1. Home
 2. Hbo-opleidingen
 3. Hippische Bedrijfskunde en Pet Business

Hippische Bedrijfskunde en Pet Business

In het kort

Tijdens de hbo-opleiding Hippische Bedrijfskunde en Pet Business leer je alles over de bedrijfsmatige kant van de hippische en gezelschapsdierensector. Van management en financiën tot logistiek, marketing en het organiseren van evenementen. Je gaat tijdens je studie wekelijks naar een bedrijf voor een opdracht. Zo leer je meteen in de praktijk!
Diploma
Bachelor of Business Administration
Start in
september
Studieduur
4 jaar
Taal
Nederlands
Leerweg
Voltijd
Locatie
Venlo

Opleiding in beeld

Tijdens je studie

Heb je een passie voor paarden of gezelschapsdieren én wil je er je werk van maken? Bij de hbo-opleiding Hippische Bedrijfskunde en Pet Business komen alle aspecten aan bod: van marketing, communicatie en evenementorganisatie tot financiën en management. Hoe dit er in de praktijk werkelijk aan toe gaat leer je door excursies naar partnerbedrijven, gastlessen, stages en projecten voor professionals in de sector. De opleiding Hippische Bedrijfskunde en Pet Business is een richting van de opleiding Bedrijfskunde en agribusiness.

Inhoud van de studie

Jaar 1: Oriënteren en partnerbedrijven

Het eerste jaar, de propedeuse, is een oriënterend jaar waarin je kennis maakt met heel veel aspecten van bedrijfskunde, hippische en de petsector. Naast lessen, hoorcolleges en gastlessen, werk je op school veel in projectgroepjes. Daarnaast bezoek je regelmatig bedrijven in de regio om te ervaren wat er bij bedrijven speelt en hoe ondernemers met kansen en uitdagingen in de hippische sector en pet business omgaan.

Het jaar is verdeeld in 4 blokken waarin je modulen volgt. Zo krijg je bijvoorbeeld: bedrijfseconomie, marketing, logistiek, organisatiekunde, recht en lessen over financiën.

In het eerste jaar loop je 2 stages, zodat je de geleerde kennis en vaardigheden ook toe kunt passen in de praktijk.

Jaar 2: Verdiepen en grenzen verleggen

In het tweede jaar verstevig je de basis die je tijdens het eerste jaar hebt gelegd. Je gaat je verder verdiepen in zowel de bedrijfskundige vakken als in de hippische sector en pet business. Door middel van realistische praktijkopdrachten ontdek je hoe veelzijdig de opleiding is. Zo werk je bijvoorbeeld aan een ondernemingsplan en voer je een marktonderzoek uit. Lessen en practica zorgen ervoor dat je op een snelle manier veel kennis en vaardigheden opdoet die je direct kunt toepassen.

Je gaat ook over de landsgrenzen heen kijken. Binnen de module International Business ga je namelijk samen met je studiegenoten op buitenlandse excursie.

Aan het eind van het jaar stel je met je coach een persoonlijk tweejarenplan op om je verder te ontwikkelen, te verbreden en/of te verdiepen. Dit doe je op basis van je eigen passies, kwaliteiten en ambities.

Jaar 3: Tweejarenplan, persoonlijk profiel, stages en minor

In jaar 3 en 4 krijg je veel ruimte om je studie zelf in te vullen. Je tweejarenplan vormt de basis om af te studeren met een persoonlijk profiel. Dit is puur maatwerk. Jij kiest je eigen stages en minor in een zelfgekozen volgorde, bij bedrijven en hogescholen naar jouw keuze.

Stages vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je gaat in totaal 30 weken stage lopen in binnen- en buitenland. Je doet op deze manier veel praktijkervaring op, leert zelfstandig werken en je  ontwikkelt je persoonlijke kwaliteiten. Verder volg je een minor bij de HAS of bij een andere hbo-instelling in Nederland of in het buitenland.

 

Jaar 4: Afstuderen en beroepsopdracht

In het vierde jaar werk je je tweejarenplan verder uit. Eén van de onderdelen is een beroepsopdracht. In een groepje van 2 of 3 studenten werk je aan een real-life opdracht uit het beroepenveld (bedrijf, overheid of organisatie).

Naast je beroepsopdracht krijg je de module professionele ontwikkeling, waarbij je aantoont dat je op bachelorniveau een onderzoek kunt opzetten en uitvoeren. Tot slot leg je in je eindassessment uit welke doelen je jezelf had opgelegd en hoe je daar in je gehele studie aan hebt gewerkt en wat jouw rol was. Hiermee toon je aan dat je voldoet aan de eindkwalificaties van de opleiding. Met het ontvangen van je diploma ben jij helemaal klaar om het bedrijfsleven in te stappen.

Leerplan overzicht

In het leerplan lees je welke lessen je in welke periode volgt. Download het leerplan hieronder.

Naast ongeveer 15 contacturen per week, kun je 25 uur per week aan zelfstudie verwachten bij de opleiding Hippische Bedrijfskunde en Pet Business.

Sommige vakken sluit je af met een tentamen, bij andere vakken lever je opdrachten in of geef je een eindpresentatie. Bedrijfsbezoeken, die je regelmatig hebt tijdens de opleiding, sluit je altijd af met een verslag of presentatie.

Leerplan Hippische Bedrijfskunde en Pet Business

#HASverhalen

Handig om te weten

Studievereniging

Studievereniging Verde is een opleidingsoverstijgende studievereniging en verbindt Venlose HAS-studenten met een passie voor agro, biologie, business, food en health. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, etentjes, excursies en feestjes.

Studeren met een functiebeperking

Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren. 

HAS Venlo

In Venlo heeft HAS green academy een breed netwerk van partnerbedrijven. Studenten bezoeken minimaal een keer per week een partnerbedrijf. Zo kunnen ze de theorie die geleerd wordt tijdens hoor- en werkcolleges meteen toepassen in de praktijk.

In Venlo studeren zo’n 500 studenten. Het gebouw beschikt over een hypermodern laboratorium. Voor andere faciliteiten maken de studenten gebruiken van de faciliteiten van partnerbedrijven. 

Studentenstad Venlo

Venlo is een wereldstad op provinciale schaal, een energieke, moderne handels-, transport- en industrieregio aan de Maas, vlakbij de grens met Duitsland. Venlo bruist! Het is het culturele epicentrum van Noord-Limburg. Met volop activiteiten, inspirerende kunst, hippe festivals, uitdagende winkels en heerlijke terrasjes in de knusse, historische binnenstad en aan de gemoderniseerde Maasboulevard. Vanuit HAS green academy loop je zo het centrum in.

Studeren in Venlo
Informatie voor nieuwe studenten

Het studiejaar 2023-2024 begint op maandag 28 augustus 2023.

De literatuurlijst voor het eerste jaar en minimum laptopeisen worden uiterlijk 1 juli gepubliceerd. Dictaten worden door docenten digitaal beschikbaar gesteld, je kunt zelf bepalen of je het dictaat wil laten printen. De kosten voor boeken en andere leermiddelen zijn ongeveer €600. De kosten voor activiteiten zijn ongeveer €350.

Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.

Informatie voor nieuwe studenten

Studie in cijfers (NSE 2022)

 • 3,6/5
  Studenttevredenheid
 • 25
  Aantal nieuwe eerstejaars
 • 71%
  Doorstroom naar jaar 2
 • 95%
  Baan (1,5 jr na afstuderen)

#studiekeuze #events

Na je studie

Met jouw Bachelor of Business Administration kun je straks onder andere aan de slag bij ondernemingen in diervoer, paardenhouderij of evenementenmanagement. Ook een baan bij een adviesbureau, verzekeringsbedrijf of bank hoort tot de mogelijkheden als bedrijfskundige. Je bent een volwaardige gesprekspartner voor ondernemers, je spreekt de taal en kent de hippische en gezelschapsdierensector.

Beroepen

Marketing manager

Als marketing manager doorzie je de vragen uit de markt en weet je deze te vertalen naar (nieuwe) producten die tegemoetkomen aan de wensen van de consument. Je kunt aan het werk in diverse gebieden van de hippische en gezelschapsdierensector, zowel nationaal als internationaal. Je kunt ook als event manager aan de slag binnen de sector.

Financieel adviseur

Als financieel adviseur ken je de bedrijfseconomie door en door, met als specialisatie paarden- of dierhouderij. Zo ben je thuis in financiering, begroting, belastingrecht en verzekeringen. Je adviseert bijvoorbeeld over kredieten en relatiebeheer bij accountantskantoren of banken, maar ook bij sociaaleconomische voorlichtingsdiensten.

Ondernemer

Ook dat ligt binnen handbereik. Je kunt een eigen bedrijf of instelling in het MKB (midden- en kleinbedrijf) opzetten. Of het nu gaat om de productie van goederen of het aanbieden van diensten, de (detail)handel, distributie of consumentenverkoop: de opleiding Hippische Bedrijfskunde en Pet Business biedt je alle kennis om als zelfstandig (hippisch) ondernemer te beginnen.

Handig om te weten

Baankansen

Baankansen

 • 89% van de afstudeerders vindt de opleiding een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt (62% landelijk gemiddelde hbo)
 • 96% van de afstudeerders vindt dat de opleiding goed aansluit bij hun functie (79% landelijk gemiddeld hbo)
 • 88% vindt dat er (heel) veel carrièremogelijkheden zijn (67% landelijk gemiddeld hbo)
 • 0% is werkeloos 1 jaar na afstuderen (2,5% landelijk gemiddeld hbo)
 • 96% zou opnieuw dezelfde opleiding kiezen aan dezelfde hogeschool (71% landelijk gemiddeld hbo)

Bron: hbo-monitor 2021, n=36

Doorstuderen

Doorstuderen

Heb je straks je hbo-opleiding Hippische Bedrijfskunde en Pet Business afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Wil je je nog verder verdiepen?

Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein. Bij de opleiding Hippische Bedrijfskunde en Pet Business kiest 18% van de afgestudeerden om te gaan doorstuderen.

Voor Hippische Bedrijfskunde en Pet Business kun je denken aan deze vervolgopleidingen*:

 • Master Management Economics and Consumers (Wageningen University)
 • Master Supply Chain Management (Tilburg University)
 • Master International Agri-Business and Food Chain Management (Harper Adams University in Groot Brittanië) 

Na de opleiding Hippische Bedrijfskunde en Pet Business kun je ervoor kiezen om een ‘Kopopleiding onderwijsbevoegdheid’ te volgen waardoor je les mag geven in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo) en in het praktijkonderwijs. Deze opleiding duurt 1 jaar.

*De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.

Wat ga je verdienen?

Wat ga je verdienen?

Het gemiddelde bruto maandsalaris bij een 40-urige werkweek is € 2.761 (1 jaar na afstuderen).

Twijfel je nog tussen opleidingen? Anderen bekeken ook:

 • Bedrijfskunde en agribusiness

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Ligt jouw hart in de agrarische sector? Dan past de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness bij jou! Je leert hier de bedrijfskundige kant van agrarische bedrijven kennen.

 • Veehouderij

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Je verdiept je tijdens de hbo-opleiding onder andere in de voeding, de fokkerij, de intensieve en extensieve houderijsystemen en de economische kanten van het houden van productiedieren.

 • Toegepaste Biologie

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Met onderzoek lever je tijdens de hbo-opleiding Toegepaste Biologie een bijdrage aan gezonder eten, een beter milieu en een goed leven voor de dieren.

 • International Food & Agribusiness

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Het voeden van meer mensen is één van de enorme uitdagingen waar de wereld voor staat. Wil jij deel uitmaken van de oplossing? Kies dan voor de Engelstalige hbo-opleiding International Food & Agribusiness.

Toelating

Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?

Vooropleiding

havo

havo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
  + wiskunde
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om wiskunde bij te spijkeren via de basiscursus wiskunde.

vwo

vwo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek
mbo

mbo

Toelaatbaar met het volgende niveau:

 • Niveau 4
  Wiskunde wordt sterk aanbevolen

Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Volg dan het Young Professionals Traject, speciaal voor mbo-studenten!

Het is ook mogelijk om wiskunde bij te spijkeren via de basiscursus wiskunde. 

Ouder dan 21?

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)? Dan kun je in aanmerking komen voor een 21+ toelatingstoets. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur.

Beschik je over een niet-Nederlands diploma?

Internationale student? Bekijk ook de toelatingseisen op de Engelstalige website.

International Office behandelt de aanmeldingen van studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die zich willen inschrijven voor een Nederlandstalig hbo bachelor programma.

Verder moet je voldoen aan de volgende taaleis:

 • NT2-certificaat Nederlands, óf
 • bewijs dat je in Nederland hebt gestudeerd tot 3 HAVO / 3 VWO

Heb je vragen over deze aanmeldprocedure? Neem dan contact op met International Office: international@has.nl

Aanmelden

Via Studielink kun jij je aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.

Aanmelden

Proces van aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding Hippische Bedrijfskunde en Pet Business (CROHO 34866) bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nl en log in met jouw DigiD-code. 

Let op: meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.   

Aanmelden via Studielink
Studiekeuzecheck

Doe de studiekeuzecheck

We adviseren je om gebruik te maken van de studiekeuzecheck. Je weet dan beter of de studie van je keuze bij je past. Vraag hiervoor een motivatieformulier aan bij de studieadviseur.

Email studieadviseur
Collegegeld

Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.

Collegegeld

FAQ

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Wij helpen je graag

Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken. 

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Dit is voor iedereen persoonlijk

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek.

Ik heb een functiebeperking. Kan ik hulp krijgen?

Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een functiebeperking. Dit kan een beperking zijn op het gebied van:

 • visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
 • chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
 • stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
 • stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie

Heb je een beperking en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen? Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren. Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring? Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.

Voor Den Bosch, neem contact op met Monique Huberts: email M.Huberts@has.nl telefoon 088 890 3822.

Voor Venlo, neem contact op met Daniëlle Graat: email D.Graat@has.nl, telefoon 088 890 38 59 of mobiel 06 434 594 51.

Hoeveel lessen volg je op de HAS en hoeveel online bij deze opleiding?

De verdeling tussen online lessen en lessen of prakijkuren op de HAS zijn grofweg als volgt: op maandagen volg je online les, op dinsdagen ben je op de HAS, de woensdagen zijn voor zelfstudie of stage, op donderdagen ben je weer op de HAS en op excursie en de vrijdagen zijn flexibel. Projectgroepen proberen we op woonplaats/regio af te stemmen binnen de groepen, zodat je ook gemakkelijk ergens af kunt spreken.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?

Op kamers in Venlo

Ben je op zoek naar een kamer in Venlo, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Maar je kan ook terecht bij Brix housing, een studentenservice-organisatie die zich inzet voor het opvangen en accommoderen van studenten die in Venlo komen wonen en studeren.

Vestiging(en)

 • Venlo

  Spoorstraat 62
  59111 KJ Venlo

  has@has.nl

  088 890 3600

  Achterzijde HAS Hogeschool gebouw Venlo

  Open dag Venlo:

  Venlo