Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Veel belangstelling voor de officiële opening van DataLab AgriFood

Wethouders bij opening Datalab
  1. HAS Onderzoek
  2. HAS in onderzoeksprogrammas
  3. DataLab AgriFood
  4. Actualiteit
  5. Veel belangstelling voor de officiële opening van DataLab AgriFood

Op donderdag 16 januari was het zover: onder toeziend oog van meer dan 120 belangstellenden uit onderwijs, werkveld en overheid werd het DataLab AgriFood bij Avans Hogeschool officieel geopend door de Bossche wethouder Ufuk Kâhya. Hiermee is een unieke praktijkomgeving (fysiek en virtueel) geopend waarin data scientists, it-ers en specialisten uit het agrifooddomein elkaars meerwaarde kunnen leren kennen. Hand in hand met het werkveld leren en experimenteren studenten op MBO, HBO en WO-niveau met relevante casuïstiek rondom data in de agrifoodsector.

Dat dataficatie een grote impact heeft op de agrifoodketen werd duidelijk uit de presentatie van  Theo Thewessen, directeur van Geodan én een van de initiatiefnemers van DataLab AgriFood. Er zijn al talloze toepassingen te vinden in de keten. Een ontwikkeling die niet alleen van invloed is op de bedrijfsprocessen van ketenspelers, maar op keten zelf. Het is zelfs heel goed mogelijk dat een disruptor de keten volledig zal ‘ontwrichten’. Iets dat we al zagen gebeuren in andere sectoren, zoals de muziekindustrie (Spotify), vervoer (Uber) en in hospitality (Airbnb).

Interdisciplinaire samenwerking

Na de inleiding en de officiële openingsplechtigheid, volgen voorbeelden op basis van praktijkvragen vanuit de wereld van het onderwijs. HAS docenten Gerben Hofstra en Ilse Christianen laten in hun presentatie met ict specialist Hans Lazaroms (Atos) zien hoe die interdisciplinaire samenwerking er nu precies uit ziet. Bij de ontwikkeling van een applicatie die vliegen identificeert in de kas, schetsen zij een beeld van de samenwerking tussen agrifood domeinexperts, ict’ers en data analysten. Ook laten ze zien wat de waarde is van ieders inbreng.

Digitale boomgaard

Van onderwijs naar de praktijk: Harrij Schmeitz neemt het publiek mee naar de digitale boomgaard van FruitMasters, waarin sensoren, spuitrobots, oogstrobots en teeltrobots slechts het begin vormen van een digitale keten. Van teelt tot opslag, sorteren, verpakken en distributie: elke stap van het proces is gedigitaliseerd en in elke stap wordt data verzameld waarmee het proces verder geoptimaliseerd kan worden. Maar, benadrukt Schmeitz in zijn presentatie, om technologische innovatie goed door te voeren zijn allereerst systeem- en sociale innovatie nodig.’

Samenwerkingsmogelijkheden

Tenslotte het antwoord op de ‘what’s in it for me?’ vraag van bedrijven, docenten en studenten. Er zijn diverse opties, zo blijkt uit de presentatie van Marien de Bakker, afhankelijk van de vraag, de behoefte en de mate van data-volwassenheid. Afstudeerprojecten en stages behoren altijd tot de mogelijkheden. Maar er worden ook nieuwe trajecten ontwikkeld, waaronder een Masterclass en de HBO minor Data science in AgriFood. Voor de minor kunnen studenten zich inschrijven en kunnen bedrijven projecten of real life cases indienen. Aan de Masterclass kunnen zowel voor studenten als professionals uit het bedrijfsleven deelnemen. Verder worden er regelmatig (super)hackathons georganiseerd in samenwerking met partner FarmHack. Voor bedrijven die al wat verder zijn met data, bestaat de mogelijkheid om samen te werken met het JADS in het vak Data-driven Food Value Chain Management.

Tijdens de afsluitende netwerkborrel werden de taal van de data scientists, de applicaties vanuit de IT-hoek en behoeften vanuit het agrifood-domein levendig gecombineerd.

OPZuid en Gemeente ‘s-Hertogenbosch

DataLab AgriFood is mede gefinancierd door het Europees subsidieprogramma OPZuid en de Gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Deel deze pagina