Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Teeltconcept Plant Empowerment via (online) onderwijs naar de praktijk

Groep personen aan het vergaderen
 1. HAS Onderzoek
 2. HAS in onderzoeksprogrammas
 3. Project Het Nieuwe Telen
 4. Teeltconcept Plant Empowerment via (online) onderwijs naar de praktijk

Het fundament van Het Nieuwe Telen wordt gevormd door het teeltconcept Plant Empowerment. De principes ervan zijn uitgewerkt in het genaamde boek dat het kader van dit project vertaald is in het Nederlands en beschikbaar gesteld aan het onderwijs. Dit voorjaar werden docenten en studenten door de auteurs begeleid om de principes verder te doorgronden en toe te passen.

Afstudeeropdrachten
Bij HAS Hogeschool gingen vijf afstudeerders in het kader van hun Beroepsopdracht aan de slag met de toepassingen van Plant Empowerment. Ze voerden praktijkonderzoek uit bij drie sierteeltbedrijven in de regio Bemmel, waarbij ze zich focusten op de assimilatenbalans. Ze voerden o.a. metingen uit naar het kasklimaat en de fotosynthese-efficiëntie onderzochten.

Bij InHolland namen de tweedejaars studenten deel aan diverse webinars. Deze werden georganiseerd ter voorbereiding op het derde jaar waarin ze de principes van Plant Empowerment zullen gaan toepassen.

Kennismaken met nieuwe generatie
Peter Geelen is als een van de auteurs van Plant Empowerment nauw bij het proces betrokken: “We hebben bewust aangestuurd op een praktijkgerichte aanpak zodat afgestudeerden met de toepassingen aan de slag kunnen en tuinders kennis kunnen maken met een nieuwe generatie met nieuwe inzichten. Parallel aan de afstudeeropdrachten hebben we een collegereeks ontwikkeld voor vierdejaars studenten. Zo konden de studenten hun praktijkervaringen van week tot week terugkoppelen.”

Webinars
Kort daarna brak de coronacrisis uit, wat de nodige uitdagingen met zich mee bracht. Gelukkig waren er ook voordelen. Peter van Geelen: “Al snel moest overgeschakeld worden naar webinars. Het voordeel hiervan was wel dat nu ook InHolland studenten konden deelnemen. Ondanks de beperkingen van online onderwijs was deze aanpak een welkome koerswijziging om het proces in gang te zetten.”

In november is gestart met een tweede reeks webinars waaraan ook de studenten van Aeres en van Hall Larenstein deelnemen. Ook MBO-docenten volgen de webinars. Ze worden wekelijks gegeven en de reeks loopt door tot eind januari. Nog meer dan bij de vorige webinars staat de praktische toepassing centraal. Er worden onder andere praktijkvoorbeelden van deelnemende tuinders behandeld.

Meld je aan voor het eind event op 2 juni 2022

Lector

Jasper den Besten

Lector Nieuwe Teeltsystemen


E: J.dBesten@has.nl

T: +3188 8903824

Lector Jasper den Besten

Meer weten?

 • Nieuwe energie voor Het Nieuwe Telen

  Jasper den Besten, lector Nieuwe Teeltsystemen, vertelt je in deze rondleiding de ins en outs over het project 'Het Nieuwe Telen'. Het Nieuwe Telen (HNT) is een teeltmethode gebaseerd op nieuwe inzichten in kasklimaat gecombineerd met een andere rol van de tuinder.

  Lees meer

 • Lectoraat Nieuwe Teeltsystemen

  Het lectoraat Nieuwe Teeltsystemen met lector Ir. Jasper den Besten richtte zich op de toepassing van innovaties in de hightech glastuinbouw en in gesloten systemen zoals vertical farming. Het lectoraat werkte nauw samen met de praktijk aan ontwikkelingstrajecten en bij de validering van systemen. Het lectoraat is afgerond per 1 januari 2022.

  Lees meer

Deel deze pagina