1. Home
 2. Hbo-opleidingen
 3. Bedrijfskunde en foodbusiness

Bedrijfskunde en foodbusiness

In het kort

De hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness richt zich op de handel, distributie, marketing en financiële kant van de foodsector. In vier jaar tijd ontwikkel je een brede visie; zowel op nationale als internationale schaal. Je leert met een bedrijfskundige en ondernemende blik naar de foodsector te kijken. De opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness is een richting van de opleiding Bedrijfskunde en agribusiness
Diploma
Bachelor of Business Administration
Start in
september
Studieduur
4 jaar
Taal
Nederlands
Leerweg
Voltijd
Locatie
Den Bosch,Venlo

Opleiding in beeld

Ik heb deze opleiding gekozen om erachter te komen wat er met producten gebeurt, voordat ze in de supermarkt belanden.
Imme
Student Bedrijfskunde en foodbusiness

Tijdens je studie

Van management en financiën tot logistiek en marketing. Het blijft niet alleen bij klassikale lessen, want je gaat ook aan het werk met echte opdrachten uit de sector. Tijdens de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness leer je alles over de bedrijfsmatige kant van de foodsector. ERVAAR HET!

Inhoud van de studie

Jaar 1: Basis bedrijfskunde, foodmodules en stage

Jaar 1

Na een introductieweek, waarin je kennismaakt met je medestudenten, school en docenten, start je met de basis van bedrijfskunde. Deze basis bestaat uit colleges en opdrachten in financieel management, marketing, food en logistiek. Je gaat je verder verdiepen in blok 3 met modules gericht op foodketens. De bedrijfskundige modules en sectorspecifieke vakken komen samen in een oriëntatiestage in blok 4 bij bedrijf in de foodsector. Behaal je alle vakken in jaar 1, dan heb je 60 creditpoints en hiermee je propedeuse. Je dient tenminste 40 creditpoints te behalen in jaar 1.

Jaar 2: Verdiepen, projecten en keuzemodules

Jaar 2

In jaar 2 verdiep je jezelf in bedrijfskundige vakken, zoals (personeels)management, bedrijfseconomie, marketing en logistiek. Dit gebeurt in blok 1 nog vooral met colleges en opdrachten, worden er in de blokken 2, 3 en 4 grote (externe) projecten uitgevoerd, waarbij de opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk kunnen worden toegepast. Denk hierbij aan marktonderzoek, strategisch ondernemerschap en international business.

In blok 1 en in blok 4 zijn er modules die grotendeels in het Engels worden verzorgd, om op deze manier goed aan te sluiten op de (buitenlandse) stage in jaar 3. In blok 3 en 4 kan de student zelf een bedrijfskundige module kiezen.

Jaar 3: Stages en minor

Jaar 3

In jaar 3 breng je de opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk door stage te lopen. In totaal loop je 20 weken stage bij bedrijf of organisatie naar keuze. Hierbij dient een bedrijfskundig vraagstuk te worden onderzocht of opgelost. Denk hierbij aan het opstellen van een kostprijsberekening of het opstellen van een marketing- en communicatieplan. Maar ook logistieke of managementopdrachten behoren tot de mogelijkheden. Jij loopt zowel in het binnen- als buitenland stage. Daarnaast kan de student een minor (opleidingsoverstijgende module) volgen op de HAS of op een andere hogeschool of universiteit.

Jaar 4: Specialiseren en afstuderen

Jaar 4

In het laatste studiejaar kies je een specialisatie. Vaak weet je naar aanleiding van je stages steeds beter waar je interesse ligt.

In de laatste 20 weken van jaar 4 voer je een beroepsopdracht uit. Dit zijn vraagstukken vanuit bedrijfsleven of overheden die worden uitgewerkt door studenten. Vaak bestaat een groepje uit 2 of 3 studenten, van 1 of meerdere opleidingen. Een vakdocent begeleidt dit proces. Met de afronding van deze opdrachten voltooien studenten hun opleiding.

Er bestaan ook alternatieve mogelijkheden voor jaar 4, zo kun je ook kiezen voor de opleidingsoverstijgende module Topklas Ondernemen. Hierbij word je in de eerste 20 weken van het laatste leerjaar klaar gestoomd voor ondernemerschap; het ontwikkelen en starten van een eigen bedrijf. In de laatste 20 weken kun je kiezen om dit ook te gaan realiseren via het zelfstandig ondernemerschapstraject (afstuderen met jouw eigen bedrijf) of af te studeren via een beroepsopdracht.

Leerplan overzicht

Je krijgt bij deze opleiding verschillende hoorcolleges, werkcolleges, bedrijfsbezoeken, gastcolleges en trainingen. Naast ongeveer 15 contacturen per week, kun je ongeveer 25 uur aan zelfstudie en projectwerk verwachten.

Sommige vakken sluit je af met een tentamen, bij andere vakken lever je een projectverslag in of geef je een eindpresentatie.

In het leerplan lees je welke lessen je in welke periode gaat volgen. Download het leerplan hieronder.

Leerplan Bedrijfskunde en foodbusiness Den Bosch

Topopleiding

De hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness is in 2024 uitgeroepen tot TOPOPLEIDING! Dit kwaliteitszegel is gebaseerd op het onderzoek naar studententevredenheid onder studenten van Keuzegids Hbo. Bedrijfskunde en foodbusiness kreeg het zegel ook al in 2018, 2019, 2020, 2021 2022 en 2023.

Studenttevredenheid (NSE 2023)

 • 3,9/5
  Tevredenheid algemeen
 • 4,5/5
  Sfeer op de opleiding
 • 3,9/5
  Opleiding opnieuw kiezen
 • 4,0/5
  Aansluiting beroepspraktijk
 • 3,7/5
  Docenten
 • 3,9/5
  Betrokkenheid en contact

Handig om te weten

Studie+

Studeren met een functiebeperking

Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren. 

HAS Den Bosch

Vestiging Den Bosch

In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een kas, technologiehal, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.

Voor projecten werk je zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.

Studentenstad Den Bosch

Studentenstad

's-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch is de leukste stad van Nederland. Dat zeggen ze niet alleen in Den Bosch maar dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Je kunt er uitstekend winkelen, prima eten in iedere prijsklasse, leuk uitgaan en op het gebied van theater, film en festivals staat Den Bosch bovenaan in bijna iedere 'hit' lijst. Daarnaast zijn er 2 leuke studentenverenigingen aan de HAS gekoppeld: Gremio Unio (GU) en Ichthus. Kortom, in Den Bosch zul je je niet snel vervelen.

Studeren in Den Bosch
Informatie voor nieuwe studenten

Kom kennismaken met de opleiding! Op donderdag 20 juni ben jij welkom om onze kennismakingsbijeenkomst bij te wonen.
Het studiejaar 2024-2025 begint op maandag 2 september 2024.

De literatuurlijst voor het eerste jaar en minimum laptopeisen worden uiterlijk 1 juli gepubliceerd. Dictaten worden door docenten digitaal beschikbaar gesteld, je kunt zelf bepalen of je het dictaat wil laten printen. De kosten voor boeken en andere leermiddelen zijn ongeveer € 550 plus ongeveer € 300 voor excursies en outdooractiviteiten.

Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.

Informatie voor nieuwe studenten

#studiekeuze #events

Na je studie

DOE HET! Na het afronden van je hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness bij HAS green academy kun je bij uiteenlopende bedrijven en instellingen in de foodsector en overheid aan de slag. Zoals? Banken, adviesbureaus of coöperaties. Ondernemingen in verwerkingsbedrijven, (internationale) handelskantoren of veilingen. Je mogelijkheden zijn eindeloos.

Jouw carrière

Werkveld
 • Food sector
 • Overheid
 • Ondernemen
Beroepen
 • Marketing manager

Als marketing manager heb je een sleutelpositie in een bedrijf: je doorziet de vragen uit de markt en weet deze te vertalen naar (nieuwe) producten die tegemoetkomen aan de wensen van de consument. Je kunt aan het werk in diverse sectoren van de foodbusiness, zowel nationaal als internationaal.

 • Financieel adviseur

Als financieel adviseur ken je de bedrijfseconomie van haver tot gort. Zo ben je thuis in financiering, begroting, agrarisch belastingrecht en verzekeringen. Je adviseert bijvoorbeeld over kredieten en relatiebeheer bij accountantskantoren of banken.

 • Logistiek manager

Als logistiek manager leid je de productie, opslag en transport in goede banen in de voedingsmiddelenindustrie. Je adviseert over investeringen en optimaliseert de goederenstroom van grondstof tot consument.

 • Kwaliteitsmanager

Als kwaliteitsmanager zet je kwaliteitszorgsystemen op om de voedselveiligheid te garanderen en productieprocessen te optimaliseren.

Vervolgopleidingen

Heb je straks je hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Wil je je nog verder verdiepen?

Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein.

Doorstudeermogelijkheden

Masteropleidingen

Voor Bedrijfskunde en foodbusiness kun je denken aan deze vervolgopleidingen*:

 • Master Management Economics and Consumers (Wageningen University)
 • Master Supply Chain Management (Tilburg University)
 • Master International Agri-Business and Food Chain Management (Harper Adams University in Groot Brittanië) 

*De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.

Het onderwijs in

Na de opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness kun je ervoor kiezen om een ‘Kopopleiding onderwijsbevoegdheid’ te volgen waardoor je les mag geven in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo) en in het praktijkonderwijs. Deze opleiding duurt 1 jaar.

Facts & figures 1,5 jaar na afstuderen

 • 81%
  Goede basis om te starten op de arbeidmarkt
 • 93%
  Aansluiting opleiding en functie
 • 0%
  Werkeloosheid
 • 29%
  Doorstuderen
 • 2810
  Bruto maandsalaris
 • 86%
  Veel carrièremogelijkheden
 • 81%
  Opleiding opnieuw kiezen

Benieuwd naar andere opleidingen met bedrijfskunde en food?

 • Bedrijfskunde en agribusiness

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Ligt jouw hart in de agrarische sector? Dan past de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness bij jou! Je leert hier de bedrijfskundige kant van agrarische bedrijven kennen.

 • Food Innovation

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ben je vaak creatief bezig met eten? Of wil je bijdragen aan een betere wereld door duurzame verpakkingen te ontwikkelen? Bij de HBO-opleiding Food Innovation aan HAS green academy leer je hoe je nieuwe food concepten bedenkt en succesvol in de markt zet.

 • International Food & Agribusiness

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Het voeden van meer mensen is één van de enorme uitdagingen waar de wereld voor staat. Wil jij deel uitmaken van de oplossing? Kies dan voor de Engelstalige hbo-opleiding International Food & Agribusiness.

 • Food Technology

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ontdek jij hoe je snacks gezonder kunt maken? Of hoe je sinaasappelsap lekker en langer houdbaar maakt? Tijdens de hbo-opleiding Food Technology leer je alles over de wereld achter het etiket.

Toelating

Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?

Vooropleiding

havo

havo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
  + wiskunde
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om wiskunde bij te spijkeren via de basiscursus wiskunde.

vwo

vwo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek
mbo

mbo

Toelaatbaar met het volgende niveau:

 • Niveau 4
  Wiskunde wordt sterk aanbevolen

Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Het is mogelijk om wiskunde bij te spijkeren via de basiscursus wiskunde.

Ouder dan 21?

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)? Dan kun je in aanmerking komen voor een 21+ toelatingstoets. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur.

Beschik je over een niet-Nederlands diploma?

Internationale student? Bekijk ook de toelatingseisen op de Engelstalige website.

International Office behandelt de aanmeldingen van studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die zich willen inschrijven voor een Nederlandstalig hbo bachelor programma.

Verder moet je voldoen aan de volgende taaleis:

 • NT2-certificaat Nederlands, óf
 • bewijs dat je in Nederland hebt gestudeerd tot 3 HAVO / 3 VWO

Heb je vragen over deze aanmeldprocedure? Neem dan contact op met International Office: international@has.nl

Aanmelden

Via Studielink kun jij je aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.

Aanmelden

Proces van aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding Bedrijfskunde en foodbusiness (CROHO 34866) bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nl en log in met jouw DigiD-code.

Let op: meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.

Aanmelden via Studielink
Studiekeuzecheck

Doe de studiekeuzecheck

We adviseren je om gebruik te maken van de studiekeuzecheck. Je weet dan beter of de studie van je keuze bij je past. Vraag hiervoor een motivatieformulier aan bij de studieadviseur.

Collegegeld

Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.

Collegegeld

FAQ

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Wij helpen je graag

Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken. Daarnaast zijn er proefstudeerdagen waarbij je een nog beter beeld van de opleiding krijgt. Ook kun je altijd je vragen stellen aan de studieadviseurs van de desbetreffende opleidingen.

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Dit is voor iedereen persoonlijk

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek. Voor vragen over dergelijke vakken kun je altijd terecht bij de studieadviseur van de opleiding.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?

Op kamers in Venlo

Ben je op zoek naar een kamer in Venlo, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Maar je kan ook terecht bij Student Housing Venlo, LEBE City Campus en LEBE woonruimte huren.

Op kamers in Den Bosch

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant Wonen.

Wat zijn de verschillen tussen studeren in Venlo en studeren in Den Bosch?

Zoek wat bij je past

Als je twijfelt tussen Den Bosch of Venlo, adviseren we je om het verschil vooral zelf te komen ervaren. 

Bezoek op beide locaties een open dag of kom proefstuderen en kies de locatie die het beste bij jou past.

 

Onderwijsconcept

Op beide locaties werken we met zoveel mogelijk projecten uit het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. Er is een verschil in werkwijze:

 • In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.

 • In Venlo heeft HAS green academy een breed netwerk van partnerbedrijven. Studenten bezoeken minimaal een keer per week een partnerbedrijf. Zo kunnen ze de theorie die geleerd wordt tijdens hoor- en werkcolleges meteen toepassen in de praktijk.

 

Gebouw en faciliteiten

Het andere verschil tussen de locaties is de grootte.

 • In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een kas, technologiehal, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.

 • In Venlo studeren zo’n 500 studenten. Het gebouw beschikt over een hypermodern laboratorium. Voor andere faciliteiten maken de studenten gebruiken van de faciliteiten van partnerbedrijven. Bijvoorbeeld het researchcenter voor vertical farming BrightBox, het Co Creation Lab in Villa Flora, het hightech melkveebedrijf Hoeve Rosa en het studentlaboratorium Baylab Plants van Bayer Crop Science.

 

Ik heb een functiebeperking. Kan ik hulp krijgen?

Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een functiebeperking. Dit kan een beperking zijn op het gebied van:

 • visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
 • chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
 • stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
 • stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie

Heb je een beperking en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen? Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren. Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring? Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.

Neem contact op met Monique Huberts: email M.Huberts@has.nl telefoon 088 890 3822.

Is er een introductie/kamp bij de opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness?

Bedrijfskunde en foodbusiness organiseert een introductie aan het begin van het studiejaar. Deelname aan deze introductie is verplicht. Tijdens deze introductie leer je jouw nieuwe studiegenoten beter kennen op een ongedwongen manier. Dit is dus géén ontgroening, maar een kennismaking!

Vestiging(en)

 • Den Bosch

  Onderwijsboulevard 221
  5223 DE 's-Hertogenbosch

  has@has.nl

  088 890 3600

  Exterieur HAS Hogeschool

  Den Bosch

 • Venlo

  Spoorstraat 62
  59111 KJ Venlo

  has@has.nl

  088 890 3600

  Achterzijde HAS Hogeschool gebouw Venlo

  Venlo