Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Geprinte temperatuursensoren voor de kas van de toekomst

Geprinte temperatuursensoren
  1. HAS Onderzoek
  2. HAS in onderzoeksprogrammas
  3. Project GROW
  4. Actualiteit
  5. Geprinte temperatuursensoren voor de kas van de toekomst

Interview met Peter Zalar, die kartrekker is van het werkpakket "Sensible Sensoring". Sinds 2017 werkt Peter in Holst Centre als senior researcher in de groep hybride en geprinte elektronica. Hij behaalde een PhD in Materiaalchemie aan de Universiteit van Santa Barbara (UCSB) en werkte voor de Universiteit van Tokio aan nieuwe concepten in flexibele en gedrukte elektronica.

Wat is je rol in ‘project Grow!’?

“Het doel van ons werkpakket is het ontwikkelen van sensoren die tuinders kunnen gebruiken om de teelt van hun planten te verbeteren. De focus ligt op de ontwikkeling van temperatuursensoren zoals ionen-, gas- en geleidbaarheidssensoren, die kunnen worden gebruikt om de omstandigheden in de kas te bewaken. De data die ze genereren kunnen in combinatie/correlatie met andere data (vruchtgrootte, plantgrootte, enz.) de teler helpen om effectiever te produceren, en zijn opbrengst te optimaliseren.”

Worden dergelijke sensoren al gebruikt in de tuinbouw?

“Op dit moment wordt er nog geen gebruik gemaakt van geprinte temperatuursensoren in de sector. Omdat het om een dunne, flexibele en printbare technologie gaat, hopen we hiermee een unieke en opschaalbare sensoroplossing te bieden voor de kas van de toekomst. Door printtechnologie zijn de sensoren relatief eenvoudig en tegen lage kosten te produceren. We kunnen binnen een paar uur duizenden sensoren produceren, met footprints die variëren tussen 1 cm2 en 1 m2. Dit niveau van schaalbaarheid is nog niet mogelijk in de huidige productietechnologie.”

Waar ligt de uitdaging in je werkpakket? En hoe (snel) denk je dat de technologie kan worden geïmplementeerd bij telers?

“De uitdagingen in het project zijn tweeledig. Op de eerste plaats moeten we elektronische apparaten ontwikkelen die over een lange periode bestand blijken tegen de 'barre' omstandigheden in een kas (denk aan: hoge luchtvochtigheid, temperatuur, blootstelling aan de zon en water). Voor mijn werkpakket betekent dit dat we veel betrouwbaarheidstesten moeten uitvoeren en slimme wetenschappelijke oplossingen moeten vinden. Op de tweede plaats moeten de data die onze sensoren genereren zodanig worden verwerkt en gepresenteerd dat tuinders hiermee de juiste beslissingen kunnen. Deze uitdaging wordt in andere werkpakketten opgepakt. In Grow! kijken we dus niet alleen gekeken naar de technologie, maar ook naar de directe toepasbaarheid ervan in de sector.”

Deel deze pagina