Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Projecten Innovatieve Biomonitoring

Foto vlinder en bij op takje lavendel

Bekijk hier het overzicht van de projecten waar het lectoraat Innovatieve Biomonitoring aan werkt.

Monitoringonderzoek tijger in Nepal

Looptijd 2021-2025

Dit groot interdisciplinaire onderzoeksproject, met partners uit Nederland, Nepal en India, richt zich op het redden van de tijger aan de voet van de Himalaya.

Het Lectoraat Innovatieve Biomonitoring stelt haar kennis en kunde beschikbaar voor het in kaart brengen van de ecohydrologische omstandigheden in het leefgebied van de Nepalese tijger. Daarbij maakt het lectoraat gebruik van slimme meetmethoden als remote sensing en machine learning. Ook gaat de HAS effectieve monitoringstechnieken vaststellen voor graslanden en prooidieren: van dronetechnologie tot cameravallen en e-DNA.

Voor dit alles gaan HAS-studenten van de opleidingen Milieukunde, Applied Geo-Information Science en Toegepaste Biologie intensief samenwerken.

Detectie van bedwantsen door middel van eDNA

Binnen deze haalbaarheidsstudie wordt de praktische en economische haalbaarheid van een bedwantsdetectiekit op basis van eDNA bepaald.

Het lectoraat Innovatieve Biomonitoring ontwikkelt samen met BioMon een detectiekit waarmee het DNA van de bedwants uit huisstof geïsoleerd en gedetecteerd kan worden. Indien de kit effectief blijkt te zijn, wordt de intensieve inspectie die nodig is om bedwantsen visueel te detecteren een stuk eenvoudiger.

Voor dit project ontwikkelen Naturalis en BioMon de detectiekit en verzamelen HAS-studenten van de opleiding Toegepaste Biologie stofmonsters uit besmette en potentieel besmette locaties om te bepalen of er DNA van bedwantsen in aanwezig is.

Berichtgeving over onze projecten

  • HBO Take-Off subsidie voor haalbaarheidsstudie bedwants-detectiekit

    Bedwantsen: een plaag die menig hotel- of huiseigenaar doet wakker liggen. Immers, het ongedierte laat zich moeilijk bestrijden en heeft een afschrikwekkend effect op gasten, huurders en bewoners. Reden voor het lectoraat Innovatieve Biomonitoring van HAS Hogeschool om haar kennis en expertise in te zetten voor dit groeiende, maatschappelijke probleem.
    Bedwantsen

    Lees meer

Deel deze pagina