieuw kiezen

Toelating

Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?

Vooropleiding

havo

havo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
  + wiskunde
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om wiskunde bij te spijkeren via de basiscursus wiskunde.

vwo

vwo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek
mbo

mbo

Toelaatbaar met het volgende niveau:

 • Niveau 4
  Wiskunde wordt sterk aanbevolen

Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Het is mogelijk om wiskunde bij te spijkeren via de basiscursus wiskunde.

Ouder dan 21?

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)? Dan kun je in aanmerking komen voor een 21+ toelatingstoets. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur.

Beschik je over een niet-Nederlands diploma?

Internationale student? Bekijk ook de toelatingseisen op de Engelstalige website.

International Office behandelt de aanmeldingen van studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die zich willen inschrijven voor een Nederlandstalig hbo bachelor programma.

Verder moet je voldoen aan de volgende taaleis:

 • NT2-certificaat Nederlands, óf
 • bewijs dat je in Nederland hebt gestudeerd tot 3 HAVO / 3 VWO

Heb je vragen over deze aanmeldprocedure? Neem dan contact op met International Office: international@has.nl

Aanmelden

Via Studielink kun jij je aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.

Aanmelden

Proces van aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding Applied Geo-Information Science (CROHO 30033) bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nl en log in met jouw DigiD-code. 

Let op: meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.

Aanmelden via Studielink
Studiekeuzecheck

Weten of de opleiding echt bij je past? Doe dan de studiekeuzecheck, deze bestaat uit het invullen van een motivatieformulier en een gesprek met de studieadviseur. Je kunt de studiekeuzecheck aanvragen bij de studieadviseur.

Email studieadviseur Jeanie van Driel
Collegegeld

Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.

Collegegeld

FAQ

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Wij helpen je graag

Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken. Daarnaast zijn er proefstudeerdagen waarbij je een nog beter beeld van de opleiding krijgt. Ook kun je altijd je vragen stellen aan de studieadviseurs van de desbetreffende opleidingen.

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Dit is voor iedereen persoonlijk

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek. Voor vragen over dergelijke vakken kun je altijd terecht bij de studieadviseur van de opleiding.

Wat is de rol van aardrijkskunde bij de opleiding Applied Geo-Information Science?

Bij Applied Geo-Information Science staat vooral de ruimtelijke vraag centraal en niet de stof. Dat betekent dat de insteek dus anders is.

We geven je een vraagstuk om mee aan de slag te gaan. Jij bepaalt wat je nodig hebt om hiermee aan de gang te gaan. Dus geen bergen theorie waarbij je zelf moet kijken wat je ermee kunt.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?

Op kamers in Den Bosch

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waar kamers worden aangeboden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant wonen.

Ik heb een functiebeperking. Kan ik hulp krijgen?

Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een functiebeperking. Dit kan een beperking zijn op het gebied van:

 • visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
 • chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
 • stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
 • stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie

Heb je een beperking en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen? Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren. Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring? Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.

Neem contact op met Monique Huberts: email M.Huberts@has.nl telefoon 088 890 3822.

Anderen bekeken ook:

 • Management van de Leefomgeving

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij graag in de natuur en houd je van aardrijkskunde of biologie? Dan is de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving iets voor jou!

 • studenten Toekomstbestendige stad - AD lopen over stadsbrug

  Ad Groene Leefomgeving

  Diploma
  Associate degree
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  2 jaar

  Wil jij de stad van de toekomst groen en duurzaam inrichten? Volg dan de opleiding Groene Leefomgeving! Bij deze tweejarige hbo-opleiding bedenk je praktische en toekomstbestendige/maakbare oplossingen voor de inrichting van het stedelijk gebied.

 • Milieukunde

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij gek op scheikunde en biologie? Bij de hbo-opleiding Milieukunde ga je met deze vakken aan de slag om oplossingen te vinden voor een beter milieu en een leefbare aarde.

 • Food Technology

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ontdek jij hoe je snacks gezonder kunt maken? Of hoe je sinaasappelsap lekker en langer houdbaar maakt? Tijdens de hbo-opleiding Food Technology leer je alles over de wereld achter het etiket.

 • Toegepaste Biologie

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij nieuwsgierig en geïnteresseerd in biologie? Bij Toegepaste Biologie leer je om met onderzoek een bijdrage te leveren aan gezonder eten, een beter milieu en een goed leven voor de dieren.

Vestiging(en)

 • Den Bosch

  Onderwijsboulevard 221
  5223 DE 's-Hertogenbosch

  has@has.nl

  088 890 3600

  Exterieur HAS Hogeschool

  Den Bosch