Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Kassim: “Eindeloos experimenteren zonder risico”

Illustratie met gegevens van Kassim
 1. HAS Onderzoek
 2. HAS in onderzoeksprogrammas
 3. Project Het Nieuwe Telen
 4. Kassim: “Eindeloos experimenteren zonder risico”

Als docent en expert tuinbouw bij Inholland staat bij Frank van der Helm de praktijk steeds centraal. Zo doen studenten onder zijn begeleiding onderzoek naar HNT-toepassingen in de paprika- en komkommerteelt. Omdat praktijkonderzoek zijn grenzen kent, maakt Frank ook veel gebruik van kasklimaat simulaties in Kassim. Hierin leren studenten het klimaat te regelen in een realistische omgeving zonder dat fouten consequenties hebben. Als mede initiatiefnemer is hij erg enthousiast over deze simulatietool, die dankzij gebruik in het onderwijs steeds uitgebreider en nauwkeuriger wordt.

Kassim is een kas-simulator die is ontwikkeld voor het onderwijs. Je kunt het zien als een virtuele kas. Het systeem is gebaseerd op het model KASpro van Wageningen UR, dat gebruikt wordt voor grote nationale en internationale projecten onder andere de bekende Autonomous Greenhouse Challenge. In Kassim worden de klimaatomstandigheden in een kas nagebootst en gekoppeld aan plantfysiologische modellen.

Zelf de complexiteit bepalen
Bij het starten van Kassim zie je een schematische afbeelding van een kas met plantjes. Frank legt het systeem uit aan de hand van een paar korte demo’s. “Het mooie van Kassim is dat je als docent zelf de complexiteit bepaalt. Je kunt heel veel variabelen instellen, maar het ook simpel houden. In Kassim zie je bijvoorbeeld wat er gebeurt als je de stooktemperatuur opvoert en hoe variabelen als raamstand en instraling hierop van invloed zijn. Ook kun je zien wat er gebeurt met luchtvochtigheid, dauwpunt, gewastemperatuur en verdamping.”

Achterhalen van de oorzaak
KASSIM is bij uitstek geschikt voor cases. Frank legt uit: “Het constateren van veranderingen en dan het achterhalen van de oorzaak. Dát is de lerende kracht van Kassim. Studenten zien direct wat veranderingen in de kas voor effect hebben.” En die effecten hebben vervolgens weer hun invloed op andere variabelen. “Op het energieverbruik bijvoorbeeld, maar ook op de ontwikkeling van de plant. In vergelijking met praktijkproeven kunnen studenten eindeloos meer onderzoeken, zonder enig risico te lopen op schade aan het gewas.”

Op andere manieren kijken
Niet voor niets wordt Kassim veel ingezet voor vraagstukken op het gebied van HNT. Frank legt uit: “Studenten zijn van huis uit vaak al gewend om een bepaalde aanpak te hanteren. Door KASSIM leren we ze op andere manieren kijken, in lijn met de principes van het Nieuwe Telen. Zo houden we studenten open voor nieuwe ontdekkingen en proberen we automatismen ter discussie te stellen.”

Blijven leren
Voor studenten vormt Kassim de brug tussen theorie en praktijk. Jelmer Keemink, student bij Inholland, is erg enthousiast: “Kassim gaf mij meer inzicht in de factoren die een rol spelen bij klimaatregeling. De simulaties laten je inzien welke variabelen aan elkaar verbonden zijn en hoe je deze kunt beïnvloeden of sturen. Kassim geeft echt een verdieping op de lesstof. Het is de studietool die het dichtst bij de praktijk in de buurt komt.”

Dat blijven leren geldt overigens niet alleen voor studenten. Ook Frank leert er nog steeds van. Studenten komen soms met oplossingen die hij zelf nog niet bedacht had. “Je uitgangspunten worden soms gefileerd.”

Integratie lessysteem MBO
KASSIM kan worden ingezet in het MBO, HBO en WO-onderwijs. Vanuit het MBO wordt gewerkt aan de integratie in het lessysteem. Docenten hebben vaak niet de tijd om hun eigen lesmateriaal te ontwikkelen, daarom wordt in project Het Nieuwe Telen gewerkt aan de ontwikkeling van een lespakket voor het MBO. De cases in dat pakket zijn gebaseerd op HNT-principes.

Lancering nieuwe update
Sinds kort is een nieuwe versie van Kassim beschikbaar. Ontwikkelaar Gert-Jan Swinkels van Wageningen UR licht toe: “Naast enkele aanpassingen van de graphics is er vooral onder de motorkap veel veranderd. Zo is er nu meer keuze in schermtypes en gewassen met elk hun gewasspecifieke verdamping en fotosynthese. Ook is het aantal parameters uitgebreid en zijn enkele klimaatregelingen toegevoegd, zoals regelen op CO2-concentratie. Verder zijn weer de laatste inzichten uit onderzoeksprojecten in het achterliggende simulatiemodel verwerkt, een key-feature waardoor de app altijd actueel blijft.”

De nieuwe versie is hier te vinden.

Meld je aan voor het eind event op 2 juni 2022

Lector

Jasper den Besten

Lector Nieuwe Teeltsystemen


E: J.dBesten@has.nl

T: +3188 8903824

Lector Jasper den Besten

Meer weten?

 • Nieuwe energie voor Het Nieuwe Telen

  Jasper den Besten, lector Nieuwe Teeltsystemen, vertelt je in deze rondleiding de ins en outs over het project 'Het Nieuwe Telen'. Het Nieuwe Telen (HNT) is een teeltmethode gebaseerd op nieuwe inzichten in kasklimaat gecombineerd met een andere rol van de tuinder.

  Lees meer

 • Lectoraat Nieuwe Teeltsystemen

  Het lectoraat Nieuwe Teeltsystemen met lector Ir. Jasper den Besten richtte zich op de toepassing van innovaties in de hightech glastuinbouw en in gesloten systemen zoals vertical farming. Het lectoraat werkte nauw samen met de praktijk aan ontwikkelingstrajecten en bij de validering van systemen. Het lectoraat is afgerond per 1 januari 2022.

  Lees meer

Deel deze pagina