Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Gezonde product samenstelling - de rol van food data

Laptop met daarachter verschillende soorten groenten
 1. HAS Onderzoek
 2. Lectoraten
 3. Lectoraat Voeding en Gezondheid
 4. Gezonde product samenstelling - de rol van food data

Gezonde voedselkeuzes maken is niet altijd gemakkelijk. Om consumenten hierbij te helpen, is het wettelijk verplicht om voedingswaarden en ingrediëntenlijsten op de verpakking van een voedingsmiddel en (online) in de webshop te vermelden. Deze verplichte voedingswaarden en ingrediëntendeclaratie op het etiket van voedingsmiddelen (communicatie) geeft de mogelijkheid om de samenstelling van het voedselaanbod te monitoren.

In overleg met externe partners (zoals RIVM, Voedingscentrum), kunnen de etiketten van specifieke productgroepen geëvalueerd worden. We maken daarbij gebruik van bestaande en nog te ontwikkelen IT-tools voor dataverzameling (Global Food Monitoring, OCR scanner voor etiketten). Met behulp van deze data worden onderzoeksvragen beantwoord.

We monitoren bijvoorbeeld de voortgang van verbeteringen in het productaanbod en bekijken of het gezonder wordt (minder zout, suiker, verzadigd vet). Daarnaast is er aandacht voor de  steeds groter wordende rol van food data binnen de voedingsindustrie.

Het onderzoek in deze programmalijn vindt plaats in verschillende projecten en bouwt voort op onderzoek dat zich aanvankelijk richtte op herformuleren, E-nummers en de rol van de voedingsmiddelenindustrie.

Tabel gegevens Suiker in kinderkoekjes

Rol van HAS Hogeschool

De HAS is penvoerder van het project KIEM project 'Ken je voedingsmiddel scan' waarin met 4 partners aan een OCR tool wordt gewerkt om etiketinformatie te digitaliseren.

Thema’s

Zout, suiker, verzadigd vet, herformuleren, monitoren voedingsmiddelen, etiketten, voedingswaarden, ingrediënten, food data.

Meer lezen:

HAS Talk Annet Roodenburg - Health Challenge

Gerelateerd

 • Cursus Productontwikkeling & ingrediënten

  Onderzoek staat aan de basis van productontwikkeling van voedingsmiddelen. Kennis van onderzoeksmethoden, analysetechnieken en sensoriek zijn daarbij onmisbaar. De hoofdrol is weggelegd voor ingrediënten, bouwstenen met uiteenlopende functionaliteiten. Maak kennis met de wondere wereld van ingrediënten.
  Granen in laboratorium - Cursus Productontwikkeling en ingrediënten

  Lees meer

Deel deze pagina