COMBINED

Vanuit het lectoraat Innovatieve Biomonitoring van HAS green academy werken we de komende 6 jaar samen met partner Naturalis mee aan het onderzoeksproject COMBINED. Dit project richt zich op de vraag hoe veranderingen in de biodiversiteit en het klimaat elkaar in de Nederlandse landschappen beïnvloeden.

project combined

We focussen ons daarbij specifiek op de stedelijke omgeving. Daarnaast onderzoeken we hoe en welke maatregelen we het beste kunnen toepassen om effecten van klimaatsverandering te verkleinen en biodiversiteit te vergroten.

Modellen

We werken in praktijkonderzoek aan modellen die de impact van klimaatverandering op biodiversiteit en ecosysteemdiensten in de stad laten zien. Deze modellen kunnen gebruikt worden ter ondersteuning van concrete maatregelen op het gebied van klimaat en natuur. We werken hierin nauw samen met onze community of practice in bijvoorbeeld Rotterdam, maar ook met andere hogescholen en universiteiten. Een bijzondere constructie die duidelijk de meerwaarde laat zien van praktijkgericht onderzoek op het hbo als aanvulling op fundamenteel onderzoek bij de universiteiten.

Binnen de HAS werken we vanuit verschillende opleidingen samen aan het project, met Margje Voeten van de opleiding Toegepaste Biologie, docentonderzoekers Paulo Van Breugel van Applied Geo-information Science en Paul van der Donk van Management van de Leefomgeving. NWO kende de subsidie voor COMBINED recent toe in het kader van de Nederlandse Wetenschapsagenda. De penvoering is in handen van de University of Twente.

Meer informatie over het project COMBINED

Neem contact op